27/10/11

ΟΜΗΡΟΥ: Τον ασκόν του Αιόλου άνοιξε η Πραξούλα

Έκκληση για εθνική συνεννόηση στο θέμα των υδρογονανθράκων
Μονομερείς ενέργειες και συμπεριφορές ιδιαίτερα προκλητικές, όπως η ενέργεια της Υπουργού Εμπορίου να απομακρύνει από τα καθήκοντά του τον Σόλωνα Κασίνη, ανοίγει τον ασκόν του Αιόλου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, στέλλοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι για τέτοια σοβαρά θέματα πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση και συναίνεση.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από την Αθήνα, ο κ. Ομήρου κλήθηκε να σχολιάσει την ενέργεια της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλας Αντωνιάδου να απομακρύνει από τα καθήκοντά του τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου Σόλωνα Κασίνη.
Από κει και πέρα, συνέχισε ο κ. Ομήρου, «θέλω να στείλω ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση το οποίο υποβάλλω πραγματικά έκκληση να το εισακούσει: σε τέτοια θέματα χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Μονομερείς ενέργειες και συμπεριφορές, ιδιαίτερα προκλητικές όπως είναι αυτή της Υπουργού, και προερχόμενη και από ένα κόμμα το οποίο δεν εξασφάλισε ουσιαστικά καμία υποστήριξη στις εκλογικές αναμετρήσεις, να ενεργεί κατά τρόπο αντίθετο προς το λαϊκό αίσθημα και χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτικών δυνάμεων, πολύ φοβούμαι ότι ανοίγει ασκούς του Αιόλου».
«Το φυσικό αέριο είναι μια μεγάλη πρόκληση, είναι μια μεγάλη ευκαιρία, μπορεί να αποδειχθεί ευλογία αλλά μπορεί να αποδειχθεί και κατάρα εάν υπάρξουν λανθασμένοι χειρισμοί στο ένα ή στο άλλο επίπεδο, στη μία ή στην άλλη παράμετρο του όλου θέματος» είπε.
Πρόσθεσε πως «χρειάζεται μια σώφρων αποφασιστική διαχείριση του ευρύτερου θέματος της πιθανότατης ανεύρεσης υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και χρειάζεται και μία στρατηγική ενατένιση για την όλη διαχείριση του ζητήματος σε θέματα συμμαχιών, σε θέματα πιθανώς συνεκμεταλλεύσεων για αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου».
Ταυτόχρονα επανέλαβε την έκκληση του για «εθνική συνεννόηση και εθνική συναίνεση διότι το θέμα του φυσικού αερίου και οι εξελίξεις που το περιβάλλουν, οι όλες παράμετροι που το περιβάλλουν, χρειάζονται συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Αν δεν κατανοήσει η Κυβέρνηση αυτή την αναγκαιότητα, φοβούμαι ότι θα μπούμε σε περιπέτειες».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Υπουργός Εμπορίου «τα έβαλε» με τη Βουλή με αφορμή την πρόθεση κάποιων βουλευτών να περάσουν πρόταση νόμου για να επανέλθει ο κ. Κασίνης στα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος του Σώματος είπε ότι «αυτά θα τα δει η Βουλή. Δεν θέλω να σπεύσω να τοποθετηθώ για προτάσεις νόμου τις οποίες ακόμα δεν έχω μελετήσει, δεδομένου ότι απουσίαζα. Αυτά εν καιρώ», όπως σημείωσε.
Αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Αθήνα, ο κ. Ομήρου είπε ότι μετέβη στην ελληνική πρωτεύουσα για να εγκαινιάσει με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων «μια έκθεση για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στη κατεχόμενη Μόρφου, τη σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς, των θρησκευτικών χώρων λατρείας από τη βάρβαρη μανία του Τούρκου κατακτητή».
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με «όλους τους ηγέτες των εν τη Βουλή κομμάτων και λόγω της αναχώρησης του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις Βρυξέλλες έκτακτα, είχα συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο».
Σε όλες τις συναντήσεις, συνέχισε, «εξέφρασα την πλήρη στήριξη του κυπριακού λαού στη μεγάλη δοκιμασία που περνά ο ελληνικός λαός ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Ταυτόχρονα από πλευράς ελλαδικής πολιτικής ηγεσίας, κυβέρνησης και όλων των πολιτικών κομμάτων, εκφράστηκε η πλήρης, συνεχής συμπαράταξη του Μητροπολιτικού Ελληνισμού στις προσπάθειες για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, για την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κ Ομήρου είπε ακόμα ότι «είναι πράγματι μια ώρα δύσκολη για τον ελληνισμό, για την Ευρώπη, δύσκολη για την περιοχή μας και χρειάζεται η σφυρηλάτηση ενός πνεύματος εθνικής ομοψυχίας Κύπρου και Ελλάδας, κυπριακού και Μητροπολιτικού Ελληνισμού για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να αποφύγουμε τους κινδύνους».
H Eφημερίδα (Κύπρου)

2 σχόλια:

  1. ...Πώς στο καλό όμως μπορούμε να εμπιστευτούμε ότι εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα μας αυτές τις κρισιμότατες εποχές, όταν η ίδια πιστεύει ότι το μέλλον μας και όχι μόνο στα θέματα ενέργειας, πρέπει να είναι στην αγκαλιά της μεγάλης Τουρκίας. Όταν λίγο πριν γίνει υπουργός για να πάρει στα χέρια της την ενέργεια παρουσίασε μελέτη, που βραβεύτηκε με €50.000 από το ίδρυμα Στέλιου Ιωάννου, για να υποστηρίξει ότι το οικονομικό μέλλον της Κύπρου πρέπει να βασίζεται σε αγωγούς φυσικού αερίου, που θα ενώνουν την Αίγυπτο την Κύπρο και την Τουρκία και ως προέκταση του αγωγού Μπακού - Τζεϊχάν της Τουρκίας να συνδέονται με μεγάλο τερματικό υγρών καυσίμων στη βόρεια ακτή της Κύπρου (και όχι στο Βασιλικό, όπως σχεδιάζουν όλοι οι άλλοι βλάκες). Αλλά, δεν έμεινε μόνο στην ενέργεια η υπουργός. Ως αρμόδια και για τον τουρισμό οραματίστηκε ότι πρέπει να προσανατολιζόμαστε στην κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας, που θα ενώνει την Κύπρο με την Τουρκία για να πηγαινοερχόμαστε τα Σαββατοκυρίακα στη μεγάλη γείτονα. Θα ενωθούμε με την Τουρκία δηλαδή, όχι μόνο ρίχνοντας το φυσικό αέριο στους τουρκικούς αγωγούς Μπακού - Τζεϊχάν (που σήμερα είναι η αιτία να εξαγριώνεται η Άγκυρα με τις γεωτρήσεις μας) αλλά και οδικώς για να ευκολυνθεί και η εδαφική ένωση μας με την Τουρκία.
    Αυτή τη μελέτη η κ. Πραξούλα την παρέδωσε και στον Ταγίπ Ερντογάν και είναι περήφανη γιατί «έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον», σε αντίθεση με τους Ελληνοκύπριους ηγέτες που δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν λεπτομέρειες, που «θα τους βοηθούσαν και στις διαπραγματεύσεις»...

    Άριστος Μιχαηλίδης: Η Πραξούλα και ο αγωγός Μπακού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την δόξαν πολλοί εμίσησαν. Το Οθωμανικόν, ουδείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.