31/10/11

Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τον πηγαίο κώδικα 204 τουρκικών F-16



Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε κατ 'αρχήν, σχεδόν πριν από δύο μήνες, για τη μεταφορά των πληροφοριών σχετικά με τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού των αμερικανικής ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών F-16 της αεροπορικής δύναμης της Τουρκίας, αναφέρει η εφημερίδα Zaman. Μόλις η συμφωνία ολοκληρωθεί, και εφόσον εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει αυτομάτως τους κωδικούς λογισμικού των οπλικών συστημάτων των μαχητικών με εγχώριο λογισμικό, ανέφερε αμερικανική πηγή, η οποία δεν κατανομάζεται. Η Τουρκία είναι να γίνει η πρώτη χώρα μεταξύ των 26 χρηστών τoυ μαχητικού αεροσκάφους F-16, αποκτώντας τη δυνατότητα να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το πηγαίο κώδικα του λογισμικού του, και ως εκ τούτου να το αντικαθιστά με το εγχώρια αναπτυγμένο λογισμικό, όποτε είναι αναγκαίο.


Η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για τις τεχνικές λεπτομέρειες της μεταφοράς είναι περίπου 50 σελίδες, και βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης του Αμερικανικού Κογκρέσου. Το Κογκρέσο δεν επέτρεψε μεταφορές όπλων στην Τουρκία, κυρίως ως αντίδραση στις τεταμένες σχέσεις της με το Ισραήλ. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ζητήσει από το Κογκρέσο την άδεια για την πώληση 3 επιθετικών ελικοπτέρων AH-1W. Αυτό δείχνει μια χαλάρωση από την πλευρά του Κογκρέσου προς την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, δεν είναι σαφές κατά πόσον η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιδιώξει την άδεια του Κογκρέσου για ένα άλλο μακροχρόνιο τουρκικό αίτημα για την πώληση τεσσάρων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων(UAV) Predator, όπως και δύο εξοπλισμένων τύπου Reaper. Μερικά από τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των Predator, οι ΗΠΑ φέρεται να δεσμεύθηκαν να μεταφέρουν στην Τουρκία, δεδομένου ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αποσύρονται από το Ιράκ τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Αυτά τα UAV δεν χρειάζονται την έγκριση του Κογκρέσου. Αυτά είναι αμερικανικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, συνεχίζει η φιλοκυβερνητική Zaman.
Η έγκριση της Τουρκίας να αναπτύξει ένα σύστημα ραντάρ της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας φαίνεται να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη συμφωνία με την Ουάσιγκτον στην μεταβίβαση του πηγαίου κώδικά των F-16 προς την Τουρκία. Το ρανάρ AN/TPY-2 στην Τουρκία θα ενισχύσει την ικανότητα της αντιπυραυλικής ασπίδας έναντι του Ιράν.
Η αμερικανική Lockheed Martin φέτος άρχισε να παραδίνει στην Τουρκία 14 F-16C και 16 F-16D, μετά από μια συμφωνία που υπογράφηκε το Μάιο του 2007. Το συνολικό κόστος των 30 επιπλέον F-16 προς την Τουρκία είναι 1.780.000.000 δολάρια. Σύμφωνα με μια ξεχωριστή συμφωνία που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2005 μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, 213 Τουρκικά F-16 αναβαθμίζονται με κόστος 1,1 δισ. δολάρια στην τουρκική TAI στην Άγκυρα. Η Τουρκία θα είναι σε θέση να αλλάξει τους αμερικανικούς κώδικες λογισμικού των οπλικών συστημάτων σε ένα σύνολο από 204 F-16, εάν επιτευχθεί η τελική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

4 σχόλια:

  1. Ωραία είδηση, απλώς κανείς δεν μας λέει τί θα κάνουν οι Τούρκοι τώρα, θα παράγουν λογισμικό; Εάν μπορούσαν οι Τούρκοι και ο κάθε τριτοκοσμικός αραμπάς να παράγουν software τότε γιατί δεν το παράγουν χωρίς να ζητήσουν την άδεια των Αμερικάνων; Να φτιάξουν και αυτοί προγράμματα και να πουλάνε, όπως φτιάχνουν στη σίλικον βάλευ και να να θησαυρίζουν, όχι να πουλάνε μόνο μαιμού lacoste! Να φτιάξουν τα τούρκικα windows, office να αποκτήσουν επιτέλους αντίπαλο οι Αμερικάνοι! Σαν να μου φαίνεται οτι πολύ καβάλλησαν το καλάμι οι γείτονες και πάνε ντουγρού για να στουκάρουν στον τοίχο. Δνε κοιτάνε να παράγουν κανένα καρβέλλι ψωμί να φάνε που έχουν ψοφήσει στην πείνα και μετά βλέπουμε για λογισμικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο τουρκικός στρατός χρηματοδοτεί το Pardus από το 2003. Μια διανομή linux στην οποία εργάζονται με ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 25+ προγραμματιστές.

    Η παρουσίαση του είναι εδώ:
    http://conferences.ellak.gr/2011/

    Επίσης έφτιαξαν το zemberek, μορφολογική ανάλυση κειμένου, ορθογραφική διόρθωση και αυτόματη συμπλήρωση κειμένου για τις τούρκικες γλώσσες.

    Στην Ελλάδα την ορθογραφική διόρθωση των Ελληνικών την φτιάχνει ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ μαθηματικός στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

    Η τουρκία ασχολείται σοβαρά με το software για τις ανάγκες του κράτους.
    Στην Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτηθεί από το κράτος κανένα μακροχρόνιο και σοβαρό έργο software.
    Μόνο ευχές σε συνέδρια:«Η πληροφορική στο σχολείο και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι σημαντικά», ντόπιοι μίτσουλες αρπάξτε 10.000.000 ευρώ ο καθένας και κάντε ότι παράγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά που λες για προγραμματάκια Linux και κειμενογράφους επιπέδου πίρδιπίρδι, τα φτιάχνουν τα παιδάκια στο σχολείο. Για να φτιαχτεί software για μαχητικό αεροπλάνο, συνεργάζονται στην Αμερική όλοι οι κολοσσοί από IBM μέχρι το πανεπιστήμιο ΜΙΤ και δεν συμμαζεύεται και το κόστος εκτοξεύεται στο διάστημα. Αν ήταν έτσι όλοι μας θα φτιάχναμε software αλλά βλέπεις την τιμή αυτή την έχει μόνον η Αμερική. Ολοι οι άλλοι απλώς αντιγράφουν, συμπεριλαμβανόμενων των Ρώσων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Billy δεν έχεις ιδέα γιατί μιλάς. Το Linux είναι ολόκληρο λειτουργικό ανώτερο τών windows, πολύ εύκολο στην χρήση (ευκολότερο τών windows και με ομορφότερα γραφικά εφέ) και ο κώδικάς του είναι ανοικτός και ελεύθερος. Συμμετέχουν σε αυτό από όλον τον κόσμο και έτσι η Αμερική δεν έχει με κανένα τρόπο μονοπώλιο. Άσχετα αν στην Ελλάδα ο πολύς κόσμος επιλέγει να είναι στο σκοτάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.