27/11/11

Υδριάδα: Μια 100% ελληνική εφεύρεση!

Το πρόβλημα το ξέρουμε όλοι. Τα νησιά μας πάσχουν από έλλειψη –προφανώς πόσιμου- νερού. Η υπερκατανάλωση από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό, η χρήση πόσιμου νερού για το γέμισμα των πισινών και η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων εν γένει έχουν φέρει αρκετούς νησιώτες στα πρόθυρα της λειψυδρίας. Είναι γνωστό ότι αρκετά από τα νησιά μας αγοράζουν νερό από ιδιώτες το οποίο μεταφέρουν με βαπόρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Το θέμα είναι υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει αν και μέχρι να εφαρμοστεί, έστω και σε ένα μόνο νησί. έπρεπε να περάσει από το σκόπελο της γραφειοκρατίας…
Στην Ηρακλειά. δίπλα στη Νάξο, εδώ και τρία χρόνια, λειτουργεί ένα εξολοκλήρου ελληνικό έργο. Η Υδριάδα, , είναι μια πρότυπη σε παγκόσμιο επίπεδο πλωτή μονάδα αφαλάτωσης, που παίρνει την ενέργειά της από ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκή συστοιχία.
Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο κ. Νικήτας Νικητάκος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου που μαζί με τους συνεργάτες του Θ. Λίλα και Α. Βατίστα έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα που για την νησιωτική Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ο «απόλυτος στόχος». Την δημιουργία νερού από τη θάλασσα χωρίς να καταναλώνεται «ρυπογόνο» ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ.
Η Υδριάδα με ύψος άνω των 35 μέτρων, αποτελείται από τέσσερις πλωτήρες και έναν κεντρικό, συνδεδεμένους με μεταλλικό πύργο που φιλοξενεί και την ανεμογεννήτρια. Μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες 300 κατοίκων σε νερό και έχει σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας, όχι βέβαια και κατασκευής…
Η αντίστροφη όσμωση, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Υδριάδα, είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η εφαρμογή της σε «εθνικό» επίπεδο σκόνταφτε πάντα στην μεγάλη κατανάλωση ενέργειας του συστήματος η οποία αν καλυπτόταν από ηλεκτρικό ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ (άνθρακας κλπ) δεν θα είχε το οικολογικό αποτύπωμα που όλοι αναζητούμε στις ημέρες μας.
Οι επιστήμονες που εξέλιξαν την Υδριάδα, έλυσαν αυτό το πρόβλημα, εγκαθιστώντας πάνω στον τεράστιο πυλώνα, φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά και ανεμογεννήτριες ενώ για τον απομακρυσμένο έλεγχό της λειτουργίας, η Υδριάδα είναι εφοδιασμένη και με ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο!
Η ιδέα έχει αποσπάσει παγκόσμια αναγνώριση αλλά στην Ελλάδα έχει …καταφέρει να εξαγριώσει τους τοπικούς κοινοτικούς νερουλάδες οι οποίοι θεωρούν αδιανόητο το χάσουν το μεροκάματό τους όταν το σύστημα θα λειτουργήσει πλήρως παρέχοντας δωρεάν νερό!
Στην πορεία υλοποίησης του έργου από την ομάδα του Πανεπιστημίου, -σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές- οι υπεύθυνοι άκουσαν ακόμα και την δικαιολογία από τα χείλη αρμόδιων παραγόντων ότι «δεν είναι δυνατόν να δίνετε δωρεάν νερό. Θα μας το χαρίζετε και εμείς θα το πουλάμε».
Τυχαίο που η Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο; Δεν νομίζω...
Για το ίδιο θέμα διαβάστε επίσης εδώ.
Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Το ωραίο είναι ότι στη Σκύρο υπήρξαν και λειτούργησαν δυο ανεμογεννήτριες πειραματικές (β.λ. Η ΑΝΑΓΚΗ, τρίτη ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ,) και είχε λυθεί το πρόβλημα με την επάρκεια της ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού, μέσα από την ολοκληρωμένη εφαρμογή εργασίας του Ομότιμου Καθηγητή του ΕΜΠ Ν. Αθανασιάδη με δυο Πρωτότυπες Ανεμογεννήτριες Προγραμματιζόμενων Μεταβλητών Στροφών της νήσου Σκύρου" (μοντέλων) αεροτομών πτερυγίων και Δρομέων μία Οριζοντίου και επίσης μία κατακορύφου Άξονα (τύπου Darrieus), και με προοπτικές εφαρμογής ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ για όλα τα νησιά ΑΛΛΑ και για μεμονωμένα χωριά και οικισμούς.

    Τα έξοδα της ανεμογεννήτριας Οριζοντίου αποσβέστηκαν σε τέσσερα? χρόνια και η επένδυση απέδωσε στο σύντομο διάστημα ζωής τους ΚΑΙ κέρδος.

    Δυστυχώς όμως η λειτουργία διακόπηκε μετά από καταστροφή λόγω αμέλειας ανθρώπινου παράγοντα, κι έκτοτε από το πολύ ενδιαφέρον και την παρέλευση δεκαπενταετίας και πλέον τις ξήλωσαν για να εξαλειφθεί και όπια εικόνα μνήμης και αντιπαράθεσης της τέχνης με το σχεδιαζόμενο ανοσιούργημα της θεολογικής πολιτικομιξίας.

    Μα μήπως το ίδιο δε συμβαίνει και με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας από το συνονθύλευμα του παραπολιτικοδικονομικό κατεστημένο των διαπλεκόμενων στη διαφθορά και υποχείριων διαχειριστών των ΤΑΠΙ και ΤΕΣΑΡΟΥΦ των ιδιωτών μετόχων τις ιδιωτικής τράπεζας της Ελλάδας και υποθηκοφυλάκων της Λευτεριάς των Ελλήνων που ακόμα μετράει τα νεκρά της παλληκάρια?

    Με τον πιο χυδαίο τρόπο σαν αιμομίκτες και κτηνοβάτες ασελγούν στο παρθένο λίκνο της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας χλευάζοντας ΑΚΟΜΑ και τη συλλογική μνήμη των των θυσιών ΑΠΑΝΤΩΝ των προγόνων για τη λευτεριά και το ΔΙΚΑΙΟ του ευνομούμενου της πολιτείας.

    Το ίδιο σύνδρομο της ματαιότητάς τους πέρα από ΑΛΛΑ μέρη της Ελλάδας όπως π.χ. στη Γκιώνα αλλά κι αλλού το επιδιώκουν και στο όρος Πάικο του Δήμου Παιονίας και του Κιλκίς

    Κάποτε θα πρέπει ο ΛΑΟΣ να βάλει τέρμα στο "εθιμικό δίκαιο της ασυλίας" των πολιτικοβατών και δικαιοβατών του ευνομούμενου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Πολιτείας!

    Έχοντας πάντα κατά νου ότι "πέρα από το χρώμα που διαλέγει κανείς και δίνει νόημα στη πίκρα της ψήφου του", είναι και
    ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΛΛΑ και αυτοάμυνας ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, θα πρέπει Ο ΚΑΘΕΝΑΣ στο στο πολιτικό χώρα τις αδυναμίας του να δείξει ενδιαφέρον και να καθαρίσει τη ΒΡΩΜΗ απ΄το ΣΤΑΧΥ με θετικές προσεγγίσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.