29/10/11

Στα δύο στενά η Noble λόγω Ισραήλ


Λευκωσία: Στα δυό στενά βρίσκεται η Noble σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα για τη γεώτρηση, αφού το Ισραήλ έχει και επίσημα πιέσει ασφυκτικά την εταιρεία, να ολοκληρώσει τη γεώτρηση στο κοίτασμα του «Ταμάρ» εντός του προβλεπόμενου με τη γείτονα χώρα χρονοδιαγράμματος. Αλλιώς, εγγράφως έχει ενημερώσει ότι θα ακυρώσει την άδεια.
Αυτό σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία στο «Αφροδίτη», με τροποποίηση των τεχνικών όρων της συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, είτε διακοπή της διαδικασίας με την ολοκλήρωση της γεώτρησης αλλά χωρίς την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων δοκιμών, ώστε να υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα. Και επανέναρξή της σε μερικούς μήνες. Πράγμα που ανατρέπει ενδεχομένως τις σκέψεις της κυβέρνησης για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, αφού σε διάφορες περιπτώσεις από την υπουργό Εμπορίου και όχι μόνο, δηλωνόταν ότι ο δεύτερος γύρος θα γίνει μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης της Noble.

H Noble, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», αναζητά μεταξύ άλλων, τρόπους να μεταδώσει το μήνυμα αυτό στην κυβέρνηση. Ότι δηλαδή, μπορεί η κυβέρνηση να βοηθήσει ώστε το Ισραήλ να χαλαρώσει λίγο χρονικά τα όρια που έθεσε, γιανα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Αφροδίτη και μετά να μετακινηθεί η πλατφόρμα «Όμηρος» προς το Ισραήλ. Θεωρούν μάλιστα ότι η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο είναι μια καλή ευκαιρία. Αναμένεται ότι το όλο θέμα θα συζητηθεί και μεταξύ Noble και υπουργείου.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα ξεκίνησε προ μηνών, λόγω τεχνικών προβλημάτων στην άλλη πλατφόρμα - την Pride North America - που οδήγησαν σε μετακινήσεις πλατφορμών, αλλαγές σημείων γεώτρησης και τις συνεπακόλουθες καθυστερήσεις. Οι δυνατότητες της άλλης πλατφόρμας, που διαθέτει στην περιοχή, της Sedco Express, αξιοποιούνται ήδη στο μέγιστο βαθμό και δεν υπάρχει περιθώριο από εκεί, ενώ είναι πρακτικά αδύνατο να εξασφαλιστεί άλλη πλατφόρμα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ θέλει να τηρηθούν με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα εξασφάλισης φυσικού αερίου από το Ταμάρ, για την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, κυρίως λόγω των προβλημάτων με τον αγωγό από την Αίγυπτο.

Να σημειωθεί ότι, κάθε φορά που διακόπτεται η παροχή από την Αίγυπτο, κυρίως λόγω δολιοφθορών, αυξάνεται το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού και στο Ισραήλ προσμετρούν τις επιπτώσεις αυτές στην οικονομία.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εμπορίου, που κλήθηκε και χθες να σχολιάσει το θέμα της αντιπαράθεσης που δημιουργήθηκε σε σχέση με την απόφασή της για άρση εξουσιοδοτήσεων προς τον διευθυντή και λειτουργούς της Υπηρεσίας Ενέργειας, απάντησε πως το υπ. Εμπορίου «δεν κάνει κόντρες».
 http://www.philenews.com/

1 σχόλιο:

  1. Κάτι δεν πάει καλά,ελπίζω να κάνω λάθος.

    Για αυτό τόση σπουδή για την προστασία της πλατφόρμας.

    Η άλλη πλατφόρμα απο τι είδους τεχνικά προβλήματα βγήκε εκτός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.