28/11/11

Τιμήθηκε η 69η επέτειος από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Αισθητά περιορισμένη ήταν σήμερα η παρουσία πολιτικών στον εορτασμό της 69ης επετείου από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Στο σύνολό τους οι ομιλητές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα, την οποία μάλιστα χαρακτήρισαν πιο αναγκαία από ποτέ άλλοτε. Ανέφεραν ακόμη ότι είναι ανάγκη σήμερα να εκπληρωθεί το χρέος απέναντι στη γενιά του 40.
Μάλιστα ο δήμαρχος Λαμίας, Γιώργος Κοτρωνιάς σημείωσε πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι με τις μειώσεις των συντάξεων πρώτα απ' όλα δείχνουμε ασέβεια στη γενιά της αντίστασης χωρίς να λύνουμε το πρόβλημα που καθημερινά διογκώνει η κακοδιαχείριση. Πιάνοντας λίγες σταγόνες δεν σταματάμε την πλημμύρα».

Στη συγκέντρωση ήταν και μια ομάδα «Αγανακτισμένων» η οποία υποδέχθηκε με συνθήματα τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων -ΠΑΣΟΚ , ΝΔ, Δημοκρατική Αριστερά - που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Προστασίας Καταναλωτή Δημ. Σπυράτος.
Φέτος και η συμμετοχή των αντιστασιακών οργανώσεων ήταν συγκριτικά περιορισμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η σημερινή είναι η πρώτη εκδήλωση για φέτος αφού την ερχόμενη Κυριακή στις πλαγιές του Γοργοποτάμου θα αποτιμήσουν φόρο τιμής οι αντιστασιακοί και οι οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ .
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

5 σχόλια:

  1. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΤΟ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΡΧΟΤΑΝ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ, ήταν κάτι που το έκανε μόνο σε συνδυασμό με τον πρωταρχικό σκοπό του, την απόκτηση πολιτικής δυνάμεως.

    Μια εικόνα της λειτουργίας της αρχής αυτής δίνει η σύγκριση ανάμεσα στις δυο σημαντικότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον πρώτο χρόνο του ανταρτοπόλεμου. Η πρώτη ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου τον Νοέμβριο 1942, η δεύτερη ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Ασωπού τον Ιούνιο του 1943.

    Και οι δυο αυτές επιχειρήσεις έφεραν το ίδιο αποτέλεσμα στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή. Η πρώτη όμως έγινε από μια βρετανική δύναμη και από δυνάμεις ανταρτών και του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Η δεύτερη έγινε μόνο από βρετανική δύναμη, χωρίς καμιά συμμετοχή ανταρτών.

    Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Στην πρώτη, όμως, εξαναγκάσθηκαν, ενώ στη δεύτερη όχι.

    Όταν η πρώτη ομάδα Βρετανών αλεξιπτωτιστών έπεσε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1942, προσγειώθηκε πολύ κοντά στη γέφυρα του Γοργοπόταμου και στη μονάδα του ΕΛΑΣ που διοικούσε ο Άρης Βελουχιώτης. Ο Ζέρβας βρισκόταν εκατό μίλια μακριά, στα δυτικά. Περισσότερο από ένας μήνας πέρασε, ώσπου η βρετανική ομάδα να επιτύχει επαφή με τον Άρη. Στις αρχές Νοεμβρίου, μια δεύτερη ομάδα Βρετανών αλεξιπτωτιστών έπεσε τυχαία μέσα στα χέρια του Άρη. Τους έστειλε να συναντήσουν τους συναδέλφους τους, χωρίς και πάλι να προσφερθεί να τους βοηθήσει στο σχέδιό τους. Λίγο αργότερα, η πρώτη ομάδα συνάντησε τον Ζέρβα εκατό μίλια μακριά και τον έφερε, σε μια πορεία χωρίς ανάπαυλα, να χτυπήσει τη γέφυρα του Γοργοπόταμου. Τότε άλλαξαν όλα. Όταν ο Άρης κατάλαβε ότι η επίθεση θα γινόταν, έστω και χωρίς τις δικές του δυνάμεις, δεν διακινδύνευσε ν' αφήσει τον Ζέρβα να πάρει όλη τη δόξα: προσφέρθηκε αμέσως να συνεργασθεί. Το αποτέλεσμα ήταν μια κοινή επιχείρηση, που ίσως ποτέ δεν θα γινόταν αν δεν ήταν ο Ζέρβας και δεν θα σημείωνε επιτυχία αν δεν ήταν ο Άρης Βελουχιώτης. Όταν, όμως, επτά μήνες αργότερα, ζητήθηκε να γίνει επίθεση και κατά της γέφυρας του Ασωπού, δεν υπήρχε δυνατότητα να δοθεί βοήθεια από άλλους αντάρτες εκτός από τον ΕΛΑΣ. Κι αυτό επειδή ο Ζέρβας βρισκόταν και πάλι εκατό μίλια μακριά και ο ΕΛΑΣ είχε προχωρήσει στη φάση του αλληλοσπαραγμού, πράγμα που απέκλεισε κάθε σκέψη να κληθεί και πάλι ο Ζέρβας. Οι δυνάμεις του Σαράφη και του Ψαρού είχαν εκμηδενισθεί και η δύναμη του Ζέρβα αντιμετώπιζε την ίδια απειλή. Μια και δεν υπήρχε αυτή τη φορά ο κίνδυνος να του κλέψει οποιοσδήποτε άλλος τη δόξα, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΑΡΝΗΘΗΘΚΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. (Την ανέλαβε μια ομάδα από έξη Βρετανούς και είχε την ίδια επιτυχία με την προηγούμενη).

    Woodhouse, The apple of discord

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Fstav η αλήθεια είναι πιο πολυσύνθετη μην βασίζεσαι σε ένα βιβλίο.Υπάρχουν πάμπολλα να ανατρέξεις και το επιστέγασμα όλων αυτών να είσαι σίγουρος ότι θα είναι " χωρίς τον Ζέρβα δεν θα γινονταν χωρίς τον ΕΛΑΣ δεν θα πετύχαινε"


    Το σχέδιο ανατίναξης προέβλεπε τρείς γέφυρες , Παπαδιάς,Ασωπού και Γοργοποτάμου.Αναγράφεται καθαρά για ποιούς λόγους δεν έγινε συμμετοχή του ΕΛΑΣ στην επιχείρηση Ασωπού.

    Δεν θα γραψω περισσότερα αν θέλεις ανέτρεξε στο πώς βγήκε ο Ζέρβας στο Βουνό και στην ιδρυτική πράξη του ΕΔΕΣ.

    Καταπληκτικό βιβλίο είναι το ¨Δουρειος Ιππος" του Κομνηνού Πυρομάγλου

    Ανέτρεξε επίσης στο τι αντίποινα επακόλουθησαν της έκρηξης, ποιοί την πλήρωσαν και ποιοί δοξάστηκαν.

    Τέλος τα όσα έγιναν στην Κρήτη με την στάση των Αγγλων αποτελούν τρανή απόδειξη για το τι επιζητούσαν.

    Η δολοφονία Ψαρρού αποτέλεσε πράξη προδοτική, αυτοί που την διέταξαν ήταν λακέδες των Αγγλων και ήξεραν για ποιό λόγο το έκαναν.

    Τα της δυναμικότητας του ΕΛΑΣ έχουν καταγραφεί απο γερμανικές πηγές.Γερμανικές πηγές κατέγραψαν ΕΠΊΣΗΣ και την φιλική σχεση ΕΔΕΣ Γερμανών. Αγγλικές πηγές καταγράφουν την αγωνία για τον αφοπλισμό της Πινερόλο και ΓΙΑ ΝΑ μην πέσει ο εξοπλισμός ΤΗΣ στα χέρια του ΕΛΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσχετα από τα επί μέρους γεγονότα εκείνης τής εποχής, που σίγουρα έχουν την ιστορική τους αξία, το βασικό δίδαγμα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι: Τί πετυχαίνουν οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι και τι πετυχαίνουν οι άλλοι όταν οι Έλληνες τρώγονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιγκουινε είναι η πλέον τραγική περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας.Παραπέρα δεν θέλω να πω τίποτα.Κανείς δεν δικαιούται να είναι περήφανος τόσο όσο οι λίγοι απλοί άδολοι αγωνιστές, οι λίγοι Ελληνες που στήριξαν τις αντιστασιακές οργανώσεις χωρίς να υποκινηθούν απο κανέναν, παρά μόνο απο την αγάπη τους για την πατρίδα. Κυριολεκτικά Αγγλία και Ρωσία έκαναν πραγματικό πάρτυ στις πλάτες του δυσμοίρου Ελληνικού Λαού.Οι Ελληνες κατά την διάρκεια της Κατοχής δεν υπήρξαν ποτέ ενωμένοι, μα ποτέ και όποιος το ισχυριστεί είανι απλά ψεύτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακρίτα, απλό είναι, αλλά δυστυχώς και τόσο διαχρονικό: Τη φαγωμάρα την έχουμε στο αίμα μας. Όμως, όποτε αυτή παραμερίστηκε, έστω και συγκυριακά, γράφτηκε ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.