30/9/11

Δεν χρειάζεστε την Τουρκία

Το ραντάρ του συστήματος ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας μπορεί να εγκατασταθεί στη Γερμανία και όχι στην Τουρκία. Αυτή την πρόταση έκανε στην Ουάσιγκτον ο Μιχαήλ Σαακασβίλι.Κατά την άποψη του Γεωργιανού Προέδρου, από το έδαφος της χώρας του για τις ΗΠΑ θα είναι πολύ πιό εύκολο να παρακολουθούν τις ενδεχόμενες εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν.Το κύριο επιχείρημα του Μιχαήλ Σαακασβίλι υπέρ της «γεωργιανής αντιπυραυλικής ασπίδας» είναι το ακόλουθο: η Τιφλίδα θα διαβιβάζει στο Τελ-Αβίβ τα δεδομένα, που παίρνει από το σταθμό ραντάρ της.
Ενώ σε περίπτωση που το ραντάρ θα είναι στην Τουρκία, το Ισραήλ θα στερείται τέτοιων πληροφοριών, λόγω του ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου η Τουρκία υπόγραψε με τις ΗΠΑ συμφωνία για την εγκατάσταση στο έδαφός της ένα από τα ραντάρ του σχεδίου ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας. Ας σημειωθεί ότι η άρνηση να διαβιβάζει στο Ισραήλ τα δεδομένα παρακολούθησης αποτέλεσε ένα από τους όρους της Άγκυρας.

Και όμως παρόλ΄ αυτά ο δημιουργός της ιδέας δεν ήταν ο Γεωργιανός Πρόεδρος. Όπως αποδείχτηκε, την ακύρωση της απόφασης για την εγκατάσταση στην Τουρκία ραντάρ της αντιπυραυλικής άμυνας επιδιώκουν οι γνωστού κύρους Αμερικανοί ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές Τζον Κάιλ και Μαρκ Κιρκ. Αυτοί είναι κατηγορηματικά εναντίον της απροθυμίας της Άγκυρας να στέλνει τα δεδομένα στους Ισραηλινούς ομόλογους. Κατ΄ αρχήν, το γεγονός ότι ο Σαακασβίλι στις ενέργειες του καθοδηγείται από τις εντολές των δυτικών προστατών, ήδη εδώ και πολύ καιρό δεν αποτελεί μυστικό. Ωστόσο αυτοί οι προστάτες είναι πιά καιρός να αντιληφθούν ότι παίζουν με τη φωτιά, σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη " Φωνή της Ρωσίας" η ηγέτιδα της γεωργιανής αντιπολίτευσης Νινό Μπουρτζανάτζε.

- Η κατάσταση στη Γεωργία είναι τραγικωμική και οι φίλοι μας στη Δύση αυτό πρέπει να το αντιληφθούν. Η χώρα, στην οποία ζούμε, όχι μόνο δεν είναι δημοκρατική, αυτή η χώρα είναι ασταθής, γιατί στην ηγεσία βρίσκεται ένας τόσο μη προβλέψιμος και μη σοβαρός άνθρωπος, όπως ο Σαακασβίλι. Άνθρωπος, ο οποίος λέει και θεωρεί ότι ορθά είχε πράξει τον Αύγουστο του 2008, οποιαδήποτε μέρα μπορεί να το επαναλάβει.

Ο εμπειρογνώμονας του Κέντρου διεθνούς ασφάλειας του Ινστιτούτου ΙΜΕΜΟ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Πιότρ Τοπιτσκάνοφ θεωρεί και αυτός ότι η πρόταση του Σαακασβίλι αποτελεί μάλλον νέο βήμα στο παιχνίδι, που παίζουν ορισμένες δυνάμεις στη Δύση.

- Δεν νομίζω ότι για το Τελ-Αβίβ οι πληροφορίες από ραντάρ, εγκαταστημένα στη Γεωργία ή την Τουρκία, έχει μεγάλη σημασία. Τα εθνικά μέσα παρακολούθησης του Ισραήλ του παρέχουν τη δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης στο Ιράν και λήψης πληροφοριών για τις εκτοξεύσεις από το έδαφός του κυριολεκτικά μέσα σε ένα λεπτό. Όσον αφορά τη Μόσχα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν διαβουλεύσεις για τη συνεργασία στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας. Αν οι ΗΠΑ υπογράψουν κάποια συμφωνία με τη Γεωργία, στη Μόσχα αυτό θα θεωρηθεί σαν αρνητικό βήμα.http://greek.ruvr.ru/2011/09/30/57301093.html

4 σχόλια:

  1. Χρήστο έτσι το αναφέρει η Φωνη της Ρωσίας κοιταξε τον σύνδεσμοκαι θα δείς ακριβώς το δημοσίευμα.Και εγω νομίζω Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακρίτα, τί είναι εκείνο που κρέμεται κάτω από τα πόδια σου;
    Για αυτιά είπαμε όχι για κάκαλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.