15/9/11

Ιστορική η επίσκεψη Σαρκοζί-Κάμερον στη Λιβύη

Οι Σαρκοζί και Κάμερον επισκέφθηκαν νοσοκομείο. Το Λονδίνο αποδεσμεύει 600 εκατομμύρια λίρες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφθασαν σήμερα το πρωί στην Τρίπολη και επισκέφθηκαν επί μια ώρα το νοσοκομείο της πρωτεύουσας, όπου συνομίλησαν με τραυματίες.
Ο Σαρκοζί και ο Κάμερον διέσχισαν εν μέσω του πλήθους τους διαδρόμους του σύγχρονου αυτού νοσοκομείου, το οποίο κατά τα φαινόμενα δεν υπέστη μεγάλες ζημιές από τον πόλεμο.
Επισκέφθηκαν τρεις θαλάμους όπου μίλησαν με τραυματίες και γιατρούς.
Οι ηγέτες των δύο χωρών, οι οποίες είχαν κύριο ρόλο στη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά των στρατευμάτων του συνταγματάρχη Καντάφι, έφθασαν χωριστά λίγο μετά τις 10:30' τοπική ώρα (11:30' ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο της Τρίπολης όπου τούς υποδέχτηκαν ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελατζαλίλ και ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ.
Όταν ο Σαρκοζί ρωτήθηκε αν οι επευφημίες τον χαροποιούν, ο γάλλος πρόεδρος απάντησε: «Δεν είναι θέμα ευχαρίστησης, είναι εξαιρετικά συγκινητικό να βλέπεις τους νεαρούς Άραβες να στρέφονται προς τις δύο μεγάλες χώρες της Δύσης για να πουν ευχαριστώ». «Αυτό αποδεικνύει ότι η αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής δεν είναι μοιραίο να συμβεί».
Την ίδια ώρα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε στο Λονδίνο ότι θα αποδεσμεύσει ποσό ύψους 600 εκατομμυρίων στερλινών (688 εκατομμύρια ευρώ) από τα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία.
«Θα διαθέσουμε σχεδόν 600 εκατομμύρια στερλίνες από τα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Πρέπει να γίνουν πράγματα, όπως να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και στην αστυνομία», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού στην Ντάουνιγκ Στριτ.
Η Βρετανία θα βοηθήσει τη Λιβύη στη διαχείριση των αποθεμάτων χημικών όπλων και ναρκών που υπάρχουν από την εποχή του Καντάφι, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αναφέροντας ότι επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί αργότερα σήμερα.

«Ιστορική στιγμή»
Η επίσκεψη στη Λιβύη σήμερα του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον είναι «μια ιστορική στιγμή» που δείχνει την υποστήριξη της Ευρώπης στην δημοκρατία σε αυτή τη χώρα που απαλλάχθηκε από τον Μουαμάρ Καντάφι, εκτιμούν Γάλλοι υπουργοί.
«Είναι μια διπλωματική επιτυχία, μια στρατιωτική επιτυχία και μια επιτυχία της ιδέας για την ελευθερία, του ρόλου και της θέσης της Γαλλίας στον κόσμο», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.
«Είναι μια σημαντική κίνηση, μια ιστορική στιγμή, όπως και αυτή όταν τα πρώτα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις δυνάμεις του Καντάφι και τις δυνάμεις των εξεγερμένων», πρόσθεσε.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Εν αναμονή των δύο ηγετών, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ισχύουν στη λιβυκή πρωτεύουσα. Το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν δημοσιογράφοι στο κέντρο της πόλης έχει αποκλειστεί και Γάλλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο κτίριο και στη γύρω περιοχή. Αυστηροί έλεγχοι γίνονται στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης.

«Η Ευρώπη στηρίζει την δημοκρατία και αυτός είναι ο λόγος της επίσκεψης του Ντέιβιντ Κάμερον και του Νικολά Σαρκοζί στη Λιβύη», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί στο τηλεοπτικό δίκτυο I-Tele.
«Είναι μια ιστορική καμπή για την πολιτική της Γαλλίας και της Ευρώπης απέναντι στις αραβικές χώρες. Είναι η πρώτη φορά που τα ευρωπαϊκά στρατεύματα βοηθούν έναν αραβικό λαό να απελευθερωθεί από έναν δικτάτορα», πρόσθεσε.
«Απλώς λέμε ότι η πολιτική άλλαξε. Πριν λέγαμε 'σε μια αραβική χώρα όπου υπάρχει δικτατορία και αραβικός φανατισμός', αλλά δεν είναι έτσι, υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος, αυτός της δημοκρατίας και η Ευρώπη στηρίζει αυτήν την δημοκρατία. Αυτός είναι ο λόγος της επίσκεψης των δύο ηγετών», διευκρίνισε ο Λεονετί.
«Η Ευρώπη στηρίζει αυτή τη χώρα γιατί έχει πει: θα σας βοηθήσουμε να εξελιχθείτε σε ένα δημοκρατικό κράτος», κατέληξε.

Σαρκοζί: Ο Καντάφι αποτελεί «κίνδυνο»
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε σήμερα από την Τρίπολη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, να μην υπάρξει «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ή «αντίποινα» στη Λιβύη, ενώ καλεσε τις χώρες όπου έχουν καταφύγει Λίβυοι καταζητούμενοι να τους παραδώσουν στη διεθνή δικαιοσύνη.
Στη διάρκεια της κοινής του συνέντευξης Τύπου με τον Κάμερον και τους δύο βασικούς ηγέτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, τον Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ και τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο Σαρκοζί επεσήμανε ότι «φυσικά η δέσμευσή μας προς τον λιβυκό λαό δεν έχει τελειώσει, για όσο διάστημα απειλείται η ειρήνη η Γαλλία θα παραμείνει στο πλευρό σας».
«Εξάλλου ο κύριος Καντάφι πρέπει να συλληφθεί», τόνισε ενώ πρόσθεσε: «Καλούμε όλες τις χώρες που στο έδαφός τους βρίσκονται Λίβυοι καταζητούμενοι να συνεργαστούν με τη διεθνή δικαιοσύνη ώστε όλοι τους να λογοδοτήσουν για ό,τι έχουν κάνει», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Σαρκοζί υπογράμμισε ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι, που κρύβεται μετά την πτώση της Τρίπολης στα χέρια των αντικαθεστωτικών, αποτελεί «κίνδυνο», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει δουλειά ακόμη που πρέπει να ολοκληρωθεί» επισημαίνοντας ότι «η δέσμευση» του ΝΑΤΟ στη Λιβύη «δεν έχει τελειώσει».
Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «εμπιστεύεται» το Νίγηρα και ότι «δεν έχει κανένα λόγο να αμφιβάλλει» ότι οι ηγέτες του κράτους αυτού θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, καθώς πολλοί στενοί συνεργάτες του Καντάφι, αλλά και ένας γιος του, έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός του.
Ο Σαρκοζί δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει «κανένας υπολογισμός», «καμία κρυφή συμφωνία όσον αφορά τον πλούτο της Λιβύης, δεν ζητάμε να μας δοθεί κανένα προνόμιο. Κάναμε αυτό που πιστεύαμε ότι πρέπει να κάνουμε επειδή ήταν το σωστό».
Εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος αφιέρωσε την επίσκεψή του σε «όλους όσοι ελπίζουν σε μία ελεύθερη Συρία».
«Ονειρεύομαι ότι οι νεαροί Σύροι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους νεαρούς Λίβυους» και ότι θα μπορέσουν να πουν επίσης ότι «η δημοκρατία είναι για εμάς», υπογράμμισε ο Σαρκοζί. «Θέλω να αφιερώσω» αυτή την επίσκεψη «σε όλους όσοι ελπίζουν ότι η Συρία θα είναι μία μέρα μία ελεύθερη χώρα», κατέληξε.

Η Μόσχα θέλει τερματισμό της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη
Η Ρωσία θέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να βάλει τέλος στη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, η εφαρμογή της οποίας το Μάρτιο επέτρεψε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Δεδομένης της αλλαγής της κατάστασης στη Λιβύη, η Ρωσία πρότεινε να περιληφθεί στο κείμενο (της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας) μια διάταξη για την ακύρωση της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς.
Διπλωμάτες του ΟΗΕ δήλωσαν χθες πως ένα σχέδιο απόφασης, το οποίο προβλέπει την ελάφρυνση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Λιβύη και την αποστολή επιτόπου μιας αποστολής του ΟΗΕ, μελετάται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, γεγονός που επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου.
«Θεωρούμε ότι ο κύριος στόχος της αποστολής του ΟΗΕ θα είναι να συνοδεύσει τη διαδικασία μετάβασης στη Λιβύη και να βοηθήσει τις εθνικές προσπάθειες για να αποκατασταθούν η τάξη και η ασφάλεια», δήλωσε ο Λουκάσεβιτς.
Σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ, η αποστολή θα έχει διάρκεια τριών μηνών και θα βοηθήσει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης να εγκαθιδρύσει μια διοίκηση και να οργανώσει εκλογές.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Ειμαι βεβαιος οτι συμπασχουν με τους λαβωμενους και οτι θα κανουν οτι πρεπει να τιμωρηθούν οι υπαιτιοι!!!! ΤΩΡΑ Η ΛΙΒΥΗ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" (με συγχωρειτε αλλά οι ανθρωποι ειναι θλιβεροί...)

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ιστορική", εξαρτάται ποιος γράφει την "Ιστορία".
    Σε ένα πράγμα παραδέχομαι τον Σαρκοζί: πρόλαβε τον Σουλτάνο, του έκοψε τα πόδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.