30/10/11

Ασαντ: Τυχόν επέμβαση της Δύσης θα φέρει «σεισμό»

Οι δυτικές δυνάμεις διακινδυνεύουν να προκαλέσουν έναν «σεισμό» που θα βάλει «φωτιά» στη Μέση Ανατολή εάν επέμβουν στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Ασαντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph.
Η κυβέρνηση Ασαντ έχει επικριθεί έντονα από τα Ηνωμένα Έθνη, τον Αραβικό Σύνδεσμο και Δυτικές κυβερνήσεις για τη βίαιη καταστολή με την οποία αποπειράται να συντρίψει την επτάμηνη εξέγερση εναντίον της.

Ο ’σαντ εκτιμά ότι οι Δυτικές χώρες «θα συνεχίσουν την πίεση, οπωσδήποτε», προσθέτοντας πως «η Συρία όμως είναι διαφορετική σε όλα από την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Υεμένη. Η ιστορία είναι διαφορετική. Η πολιτική είναι διαφορετική». «Η Συρία είναι το κέντρο σε αυτή την περιφέρεια. Είναι το σεισμικό ρήγμα, και αν παίζει κανείς με αυτό θα προκαλέσει σεισμό», προειδοποίησε.
"Θέλετε να δείτε άλλο ένα Αφγανιστάν, ή δεκάδες Αφγανιστάν;», διερωτήθηκε ο Σύρος πρόεδρος και υπογράμμισε ότι «οποιοδήποτε πρόβλημα στη Συρία θα βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή». «Εάν το σχέδιο είναι να διασπαστεί η Συρία, αυτό θα σημάνει ότι θα διασπαστεί όλη η περιφέρεια», συνέχισε στον ίδιο τόνο.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 3.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων σχεδόν 200 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από το Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο ξέσπασαν οι διαδηλώσεις. Οι συριακές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για τη βία σε ενόπλους που λένε ότι έχουν σκοτώσει πάνω από 1.100 στρατιωτικούς και αστυνομικούς.
Ο Ασαντ ανέφερε ακόμη στη συνέντευξη ότι οι συριακές αρχές έκαναν «πολλά λάθη» στις αρχές της εξέγερσης, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί.
Υποστήριξε τέλος ότι αντέδρασε διαφορετικά στην Αραβική Ανοιξη από ό,τι άλλοι άραβες ηγέτες. «Δεν ακολουθήσαμε τον δρόμο της άρνησης. Έξι ημέρες μετά (την έναρξη των διαδηλώσεων) άρχισα μεταρρυθμίσεις. Ο λαός εξέφρασε σκεπτικισμό, διερωτώμενος μήπως οι μεταρρυθμίσεις ήταν ένα όπιο για το λαό, αλλά όταν αρχίσαμε να ανακοινώνουμε τις μεταρρυθμίσεις τα προβλήματα άρχισαν να μειώνονται... Τότε ο λαός άρχισε να υποστηρίζει την κυβέρνηση», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

6 σχόλια:

  1. Κούφια λόγια ἐκτὸς ἐὰν κρύβεται κάτι πίσω του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΡΩΣΙΑ ΓΕ ΟΥΝ, ΕΓΕΡΘΗΤΙ, ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΕΛΩΔΙΑΝ...)))

    Μια ανάλυση του κυρίου Καλεντερίδη, πάνω σε αυτό θα ήταν καίρια. Δηλαδή εμας, ως Ελλάδα, τι μας συμφέρει; Να ξεσηκωθουν οι Κούρδοι βέβαια, αλλά τότε οι Ρώσοι θα στηρίξους τους Συριους, γιατι δεν θέλουν να χάσουν την μοναδική βάση που έχουν στην Μεσόγειο.

    Αν εμείς ως Ελλάδα, παραχωρούσαμε βάση στους Ρώσους, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος [έγινε λόγος για 100δισ ευρω που έδινε ο Πούτιν στον εβραίο ΓΑΠ, αλλα ..]
    δεν θα διευκολύναμε τα πράγματα προς το συμφέρων και το δικό μας και των Κούρδων και των Ρώσων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχουμε ακουσει ολες αυτες τις αρλουμπες πολλές φορές. Στον προηγουμενο πολεμο χασανε 80 αεροπλανα με 1 ή 2 αντιστoιχες απωλειες των Ισραηλινων (χωρια τα αρματα που χασανε). Επισης δεν μας λεει τι ερεισματα διεθνή εχει που θα βαλουν πλατη. Σιγα μη διακινδυνευση αντιπαραθεση θερμη με τη Δυση η Ρωσια για τον Ασαντ. Θα του υπενθυμισω οτι υπαρχει και η συνθηκη Picot-Sykes.....Μπορει τοτε η Μπολσεβικικη επανασταση να απετρεψε την υπογραφή της, αλλά πιθανόν η σημερινη Ρωσσια να ενδιαφερεται και ισως γι' αυτό εκλεισε τα ματια στην περιπτωση της Λιβυης. Οσο για εμας, αστα καλυτερα... Ιδρυθηκαμε ως προτεκτορατο των μεγαλων δυναμεων και παραμενουμε ως τετοιο. Ασε που φυλλοροουμε και δημογραφικώς. Ισως θα επρεπε να εξισορροπησουμε την εξαρτησή μας και από τα 3 μέρη, αλλά αυτό απαιτεί γεννητικούς αδενες.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ george

    >έγινε λόγος για 100δισ ευρω που έδινε ο Πούτιν στον εβραίο ΓΑΠ<

    Αλήθεια; Πού; Ο Ιβάν Σαββίδης είχε κάνει λόγο για 25 δισ. μόνο. Μπας κι από το καλοκαίρι αβγάτισαν κι έγιναν 100; :-)

    >τους Συριους<

    Αν εννοείς τους κατοίκους της Συρίας, εκείνοι λέγονται Σύροι. Άλλως πάμε για Σείριους, ως γνήσια UFO. :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν πας να διαβάσεις το Ταλμούδ σου καλύτερα, γραικύλε...)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάλι λάθος.

    1) Οι Γραικύλοι δεν διαβάζουν Ταλμούδ, οπότε προφανώς αγνοείς την σημασία της λέξης.

    2) Καμμία διευκρίνιση για τα παραπάνω;

    3) Μέσα στην κατήφεια που ζούμε, προσφέρεις άριστη υπηρεσία. Το γέλιο. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.