9/10/11

Μετά τον Φράγκο, ο Τούρκος…

του Γιώργου Καραμπελιά       Ρήξη
Αυτός ο τόπος, εδώ και εννιακόσια χρόνια τουλάχιστον, βιώνει την ίδια μοίρα, βλέπει το ίδιο σενάριο να εκτυλίσσεται. Ο Τούρκος μας υποχρεώνει σε υποταγή στον Φράγκο, ο Φράγκος μας εξαθλιώνει οικονομικά, μας υποτάσσει πνευματικά και πολιτιστικά και έρχεται στη συνέχεια και πάλι ο Τούρκος να ολοκληρώσει τον ίδιο θανάσιμο και καταθλιπτικό κύκλο.
Το 1071 οι Τούρκοι θα εισβάλουν στη Μικρά Ασία και με τη μάχη του Ματζικέρτ θα αποσπάσουν το μεγαλύτερο μέρος της από το βυζαντινό κράτος –και η καταστροφή θα ολοκληρωθεί με τη μάχη του Μυριοκεφάλου το 1176. Την ίδια χρονολογία, το 1071, οι Νορμανδοί θα καταλάβουν τη Νότια Ιταλία και τη Σικελία, και το 1081 το Βυζάντιο θα παραχωρήσει στη Βενετία, και σύντομα και στις υπόλοιπες ιταλικές πόλεις, εμπορικά προνόμια που μέσα σε εκατό χρόνια μετέβαλαν το Βυζάντιο σε ιταλική ημιαποικία. Όταν το 1182 θα ξεσηκωθούν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης και θα φθάσουν μέχρι και σε σφαγές των Φράγκων, οι Βενετσιάνοι θα οργανώσουν την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, το 1204, και τον διαμελισμό της Αυτοκρατορίας σε όλα τα φραγκικά «έθνη», Γάλλους, Γερμανούς, Ιταλούς, Εγγλέζους, Βέλγους κ.λπ.. Έτσι το Βυζάντιο θα αποδυναμωθεί θανάσιμα και παρά την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1261, δεν θα μπορέσει ποτέ να ξαναπάρει τα πάνω του. Οι Τούρκοι θα καταλάβουν τη Μικρά Ασία και το 1354 θα περάσουν στην Ευρώπη. Οι Βαλκάνιοι, Έλληνες, Σέρβοι, Βούλγαροι θα βγάζουν τα μάτια τους μεταξύ τους και οι Δυτικοί θα αφυπνιστούν πολύ αργά για να μπορούν να αντιδράσουν έναντι της Τουρκίας. Έ τσι οι Οθωμανοί θα καταλάβουν τη Βαλκανική επί πέντε αιώνες.
Και όμως, και στη διάρκεια αυτής της κατοχής, το ίδιο σενάριο θα παίζεται και πάλι. Όταν μετά το 1700 οι Έλληνες θα ξαναρχίσουν να δυναμώνουν οικονομικά, με το εμπόριο και τη ναυτιλία, πνευματικά, με τον φωτισμό του γένους, και στρατιωτικά, με το δυνάμωμα της κλεφτουριάς, ενώ η παρακμή της Τουρκίας θα αρχίσει να επιταχύνεται, οι Φράγκοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τους Έλληνες να αναστήσουν το κράτος τους, που φοβούνταν πως θα αποτελέσει έναν ανταγωνιστή τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μια στιγμή και μόνο θα αλλάξουν πολιτική, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν θα είναι διαιρεμένοι μεταξύ Αγγλογάλλων και Γερμανών  και οι πρώτοι θα προσπαθήσουν να διαμελίσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία για να πάρουν τα αραβικά πετρέλαια. Ωστόσο αμέσως μετά, από το 1920 και εξής, θα επανέλθουν στην παλιά στρατηγική: Να εμποδίσουν τη Ρωσία, να στηρίξουν την Τουρκία και να συρρικνώσουν την Ελλάδα σε ένα κρατίδιο-πελάτη τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Και αυτή την τακτική θα την κρατάνε απαράκλητα μέχρι σήμερα, που ένας νέος κύκλος μοιάζει να διαγράφεται.
Μετά τις επιθετικές κινήσεις των Τούρκων, με την κατάληψη της Βόρειας Κύπρου το 1974 και τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο, η Ελλάδα θα περάσει υπό την σκέπη των Φράγκων για να «προστατευτεί» από τους Τούρκους. Έτσι θα προσχωρήσει στην ΕΟΚ / Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωζώνη, και θα μεταβληθεί σε ένα παράσιτο που κατανάλωνε ιταλικά ρούχα, γερμανικά αυτοκίνητα και υποβρύχια, γαλλικά αρώματα και Μιράζ, χάνοντας κάθε οικονομική αυτοδυναμία. Και όταν ήρθε η στιγμή της οικονομικής κρίσης, όταν το παράσιτο δεν μπορεί πια να καταναλώνει, οι Φράγκοι δείχνουν  όλη την αγάπη τους για την Ελλάδα.
Έχει ολοκληρωθεί ή τείνει να ολοκληρωθεί μία φάση του κύκλου. Και επιταχύνεται η συνέχεια. Η νεοθωμανική Τουρκία καραδοκεί. Και αν ορισμένοι κύκλοι στη Δύση αρχίζουν να ανησυχούν, είναι ήδη αργά. Η Τουρκία επιθυμεί να ολοκληρώσει την απομάκρυνση της Κύπρου από την Ελλάδα ως πρώτο νέο μεγάλο βήμα της. Με την ευκαιρία της πρόσφατης κρίσης γύρω από τις έρευνες και την ΑΟΖ, η Τουρκία παρεμβαίνει ανοικτά απειλώντας, ενώ η Ελλάδα κρύβεται, έχοντας εγκαταλείψει με την συνέργεια των μειοδοτικών κυβερνήσεων των δύο χωρών ακόμα και τις τυπικές υποχρεώσεις της ως εγγυήτριας δύναμης της Κύπρου. Και μπορεί οι Τούρκοι να μην κάνουν ίσως άλλες κινήσεις αυτή την στιγμή, αλλά έχουν επιτύχει το μείζον, εμφανιζόμενοι ως ο αποκλειστικός συνομιλητής της κυπριακής κυβέρνησης. Το ελλαδικό ανδρείκελο, μετά την οικονομική καταστροφή της χώρας, έχει επιτύχει και τον δεύτερο στόχο του, την παράδοση της Κύπρου σε Τουρκία, Ισραήλ, Αγγλία. Και είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και τα επόμενα βήματα, στο Αιγαίο, την Θράκη και την μεταβολή, σε πρώτη φάση, της Ελλάδας σε condominium Ελλάδας-Γερμανίας. Και ο Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη είναι εδώ, για να τονίσει πως «οι Τούρκοι είναι πιο κοντά μας από τους Ευρωπαίους», προετοιμάζοντας το πέρασμα στη δεύτερη φάση του κύκλου, την οθωμανική.
Γι’ αυτό και οι πράκτορες ετοιμάζονται να πετσοκόψουν και τις αμυντικές δαπάνες με πρόσχημα την κρίση, ώστε να αφοπλιστεί εντελώς η χώρα. Και συνεπικουρούνται από τους χρήσιμους ηλίθιους της «Αριστεράς», ή όσους ονειρεύονται την «ουδετερότητα της Ελλάδας» –ίσως γιατί πουλάνε πολλούς δίσκους στην Τουρκία–, όπως ο Νταλάρας, που δήλωσε γυρνώντας από την «Ισταμπούλ», πως «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του». Γι’ αυτό και ο Μπεγλίτης στήνει παρακρατικό μαγαζί στο υπουργείο Άμυνας, για να μπορέσει να κάμψει την αντίσταση των αξιωματικών στα ξεπουλήματα που στήνει με τον πρωθυπουργό του.
Πρέπει λοιπόν να έχουμε συνείδηση πως δεν έχουμε ένα μέτωπο μόνο, αλλά δύο, και πως πίσω από τον Φράγκο, πίσω από τους Γερμανούς που ξανάρχονται, καραδοκούν οι αιώνιοι σύμμαχοί τους, οι Τούρκοι.
Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε απέναντι σε αυτή την εξέλιξη; Είναι άραγε μοιραία η επανάληψη του κύκλου;
Μόνο οι ραγιάδες και οι προσκυνημένοι έχουν χάσει τις μάχες πριν να τις δώσουν!
Διότι, ας είμαστε βέβαιοι πως τόσο η απόπειρα των Γερμανών να υποτάξουν την Ευρώπη (η τρίτη μέσα σε εκατό χρόνια), όσο και των Τούρκων να ανασυστήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, θα προκαλέσουν σε μέσο/μακροπρόθεσμη βάση τέτοιες αντισυσπειρώσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Μέση Ανατολή, ώστε τελικά να αποτύχουν. Το ερώτημα είναι αν εμείς θα αντισταθούμε και αν θα αποτελέσουμε ενεργό παράγοντα των αντισυσπειρώσεων που περιγράψαμε. Οι Έλληνες άρχισαν το ξήλωμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821 και ήταν οι πρώτοι που αντιστάθηκαν σθεναρά στον Άξονα στο 1940-41. Και τότε υπήρχαν τουρκόφιλοι Μαυρογένηδες και γερμανόφιλοι Τσολάκογλου, αλλά και Κολοκοτρωναίοι και Βελουχιώτηδες. Και σήμερα υπάρχουν ο ΓΑΠ και ο Χριστόφιας, αλλά και απέναντι τους αγέρωχος ο Σολωμός Σολωμού.
Εμείς αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε. Πιστεύουμε πως το ίδιο θα κάνει και η πλειονότητα του λαού, που μέσα από την πείρα του θα αναδείξει τις νέες ηγεσίες και τα νέα στελέχη αυτής της μεγάλης μάχης που έχει αρχίσει.

36 σχόλια:

  1. Εκλατινισμός και εξοθωμανισμός και...'στο μέσον η Ελλάς!

    [Εκτός του εκσλαβισμού και του εξαλβανισμού!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα ζητείται απλώς ένας ηγέτης που αγαπάει την Ελλάδα και που έχει ως πρώτο μέλημα να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του Ελληνα στέλνοντας εν αρχή τα playmobil της τρόικας πίσω στο κουτί τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τούρκοι, Φράγκοι, τη δουλειά τους κάνουν. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικό άρθρο.
    Χωρίς γνώση της ιστορίας της χώρας μας και των υπολοίπων εμπλεκομενων χωρών είναι σχεδόν απίθανο να χαράξει κανείς αποδοτική πολιτική.
    Ποιός άραγε από τους πραγματικά ή δυνητικά πολιτικούς ηγέτες της χώρας μας έχουν επαρκή γνώση της ιστορίας; Όχι μόνο δεν έχουν, αλλά ούτε αντιλαμβάνονται το νόημα όσων αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο.
    Ακόμα και για τη λεγόμενη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, μάλον χρειάζεται κανείς μέσα από τη μελέτη της ιστορίας σε όλες τις διαστάσεις να γνωρίζει το νόημα των λέξεων εργασία, ανάπτυξη, κοινωνία, ευτυχία για τον ελληνικό λαό. Το νόημα των ίδιων λέξεων είναι διαφορετικό για τον Άγγλο προτεστάντη, το Γερμανό καθολικό, το Γερμανό προτεστάντη, το Γάλλο καθολικό, τον Ανατολίτη ισλαμιστή. Πρέπει λοιπόν να χαραχτούν πολιτικές ταιριαστές πάνω στα νοήματα και στη νοοτροπία των Ελλήνων, στηριγμένες πάνω στις ελληνικές ιστορικές καταβολές και αλήθειες για να είναι αληθινές και αποδοτικές. Μέ ιερή γνώση της ιστορίας πρέπει να σταθμιστούν και τα γεωπολιτικά δεδομένα της εποχής μας. Ο σπουδαίος φιλόσοφος Π.Κονδύλης έιχε γράψει από το 1997: «Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους – ίσως να καταρρεύσουν ακόμα και στην περίπτωση όπου θα βρεθούν μπροστά στη μεγάλη απόφαση να διεξαγάγουν έναν πόλεμο…Οι ευρύτερες μάζες, καθοδηγούμενες από το ίδιο ένστικτο της βραχυπρόθεσμης αυτοσυντήρησης, έχουν βρει τη δική τους ψυχολογικά βολική λύση: υπηρετούν το έθνος ανέξοδα περιβαλλόμενες γαλανόλευκα ράκη, όποτε το καλεί η περίσταση, και έχοντας κατόπιν ήσυχη συνείδηση το κλέβουν μόνιμα με παντοειδείς τρόπους».
    Ο κόσμος διεθνώς αλλάζει, οι μεταβολές μπορεί να είναι κατακλυσμιαίες και να παρασύρουν την Ελλάδα σε αφανισμό. Οι Έλληνες πρέπει να εγερθούν, να αποκτήσουν και πάλι μέσα έκφρασης(η σπονδυλική στήλη των μέσων έκφρασης της κοινωνίας έχει υποστεί αλλεπάληλα χτυπήματα από τα νέα ήθη και τρόπους ζωής της σύγχρονης εποχής) και να καθοδηγήσουν τη μοίρα τους πριν να είναι αργά.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρίσκω εξαιρετικά εύστοχες τις παρατηρήσεις του κ. Γιώργου Καραμπελιά.

    Αλήθεια, κάποτε ο κ. Καραμπελιάς ήταν το αγαπημένο αστέρι των τηλεοπτικών καναλιών.

    Από την στιγμή που διαπίστωσε την ιστορική αδικία που διαπράττεται διαχρονικά εις βάρος της Πατρίδας και την ύβρη κατά της Ιστορίας, ιδίως αφού εξέδωσε το πολύ ενδιαφέρον και πολύ μελετημένο πόνημά του με τίτλο «Το 1204 και η Διαχρονική Πορεία του Ελληνισμού» με ορθές και τεκμηριωμένες θέσεις ως προς την Ελληνική Ιστορία και τους παραχαράκτες της, τον έχουν κυριολεκτικά «εξαφανίσει» .. . . . !!


    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Άραγε έχει κανείς από τους φίλους του Ιστολογίου διαβάσει αυτό το βιβλίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευμένη το κακό με την Αριστερά είναι ότι βαρεί μια στο καρφί και μια στο πέταλο.Εκεί που λές διάβολε υποτάσσει τις διεθνιστικές της διαθέσεις στο Εθνικό Συμφέρον (το Εθνικόν είναι το Αληθές- η πυξίδα που πρέπει να έχουμε στις ενέργειές μας ως χώρα και ως κοινωνία) εκεί συμμαχεί, εκτρέφει και αναπαράγει την συστηματική εθνική αποδόμηση και άλλοτε με τις πρωτοβουλίες της υπονομεύει την συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ioannes, πολύ σωστή ερώτηση!

    werty, μια χαρά τα λες πλην του
    >>Οι Έλληνες πρέπει να εγερθούν, να αποκτήσουν και πάλι μέσα έκφρασης(η σπονδυλική στήλη των μέσων έκφρασης της κοινωνίας έχει υποστεί αλλεπάληλα χτυπήματα από τα νέα ήθη και τρόπους ζωής της σύγχρονης εποχής) και να καθοδηγήσουν τη μοίρα τους πριν να είναι αργά.<<
    γιατί μιλάς με ιστορικούς όρους: όλα μόνοι μας, εγώ, εσύ και ο διπλανός μας, πρέπει να τα κάνουΜΕ.
    Όπως παρατηρείς, όσο και να ελπίζουμε πώς θα εμφανιστεί κάποιος από το πολιτικό σύστημα με στοιχειώδη λύση στην πράξη, απλά δίνουμε χώρο στους άλλους να εξυπηρετήσουν τα σχέδιά τους.

    Ακρίτα, συμφωνώ πλήρως μαζί σου με τη μόνη σημείωση ότι ο Καραμπελιάς είναι πιο προβλεπόμενος από 'σένα: ξυρισμένος και γυαλισμένος - μόνο λίγο κούρεμα παραπάνω και θα του δώσω visa για το Κολοκοτρωνίτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ οικολογία-γαία
    "Υ.Γ. Άραγε έχει κανείς από τους φίλους του Ιστολογίου διαβάσει αυτό το βιβλίο;"
    Φαντάζομαι πολλοί, πάντως και εγώ, όπως και άλλα ιστορικά βιβλία του. Όλα τα βρήκα πολύ κατατοπιστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αναρτηση αυτου του τοσο αληθινου αρθρου του κ.Καραμπελια δειχνει οτι υπαρχουν ακομα ατομα στον χωρο μας που σκεφτονται συνολικα και αντικειμενικα και επιπλεον στηριζει και τις αποψεις μου που εξεφρασα οσον αφορα τον Ακαδημαικο κ.Κιτσικη οπου εδωσα εμφαση στο "παταξον μεν ακουσον δε" διαφορετικα η "οραση" μας θα υστερει κατα το ημισυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Ακρίτα,

    και γω στην αριστερά ανήκω, αλλά στην πατριωτική.
    Οχι στην άλλη την αλλήθωρη.

    Γιατι, χωρίς ιδεολογία υπέρ της πατρίδας σου είσαι χαμένος και συ και αυτή.

    Εξ άλλου η αριστερά δυνάμωνε όταν έπαιρνε πατριωτικές θέσεις και όπως λέει και ο Μαρξ, αν όχι στην μορφή της, αλλά στην ουσία της ο ταξικός αγώνας είναι καταβάση εθνικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Ακρίτα,

    Ο Γιώργος Καραμπελιάς ανήκει σ αυτήν την αριστερά, την πατριωτική και ο λόγος του εναντίον της άλλης αριστεράς είναι τεκμηριωμένος και ουσιώδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ καλό άρθρο,ευτυχώς υπάρχουν ακόμη Άξιοι Έλληνες με Αρχές.

    Η παρούσα κυβέρνηση αλλά και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα πρέπει να απομακρυνθεί απο την εξουσία με κάθε τρόπο και μέσο,οτιδήποτε και αν χρειαστεί.

    Θεωρώ ότι ο Ελληνικός λαός είναι πλέον έτοιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σήμερα δεν υπάρχουν τάξεις, ενα εργαλείο κοινωνικής ανάλυσης του 18ου αιώνα δεν μπορεί να σύρεται εσαεί χωρίς ανανέωση

    Μην ξεχνάμε ότι η ιδεολογική βάση του Σταλινισμού ήταν ο Λενινισμός
    οπότε γνωρίζουμε πολύ καλά που μπορεί να οδηγήσει ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός και που οι θεωρείες περί λούμπεν προλεταριάτου

    Απο εκεί και πέρα χρίζουν μελέτης ο Αντόνιο Γκράμσι, Ο Μπερλινγκουέρ και ο Τολιάτι, σε ότι αφορά την Ιταλική αριστερά και σε ότι αφορά την Ελληνική αριστερά Νίκος Πουλατζάς και Κορνήλιος Καστοριάδης

    Πολλά κείμενα του απο τον ιστότοπο ardin.gr έχουνβ αναδημοσιευθεί και απο εμένα

    Δεν μου αρέσει να ταυτίζω πρόσωπα με πράγματα και καταστάσεις.Είμαι όμως υποχρεωμένος να είμαι δίκαιος.
    Ακροαριστερά και Ακροδεξιά έχουν το ίδιο αφεντικό και τυγχάνει να είναι καλά φρουρούμενη Πρεσβεία

    Για μένα η θεωρεία δεν μπορεί να αποσυνδεθεί απο την πράξη και στην πράξη πολλοί βρέθηκαν να απέχουν απο όσα κατά καιρούς υποστηρίζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ Φίλε Ακρίτα,

    Βέβαια δεν έχω διαβάσει ούτε Μπερλινγκουέρ ή Γκράμσι, όμως συμφωνώ μαζί σου.

    Μάλιστα όταν προ καιρού άκουσα την κ. Παπαρήγα να προσφωνεί τους σκοπιανούς νεολαίους ως «Μακεδόνες», ως γνήσιος Μακεδών έπαθα ….. αναφυλαξία . . . .!

    Διότι, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι αναγνώστες του Ιστολογίου, αλλά δεν θέλουν να γνωρίζουν οι υποτιθέμενοι αριστεροί ή δεξιοί (υποτιθέμενοι) . . . . «πεφωτισμένοι», κανείς πολίτης άλλης χώρας δεν είναι τόσο πρόθυμος να θυσιάσει τα συμφέροντα της Πατρίδας του, όσο οι δικοί μας . . . αριστεροί καθώς και οι . . . . υποτιθέμενοι . . . . «πεφωτισμένοι» δεξιοί (βλέπε κ. Ψαρούδα, που κάθεται στα εδώλια της Ακαδημίας Αθηνών που έχουν τιμήσει τόσοι σπουδαίοι επιστήμονες και αξιόλογοι Έλληνες Πατριώτες!).

    Ακόμη και επί της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης το ΚΚΣΕ ονόμασε τον Β΄ Π.Π. «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο». Οι περισσότεροι Ρώσοι που έπεσαν πολεμώντας τους Γερμανούς πέθαιναν για την Ρόντινα ήγουν την Πατρίδα.

    Φιλικά

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Ακρίτα,
    Δεν θα έλεγα ότι τα εργαλεία αντιμετώπισης της σημερινής κατάστασης έχουν αλλάξει ριζικά. Η ανάλυση του Μαρξ για την δομή της κοινωνίας δεν είναι ξεπερασμένη.
    Τάξεις υπάρχουν και σήμερα, αλλά ο Μάρξ έχει υποτιμήσει την γραφειοκρατική τάξη (σ αυτήν ανήκει και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ) που τείνει να γίνει η κυρίαρχη και να εγκλωβίζει στις γραμμές της όλες τις υπόλοιπες.
    Για να μην επεκταθούμε και παρεξηγηθούμε, γιατί στα πλαίσια ενός σχολίου η συντομία μπορεί να είναι σκοταδιστική αντί διαφωτιστική, Πιστεύω ότι η ανατροπή του συστήματος δεν μπορεί παρά να είναι αριστερής κατεύθυνσης.
    Αριστερής σε αντιπαράθεση της νεοφιλελεύθερης.
    Και πατριωτικής σε αντίθεση της παγκοσμιοποίησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμφωνούμε απόλυτα ange-ta

    Ευμένη έχει και χειρότερα να επιδείξει η Αριστερά και δεν αφορούν μόνο τον εξωτερικό εχθρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. o Kαραμπελιάς ως άτομο έχει κάνει μία περίεργη τροχιά από ιδεολογικής απόψεως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Ακροαριστερά και Ακροδεξιά έχουν το ίδιο αφεντικό και τυγχάνει να είναι καλά φρουρούμενη Πρεσβεία"

    Για λιγότερο πληροφορημένα άτομα, όπως εγώ παραμένει καυτό το ερώτημα:
    Ποιός ήταν ο ρόλος της παραδοσιακής Αριστεράς και δη του ΚΚΕ, άν όχι να κρατάει σταθερά και συστηματικά διαλυμμένη και αποδομημένη την αριστερά και τον όποιο ρόλο μπορούσε να εκφράσει μετά την Μεταπολίτευση.
    Πώς επιβίωσε μετά το κλείσιμο του μαγαζιού και κράτησε και την αντιπροσωπεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γράφει στο κατά τα λοιπά πολύ καλό άρθρο ο κ.Καραμπελιάς
    ...Το ελλαδικό ανδρείκελο, μετά την οικονομική καταστροφή της χώρας, έχει επιτύχει και τον δεύτερο στόχο του, την παράδοση της Κύπρου σε Τουρκία, Ισραήλ, Αγγλία.

    Παραβλέπει όμως την σύγκρουση Ισραήλ Τουρκίας ή Ισλάμ όπως έχει τεθεί σαφώς πλέον και την στροφή του Ισραήλ στην Ευρώπη, σαν φυσικού καταναλωτή των κοιτασμάτων του, αλλά και κοντινότερου στην κουλτούρα του, που προβάλει ως σανίδα επιβίωσης ανάμεσα σε μια ΑραβοΙσλαμική θάλασσα που το περιβάλλει.
    Το οποίο μοιάζει σαν το μόνο γεωστρατηγικό-οικονομικό πλεονέκτημα που διαφαίνεται για την επιβίωση του Ελληνισμού από την θέση που βρισκόμαστε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ακρίτα με εξέφρασες απόλυτα, κυρίως για την απόσταση θεωρίας-πράξης. Εχουμε δεί δυστυχώς πολλούς ένθερμους οπαδούς θεωριών-πολλά υποσχομένων, να προδίδουν την επανάστασή τους και τον ίδιο τους τον εαυτό. Δύο κίνδυνοι παραμονεύουν τους "ιδεολόγους", οι πλάνες και ο εκμαυλισμός. Γι΄αυτό, όποιος σηκώσει λάβαρο από δώ και πέρα, θα πρέπει να έχει οργανώσει τις αντιστάσεις του. Αλλιώς θα πάνε όλα χαμένα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν υπαρχουν πλεον ιδεολογιες Ελινα αλλα μονο "ιδεολογοι" που ξεχαστηκαν μεσα στην... ντουλαπα η δεν μπορεσαν για διαφορους λογους να ακολουθησουν τα γεγονοτα που τους ξεβρασαν στην διαδρομη τους και το μονο που τους απαμεινε ειναι ενας ξυλινος λογος.
    Επισης θα ηθελα (Οχι στην Ελινα) να καταθεσω μια απορροια μου που φωναζει οτι καποιοι εδω μεσα συνεχιζουν τις μισαλοδοξιες εως και προβοκατσιες οπως αυτουνου που σημερα ανηρτησε ενα αρθρο με τιτλο "Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι;",εστω και με το πονηρο ερωτηματικο για αλλοθι.Αφορα Εβραιο Νομπελιστα της χημειας σε πραγματικα πρωτοπορα θεματα ως δηθεν οτι εξεθειασε τον Αττατουρκ και αλλα κουραφεξαλα.Για το Νομπελ και την Χημεια δεν ενδιαφερθηκε και τοσο,...συνηθισμενα τα Νομπελ για τον σχολιαστη μας,με αυτα θα ασχοληθουμε τωρα...Και αυτες οι προβοκατορικες αναρτησεις ηθελα να ξερω ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ κ.ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ.Πρεπει να απαντησει ο ιδιοκτητης του ιστολογιου για να βοηθησει και εμας στο μελλον αλλα και στο παρων.
    ΥΓ
    Ηδη ετοιμαζεται κανονικο και ΜΟΝΙΜΟ μπλοκ Ελλαδας-Ισραηλ-Βουλγαριας-Κυπρου που θα ενισχυθει συντομα και απο το υπολοιπο ΝΑΤΟ για να αντιμετωπισει το μπλοκ Τουρκιας- λοιπων Μουσουλμανων/αραβων.Οποιος διαφωνει να εχει το σθενος να μιλησει ανοιχτα και να απολαυσει και τους καρπους των πραξεων του.Μουλωχτα,ψου-ψου,μου-μου και αλλα παρομοια και "βλεποντας και κανοντας απο που θα παω" αυτα δεν περνανε πλεον ουτε στην λαικη αγορα γιατι σαπησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εγώ δεν ξέρω αν υπάρχει σχεδιασμός/προετοιμασία κλπ για κάποιο μόνιμο μπλοκ, δεν συμφωνώ με την ανάγκη τοποθέτησης οποιουδήποτε, διαχειριστή ή σχολιαστή, επί τούτου, αλλά έχω να παρατηρήσω το εξής: δεν καταλαβαίνω ποιά είναι η δυσκολία να είναι ΚΑΙ τα δύο που αναφέρει ο Ακρίτας: ΚΑΙ ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας ΚΑΙ σφαγέας. Για να μην αρχίσει η παραφιλολογία, εξηγούμαι: η Τουρκία είναι ένα συνονθύλευμα αδιανόητα μεγάλου κόστους δημιουργίας και συντήρησης. Για να το καταφέρει κανείς αυτό, όντως έχει κάνει -και συνεχίζει να κάνει- τα μύρια όσα, εις βάρος λαών και της ανθρωπότητας εν γένει. Η δικαιοσύνη επιβάλλει να αναγνωρίσουμε τις πρακτικές αυτές και να του αποδόσουμε όλους τους προβλεπόμενους αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Αγιάζοντας όμως τα μέσα, είναι αδιαμφισβήτητα ηγέτης γιατί κατάφερε, επαναλαμβάνω πατώντας επί πτωμάτων, το ακατόρθωτο: να κάνει ένα μάτσο από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να πιστέψουν ότι αξίζουν να αποτελούν ένα κράτος. Ομοίως, ο Ερντογάν έχει πάρει αυτό το μόρφωμα και έχει καταφέρει να το φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που το 'πουλάει' ως και εν δυνάμει περιφερειακή δύναμη!... Επιπροσθέτως, σε όσους έχουν τη στοιχειώδη νοημοσύνη να συγκρατούν, έστω και μετά βίας, τα γέλια τους από το άκουσμα της θεωρίας του "στρατηγικού βάθους μηδέν / πλάτους όσο πάει", 'εμφανίζονται' ουκ ολίγες οχλήσεις μετά σοβαρών κινήτρων για να συναινέσουν ή να κάνουν πως δεν είδαν και δεν άκουσαν. Για να τα πετύχει κανείς όλα αυτά, πρέπει να είναι ηγέτης. Ας μη μπερδεύουμε όμως αυτό το χαρακτηριστικό με τη βαρβαρότητά του. Εδώ ακριβώς είναι που εκτιμώ πως η φράση "Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι;" μπλέκει με αδόκιμο τρόπο τα δύο αυτά εντελώς ξεχωριστά ζητήματα. Στο κάτω-κάτω της γραφής, η κρίση επί του αν ήταν καλός άνθρωπος ή όχι ανήκει στον Θεό - και για αυτά τα ζητήματα δεν ανακοινώνω την κρίση μου δημοσίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ sterg 8:57 μ.μ.
    Στέργιο,
    Πάντα καλοδεχούμενα τα σχόλια σου.
    Αυτή τη φορά όμως, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέτεις σε αυτό το άρθρο μια ερώτηση και ευρύτερο προβληματισμό που αφορά άλλη επώνυμη ανάρτηση.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Anaconda

    Είναι σωστή η παρατηρησή σου. Συμφωνώ μαζί σου. Χρειάζονται πράξεις από όλους μας. Πρέπει να τερματίσουμε την αδρανειά μας.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Anaconda
    Μεταξυ αλλων ομορφων εγραψες και το ακολουθο "...δεν συμφωνώ με την ανάγκη τοποθέτησης οποιουδήποτε, διαχειριστή ή σχολιαστή, επί τούτου".
    Εδω ερχονται αντιμετωπες δυο στασεις που εχουν ριζικα διαφορετικες βασεις και αφετηριες.
    Η μια μαλλον τοποθετειται στην ανωνυμια και στο "εγω θα πω αυτο που θελω και δεν παει να ειναι και να πιστευει ο,τι θελει ο αλλος ακομα και ο ιδιοκτητης του ιστολογιου".Η αλλη που ακολουθω εγω ειναι πιο ξεκαθαρη και εχει και προσωπικο και συναισθηματικο σκελος και αυτα τα δυο ειναι που διατηρουν ακομα το ανθρωπινο στοιχειο μας και δεν μας κανουν "μηχανες αναζητησης",διαφορετικα την ανωνυμη η επωνυμη γνωμη και σχολιο μου ,και θα παρακαλουσανε κιολας, μπορω να την εκφρασω σε εκατονταδες αλλα ιστολογια.Η δευτερη απο τις δυο στασεις λαμβανει υπ οψιν, το σε ποιον προσωπικα απευθυνομαι γιατι πιστευω οτι "ειναι αυτος και οχι αλλος",ποια τα δομικα στοιχεια της προσωπικοτητας του,τι μπορει να προσδοκα ο χωρος μου απο αυτον που απευθυνομαι,ποσο ειλικρινης η καταφερτζης μπορει να ειναι αυτος,αν με χρησιμοποιει εμενα μονο για συλλογη ζεστης πληροφορησης για να συμπληρωσει την φαρετρα του και να την χρησιμοποιησει αλλου για ιδιον οφελος και μερικα αλλα οχι της στιγμης.Οπως θα καταλαβες ανακοντα εγω ανηκω στο δευτερο σκελος,και το γνωριζεις αυτο,τωρα ψαξε το που ανηκεις εσυ.Φιλικα Στεργιος Τριανταφυλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κριστιαν
    10 Οκτωβρίου 2011 11:19 μ.μ.
    Οπως θα αντεληφθηκες κλεινω τις πορτες αναγκαστικα πλεον και ενα σχολιο που επρεπε να δημοσιευτει μονο την δικη σου πορτα ειδε ανοικτη.Αν αυτο το θεωρεις θεμα για συζητηση τοτε απαντησε μου και ουδεν προβλημα στο μελλον αν υπαρξει τετοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητέ κύριε Τριανταφύλλου,
    Βρε τεντιμπόυ, δεν φταίει κανείς άλλος, εγώ φταίω που τρέχω με τη μάνικα πίσω από τις φωτιές που ανάβεις! Και, για να λέμε και την αλήθεια, ποιά συναισθήματα έχεις; Αφού είσαι πολεμική μηχανή, παραδέξου το! Όσο για το τί περιμένεις από τον άλλον, επέτρεψέ μου να σού πω ότι άλλο είναι το "ηθελα να ξερω ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ" και "Πρεπει να απαντησει" και άλλο το "θα ήθελα να γνωρίζω εάν συμφωνεί": ξέρω ότι είσαι απαιτητικό αγόρι αλλά επέτρεψέ μου να εκφέρω την άποψη ότι δεν είναι κομψό να απαιτείς δημοσίως γιατί δεν είναι δημόσιος λειτουργός. Και εσύ που πρόλαβες και το εξέφρασες, και εγώ που δεν πρόλαβα, και πιθανώς πολλοί άλλοι να θέλουν να μάθουν ποιά είναι η προσέγγισή του επί του θέματος. Άλλο όμως επιθυμώ, άλλο απαιτώ. Τέλος, ως προς το πού ανήκω εγώ: http://www.youtube.com/watch?v=2rq1KaqTySA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Στέργιο
    υπάρχει και η άλλη ανάγνωση.
    Τώρα που ΚΑΙ το ισραήλ χρειάζεται τον ελληνισμό σε Κύπρο και Ελλάδα, αυτός που τορπιλίζει την όποια προσπάθεια από κοινούν αντιμετώπισης της τουρκικής βαρβαρότητας, είναι ο νομπελίστας που εξύμνησε τον Κεμάλ.
    Και μην αμφιβάλλεις καθόλοου γι' αυτό.
    Τον εξύμνησαν όλα τα μέσα στην Τουρκία για το λιβανωτό στον σφαγέα.
    Συνιστώ ηρεμία, ενότητα κι αγώνα.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. H Aπολογία είναι ενα γεγονός που διαχρονικά έχει καταγραφεί στην Ελληνική Ιστορία.Οποιος λοιπόν θεωρεί την ιστορική μνήμη αρετή και πυξίδα στην πορεία ενός λαού και κατ'επέκτασιν ενός ανθρώπου, μπορεί να ανατρέξει.Σημαντικό όπως έλεγε ο Μέγας Πέτρος να μαθαίνεις απο τα λάθη των άλλων

    Το κόλπο είναι παλιό και δοκιμασμένο και αποτελεί συνηθισμένη παγίδα σε "δίκη τύπου" Κάφκα.

    Απομονωνουμε το μερικό και του δίνουμε γενικές διαστάσεις.

    Εξέχον μέλος της ισραηλινής Κοινωνίας εκθειάζει τον Αττατούρκ κατά τα τουρκικά ΜΜΕ.Για μένα ο Αττατούρκ είναι σφαγέας διεστραμμένος.Αυτό κατέγραψα.Ας απολογηθούν αυτοί που τον εκθειάζουν όχι εγώ.Ο εκθειασμός του Αττατούρκ δεν αποτελεί φιλική πράξη για Ελληνες, Αρμένιους, Κούρδους και Ασσύριους για άλλους η Ιστορία είανι κουραφέξαλα για μένα ΟΧΙ

    Δεν έγραψα πουθενά Ισραήλ.Το ότι υπάρχει η τάση επαναπροσέγγισης Ισραήλ-Τουρκίας στην ισραηλινή κοινωνία είναι γνωστό και έχει καταγραφεί.Το ότι ο Αττατούρκ έχει εβραικές ρίζες και αυτό σχεδόν θεωρείται βέβαιο.

    Κύλησε ο τέντζερης και βρήκς το καπάκι.Δύο άνθρωποι με τις ίδιες κατά κανόνα αρνητικές ιδιότητες ή και συνήθειες οι οποίοι ταιριάζουν και εκθειάζουν ο ένας τον άλλον.

    Πώς λοιπόν ο Νομπελίστας εκθειάζει τον δάσκαλο του Χίτλερ;

    Πώς θα φαινόταν στο Ισραήλ αν Ελληνας Νομπελίστας εκθείαζε τον Αδόλφο ως ιδρυτή του Γ Ράιχ, εξέχουσα προσωπικότητα και μεγάλο ηγέτη;

    Τι πέρασε ο Μίκης (το οποίο κατακεραυνωνω για το βραβείο Ιπεκτσί) πρόσφατα;

    Δεν είμαι χημικός και δεν με ενδιαφέρει το Νόμπελ του καθώς υπάρχει και ενας άλλος εξέχον χημικός ο Μορδεχάι Βανούνου για όποιον η μνήμη είναι επιλεκτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. skal, Ακρίτα, όταν η Ελληνική πολιτική ηγεσία που επισκέπτεται την Τουρκία ως επίσημος εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας καταθέτει στεφάνι τιμής στη μνήμη τού Κεμάλ, είναι εντελώς παράλογο να συγκρίνουμε τη μνεία στις ηγετικές του ικανότητες από έναν Ισραηλινό με παρόμοια κίνηση Έλληνα για τον Χίτλερ και, ως εκ τούτου, να βάζουμε τέτοιους τίτλους. Ας μην παριστάνουμε τους δικαστές του σύμπαντος ενώ δεν μπορούμε να επιβάλουμε αυτή τη δικαιοσύνη ούτε καν στην πολιτική ηγεσία του τόπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δεν χαρίστηκε ποτέ κανείς μας, στην κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο του Σφαγέα απο τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου, ουτε στις ζεμπεκιές, ούτε στις κουμπαριές, ούτε στους μπάλους, ούτε στην κατάθεση κλάδου ελαίας στον τάφο της άλλης κουφάλας της τουρκικής διπλωματίας του Τζέμ

    Ειμαστε Ελληνες υπερασπιζόμαστε τα δίκαια της Φυλής μας πάνω και πέρα απο όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ sterg 11 Οκτωβρίου 2011 8:34 π.μ.
    Όχι δεν το θεωρώ θέμα, αλλά η απορία μου έμεινε, κάτι μου ξεφεύγει προφανώς,δεν πειράζει.

    Θέτεις ένα πολύ ενδιαφέρον λεπτό θέμα, αυτό της αντιμετώπισης της τουρκικής "φασιστόσφαιρας" για το οποίο είχα αρναρτήσει σχετικό άρθρο της Μοντ. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την πρωτοβουλία που αναφέρεις ήτοι με κοινό ιστοτόπο και δράση με τους Ισραηλινούς. Η ανάρτηση του Ακρίτα για το φετινό Νομπελίστα χημείας είναι μια από τις πολλές αποδείξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ακρίτα, νομίζεις ότι τα δίκαια της φυλής τα υπερασπίζεσαι με την έκφραση της συμπαντικής δικαιοσύνης;

    Να μου πεις, με τόση διαδικτυακή παρέα που'χεις κάνει με τον Sterg, όσο να'ναι, κόλλησες και 'συ...

    Θα έκανα επίκληση στον ρεαλισμό, αλλά θα πεταχτεί το fun club του τριγώνου του διαβόλου (Waltz, Mearsheimer, Κουσκουβέλης) να πανηγυρίσει και δεν το κάνω για να σκάσει από το κακό του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Κριστιαν
    Σε αυτο το σημειο "Η ανάρτηση του Ακρίτα για το φετινό Νομπελίστα χημείας είναι μια από τις πολλές αποδείξεις." δεν θα μπορουσα να πω διαφορετικα πραγματα αλλα απο καραμπολα στον αναφερθεντα απο εσενα, τον ιδιοκτητη του ιστολογιου ηθελα να ρωτησω επισημα και οχι ανεπισημα με ενα τηλεφωνημα.Δεν ειναι ο καιρος για μασημενα λογια.Κρινεται ολοκληρη η Ελλαδα για τα επομενα τουλαχιστον 50 χρονια.
    ΥΓ
    Αν μου επιτρεπεις και δεν υποχρεωνεσαι σε απαντηση η καταγωγη του ενος γονεα σου ειναι απο Κατερινη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Φίλε Στέργιο,
    Δεν έχω -γνωστή σε μένα- ελληνική καταγωγή από κανένα γονέα μου. Τώρα, αν έμεινε κανένα Φράγκο μακρύ πρόγονο μου σταυροφόρο στην Κατερίνη, δεν μπορώ να το αποκλείσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Η Συμπαντική δικαιοσύνη thn όποια υπηρετώ περιλαμβάνει

    1)την σφαγή του Ποντιακού Ελληνισμού με αρχιτέκτονα τον Σφαγέα Κεμάλ Αττατούρκ

    2) την σφαγή του Μιακρασιάτικου Ελληνισμού με αρχιτέκτονα τον Σφαγέα Κεμάλ Αττατούρκ

    3) Την σφαγή Κούρδων, Αρμενίων, Ασσυρίων με αρχιτέκτονα τον Σφαγέα Κεμάλ Αττατούρκ

    4)Την Βόρεια Ηπειρο, την Ελληνική Μακεδονία,την Ελληνική Θράκη και το Ελληνικό Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.