30/11/11

Το Κυπριακό και η Χάλκη στην ατζέντα του Μπάιντεν

Το Κυπριακό, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο Γκιουλ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που επισκέπτεται την Τουρκία και την Ελλάδα μεταξύ 2-5 Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τόνι Μπλίνκεν, η επίσκεψη θα ξεκινήσει από την Άγκυρα στις 2 Δεκεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με την τουρκική ηγεσία.
Την επομένη θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στην παγκόσμια Διάσκεψη Επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Να σημειωθεί ότι για τη συνάντηση αυτή πρόκειται να μεταβεί στο Φανάρι, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.
Με τους Τούρκους ηγέτες θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών κι ένα μεγάλο εύρος διεθνών θεμάτων.
«Αναμένω ότι θα συζητήσουμε για την πρόοδο που είδαμε και ελπίζουμε να δούμε στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, πριν ο ΓΓ φέρει πίσω τον Ιανουάριο τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις ελπίδες μας για μία διευθέτηση το συντομότερο δυνατό.
Επίσης τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ελπίδας μας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο κ. Μπλίνκεν.
Άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη θα είναι το Αφγανιστάν και οι προοπτικές προόδου στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Και θέματα ΔΝΤ στην Αθήνα
Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.
«Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, όταν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στις 21 Νοεμβρίου για να συγχαρεί για τον διορισμό του, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος Ομπάμα επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν σθεναρά με την Ελλάδα, φίλη και σύμμαχο, σε όλους αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ο αντιπρόεδρος θα επιδείξει αυτή την υποστήριξη και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω υλοποίηση των αναγκαίων βημάτων», είπε ο κ. Μπλίνκεν.
Σε ερώτηση αν ο κ. Μπάιντεν θα μεταφέρει στην Αθήνα κάποια συγκεκριμένη πρόταση για οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Μάικλ Φρόμαν, απάντησε ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις θυσίες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό καθώς προωθεί τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και θεωρούν τις δημοσιονομικές και δομικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ ως κρίσιμες».
Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, της οποίας είναι ένθερμοι φίλοι και σύμμαχοι και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα σ’ όλη αυτή τη γεμάτη προκλήσεις περίοδο, μαζί και μέσω του ΔΝΤ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φρόμαν διευκρίνισε ότι ο αντιπρόεδρος θα είναι υποστηρικτικός προς το σύνολο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και του πακέτου μέτρων που ετέθησαν από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.

«Και προς την Ανατολή και προς τη Δύση»

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, ο κ. Φρόμαν είπε πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και τις δύο χώρες - και θα συνεχίσουν να το πράττουν - να αναζητήσουν ευκαιρίες να ξεπεράσουν τις πρόσφατες δυσκολίες στις σχέσεις τους.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τις δύο χώρες να αποκαταστήσουν πλήρως τις σχέσεις τους και να προχωρήσουν μπροστά», είπε ο κ. Μπλίνκεν, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα είναι καλό τόσο για την Τουρκία και το Ισραήλ, όσο και τις ΗΠΑ και την περιοχή.
Κληθείς να σχολιάσει αν η Τουρκία βλέπει περισσότερο προς την Ανατολή, παρά τη Δύση, ο κ. Μπλίνκεν παρομοίασε την Τουρκία με τις ΗΠΑ, που βλέπουν και προς τον Ατλαντικό και προς τον Ειρηνικό.
«Η Τουρκία έχει να παίξει με πολλούς τρόπους ένα μοναδικό ρόλο ως γέφυρα μεταξύ αυτών των διαφορετικών κόσμων, μία ικανότητα να μιλά σε διαφορετικές χώρες με τρόπους που είναι εξαιρετικά υποβοηθητικοί. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε την Τουρκία να παίζει έναν ισχυρό ηγετικό ρόλο. Το είδαμε στη Συρία, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στο Αφγανιστάν και στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό είναι κάτι προς το συμφέρον των ΗΠΑ», κατέληξε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Άντονι Μπλίνκεν.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Στην ατζεντα του αντιπροεδρου των ΗΠΑ νομιζω οτι ειναι και το σκοπιανο.
    Του χαριζω τα παρακατω=


    Μακεδονικοί Σύλλογοι προς Σκοπιανούς: «Σας ευχόμαστε να βρείτε τον εθνικό σλαβικό προσδιορισμό σας»

    «Μερικά σλαβικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της FYROM συνεχίζοντας την πάγια τακτική της παραπληροφόρησης και της αλλοίωσης της ιστορικής αλήθειας, αισθανόμενοι ,ανεξήγητα, ντροπή για τους 14 αιώνες της σλαβικής τους ιστορίας προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα ψευδεπίγραφο έθνος.
    »Πανικοβλήθηκαν από την συνάντηση των Μακεδονικών Συλλόγων στο Νέο Πετρίτσι του Νομού Σερρών στις 12 Νοεμβρίου 2011, και αφού δεν μπόρεσαν να την ματαιώσουν με τις γνωστές κομιτατζήδικες μεθόδους τους, μέσω των εντός Ελλάδος φερεφώνων τους, προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν το νόημα του Δελτίου Τύπου που εκδόθηκε με τα συμπεράσματα της συνάντησης.
    »Τους υπενθυμίζουμε ότι, το να αναφερθούμε στα “εντόπικα” που ομιλούν μερικοί από εμάς τους Μακεδόνες Έλληνες, και να τονίσουμε με τον πιο σαφή και επιστημονικό τρόπο ότι τα “εντόπικα” διαφέρουν από τη Σκοπιανή γλώσσα και ότι αυτοί που τα μιλάμε είμαστε Έλληνες, δεν αδυνατίζει αλλά αντιθέτως ισχυροποιεί πρωτόγνωρα την Ελληνική διαπραγματευτική θέση στις συνομιλίες για την οριστική ονομασία του κράτους τους.
    »Οι Μακεδονικοί Σύλλογοι των ντόπιων γηγενών Μακεδόνων, θα συνεχίσουν να προασπίζουν την Ιστορία και τον Πολιτισμό τους και εύχονται στους γείτονες Σλάβους της FYROM να βρουν τον εθνικό σλαβικό προσδιορισμό τους ώστε να μην απορροφηθούν από τους Σέρβους και Βούλγαρους ομόαιμους τους.
    »Προσκαλούμε, τέλος, τον κ. Freedman, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο οποίος έκανε δηλώσεις στα Σκοπιανά μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικές με την συνάντηση των Μακεδονικών Συλλόγων στο Πετρίτσι, να επισκεφθεί με δικά μας έξοδα την Ελλάδα και να τον ξεναγήσουμε στο Δίον, την Βεργίνα, την Πέλλα και την Αιανή Κοζάνης, για να γνωρίσει την Ελληνικότητα των Μακεδόνων».

    Νέο Πετρίτσι 30 Νοε 2011

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΑΡΤΣΟΒΙΤΩΝ & ΦΙΛΩΝ
    «Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ»
    Νέου Πετριτσίου Σερρών
    ΤΟ ΔΣ

    [ macedonian coins say the truth
    http://youtu.be/8xaxvYKuROo ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαζί και ένα εισιτήριο για την έκθεση του Λούβρου για να συμπληρωθει η ξενάγηση.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.