29/9/11

Στρατολογούνται Σέρβοι στρατιώτες για αποστολές της ΕΕ

Αξιωματικοί των σερβικών ενόπλων δυνάμεων θα συμμετέχουν στην αποστολή «Αταλάντη» της ΕΕ ενάντια στην πειρατεία και θα βοηθήσουν με αυτόν τον τρόπο στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της Σομαλίας, σύμφωνα με τη EurActiv Σερβίας.



Η υπουργός άμυνας της Σερβίας, Tanja Miščević, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα (23 Σεπτεμβρίου) ότι οι στρατιώτες θα αναχωρήσουν στις αρχές Νοεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχουν στην αποστολή εκπαίδευσης της ΕΕ (EUTM) του σομαλικού στρατού και η οποία λαμβάνει χώρα στην Ουγκάντα.

Οι αξιωματικοί θα συμμετέχουν στη ναυτική συνιστώσα της Αταλάντης, στο πλοίο του γαλλικού βοηθητικού σώματος στρατού, ανέφερε η Miščević.

Επειδή η συμμετοχή του σερβικού στρατού σε ξένες αποστολές πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, συνήθως με υιοθέτηση ετήσιου σχεδίου στην αρχή της χρονιάς, οι στρατιώτες θα συμμετέχουν ως τμήμα διμερούς συμφωνίας με τη Γαλλία.

Η συνεργασία Σερβίας – ΕΕ κατέστη εφικτή μετά τη διμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου για πολιτικές και στρατιωτικές αποστολές. Η συνεργασία ήταν επακόλουθο μιας άλλης συμφωνίας που υπογράφηκε στις 26 Μαΐου από τον υπουργό εσωτερικών της Σερβίας, Ivica Dačić, και την επικεφαλής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Catherine Ashton, με την οποία το Βελιγράδι δέχεται να συμμετέχει σε διαδικασίες ασφαλείας για την ανταλλαγή και την προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Η Σερβία είναι μεταξύ των 20 χωρών που έχουν υπογράψει ή είναι στη διαδικασία υπογραφής παρόμοιων συμφωνιών με την ΕΕ.

Παρά τις προσδοκίες της για ένταξή στην ΕΕ, η Σερβία δεν υποχρεούται να μετέχει στις πολιτικές και στρατιωτικές αποστολές της Ενωσης. Παρόλα αυτά ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Vincent Degert, όπως και η Ashton δήλωσαν ότι η συμμετοχή της Σερβίας αποτελεί σημαντικό βήμα στη συνεργασία της χώρας με την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Βελιγράδι, η Ashton τόνισε ότι η υπογραφή των συμφωνιών συμμετοχής και συνεργασίας με την ΕΕ αποτελεί «κίνηση που θα φέρει τη Σερβία ένα βήμα πιο κοντά στην Ένωση.» Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «είναι απόδειξη της αμοιβαίας μας εμπιστοσύνης.»

Ο σερβικός στρατός συμμετέχει επίσης στις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών. Στις 23 Σεπτεμβρίου, μία ολόκληρη διμοιρία αναχώρησε για πρώτη φορά για την Κύπρο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας μέχρι στιγμής διαθέτουν 27 μέλη σε ειρηνευτικές αποστολές σε τέσσερις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Λιβηρίας, της Ακτής Ελεφαντοστού και του Λιβάνου.
http://www.skai.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.