28/11/11

Προς καταδίκη Ελλάδας στη Χάγη Μετά την προσφυγή των Σκοπίων

Καταδικαστική για την Ελλάδα θα είναι -σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της «Κ»- η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση με τα Σκόπια. Υπενθυμίζουμε ότι μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι να μην εντάξει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τα Σκόπια είχαν προσφύγει στη Χάγη, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι είχε ασκήσει βέτο και ως εκ τούτου είχε παραβιάσει το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (αναμένεται να εκδοθεί σε οκτώ ημέρες) αποδέχεται ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, με κεντρικό επιχείρημα τις δηλώσεις των Κώστα Καραμανλή (πρώην πρωθυπουργού) και Ντόρας Μπακογιάννη (πρώην υπουργού Εξωτερικών) ότι θα ασκήσουν βέτο. Κι αυτό παρότι τελικώς δεν χρειάστηκε να το πράξουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Διεθνές Δικαστήριο δεν αποδέχεται το αίτημα των Σκοπίων να καταδικάσει προκαταβολικά την Ελλάδα εάν ασκήσει βέτο σε ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνή οργανισμό. Το επιχείρημά του είναι ότι δεν έχει δικαίωμα να κρίνει κράτη για την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στο μέλλον.
http://news.kathimerini.gr

3 σχόλια:

  1. Το ερώτημα είναι τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μία καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα. Την ακύρωση της κατάπτυστης «ενδιάμεσης συμφωνίας»; Ε, και; Το πολύ-πολύ να γυρίσουμε στην απόφαση των αρχηγών κομμάτων του 1992, δηλαδή «ούτε Μακεδονία ούτε παραγωγό του». Οι Σκοπιανοί δεν επιτυγχάνουν απολύτως τίποτε, χωρίς την ελληνική αποδοχή του «μακεδονισμού» των. Άλλωστε, οι ίδιοι οι Σκοπιανοί την παραβιάζουν συνεχώς, χρησιμοποιώντας στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας των τον όνομα «Μακεδονία».

    Όσο για το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο), αυτό μπορεί να ασκηθεί από μέλη σε μία σειρά οργανισμών, μεταξύ των οποίων το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Η Τουρκία το ασκεί σε 18 οργανισμούς για την Κύπρο.

    Πού ακριβώς είναι το πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλουν ακόμα οι γνωστοί – άγνωστοι να πάμε τα ελληνοτουρκικά στη Χάγη;
    http://www.defence-point.gr/news/?p=28968

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμ, τα'λεγα εγώ Ακρίτα αλλά ποιός με ακούει: όλοι, με τις πράξεις ή τις παραλήψεις τους, "είναι μάταιο, αφέσου" λένε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.