29/10/11

Τυνησία: Τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση συνασπισμού

Ο Ρασίντ Γανούσι, ο ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα που κέρδισε τις εκλογές στην Τυνησία, δήλωσε πως θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μέσα σε δέκα ημέρες έχοντας αρχίσει από σήμερα διαβουλεύσεις με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, θα ακολουθήσει
φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, δεν θα υποχρεώσει τις γυναίκες να φορούν μαντίλα ή χιτζάμπ τονίζοντας ότι οι γυναίκες θα έχουν έργο να επιτελέσουν στην κυβέρνηση συνασπισμού «είτε φορούν μαντίλα είτε όχι».
Ο πρώτος στην ιεραρχία του Ενάχντα τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ευρώπη δεν «θα ανησυχεί πλέον» για τους λαθρομετανάστες που προέρχονται από την Τυνησία.
«Λέμε στην Ευρώπη ότι η λαθρομετανάστευση δεν θα σας ανησυχεί πλέον. Δεν θα σας δωρίζουμε στο εξής τους νέους μας που είναι διπλωματούχοι. Η Τυνησία χρειάζεται όλα τα παιδιά της και σε μερικά χρόνια, θα είναι μια χώρα που θα προσελκύει ειδικευμένους επιστήμονες αντί να τους διώχνει», πρόσθεσε ο ηγέτης του Ενάχντα.
Λίγο νωρίτερα ο Γανούσι, το κόμμα του οποίου στο εξής θα έχει μείζονα ρόλο στη διακυβέρνηση της Τυνησίας, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στους κατοίκους του Σίντι Μπουζίντ, της πόλης σύμβολο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπεν Αλι, το Δεκέμβριο του 2010 μετά το θάνατο ενός πλανόδιου πωλητή. Το Σίντι Μπουζίντ πλήττεται από ταραχές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών.
«Απευθύνουμε έκκληση για ηρεμία και προστασία της δημόσιας περιουσίας», είπε ο Γανούσι ενώ το τοπικό γραφείο του κόμματος Ενάχντα και δημόσια κτίρια της πόλης, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, λεηλατήθηκαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χθες βράδυ.
Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό όταν ρωτήθηκε για τη «νίκη» του μετριοπαθούς ισλαμιστικού κόμματος, είπε ότι «ακόμη δεν έχει να δηλώσει κάτι».
«Θα υπάρξει σίγουρα η ευκαιρία να εκφράσουμε τη γνώμη μας όταν θα υπάρξουν τα αποτελέσματα. Οι Τυνήσιοι έδωσαν τους κανόνες του παιχνιδιού. Τα επίσημα και τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σύντομα. Τότε θα προβούμε σε σχόλιο», τόνισε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.