29/11/11

Η «απολογία» του Ερντογάν για τις «σφαγές» του Ντέρσιμ πρόσβαλε την Αρμενική Διασπορά

Χωρικοί του Ντερσίμ οδηγούνται από Τούρκους στρατιώτες
σε άγνωστο προορισμό, ενδεχομένως το σημείο εκτέλεσης τους
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Τουρκία (AW) - Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τη σφαγή του Ντέρσιμ  (σήμερα Tunceli) που σημειώθηκε μεταξύ 1936 και 1939. Η απολογία εκ μέρους της Δημοκρατίας της Τουρκίας ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων που δείχνουν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις προκάλεσαν χιλιάδες
θανάτους στην περιοχή του Ντέρσιμ στα τέλη της δεκαετίας του '30. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν έδειξε τα έγγραφα που ενοχοποιούν την τουρκική ηγεσία για τις σφαγές.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anatolia, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη σφαγή του Ντέρσιμ με τις παρακάτω λέξεις: «Το πιο τραγικό συμβάν στην πρόσφατη ιστορία μας».

Ο Ερντογάν μετέφερε την ευθύνη εξ ολοκλήρου στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο ήταν το μόνο κυβερνών κόμμα στην Τουρκία μέχρι τα μισά του 20ου αιώνα. Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης την ηγεσία του CHP, σήμερα το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, να ζητήσει συγγνώμη για τις σφαγές.

 «Εγώ πρέπει να ζητήσω συγνώμη η εσείς; Εάν απαιτείται συγνώμη στο όνομα του κράτους, και αν πρέπει να το κάνω, θα ζητήσω συγνώμη και την ζητώ. Αλλά αν κάποιος θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του CHP, είστε εσείς  επειδή είστε από το Ντέρσιμ. Δηλώνετε ότι είναι τιμή σας να είστε από το Ντέρσιμ. Τώρα, είναι η ώρα να σώσετε τη τιμή σας », είπε ο Ερντογάν. 

«Το Ντέρσιμ είναι ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία μας.
Είναι μια καταστροφή που πρέπει να συζητήσουμε με θάρρος. Το κόμμα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το εν λόγω περιστατικό δεν είναι το κυβερνών κόμμα, το ΑΚΡ. Είναι το CHP που είναι πίσω από αυτή την αιματηρή καταστροφή και το CHP θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το συμβάν στο Tunceli όπως θα έπρεπε και να πράξει ο ηγέτης του», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον Κιλιτσντάρογλου. 

«Μην με συγκρίνετε με την διασπορά»
« Σε απάντηση της κατηγορίας του CHP που υπονόησε ότι αυτή η απολογία ήταν το έναυσμα για τη συγγνώμη προς τους Αρμένιους για το 1915, ο Ερντογάν δήλωσε: «Με βάζετε στο ίδιο καλάθι με την αρμενική διασπορά. Ντροπή σας! Πώς τολμάτε να με βάλετε στο ίδιο καλάθι με την αρμενική διασπορά!» 

«Υποκριτικός και ανειλικρινής» 
«Ο σημερινός λόγος είναι πολύ υποκριτικός και ανειλικρινής. Αυτή τη στιγμή ακριβώς, περισσότερο από 10 φράγματα χτίζονται στο Ντέρσιμ. Η δημιουργία φραγμάτων για να κατακλύσουν την περιοχή και να μετακινήσουν τους πληθυσμούς είναι στοιχεία που αποτελούσαν μέρος των εκθέσεων του '30 για το «ζήτημα του Ντέρσιμ», δήλωσε η Δρ Bilgin Ayata, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον εκδότη του Armenian Weekly Khatchig Mouradian. 

 Και πρόσθεσε: «Ενώ η τελική φάση της καταστροφής του 1938 εφαρμόζεται και εκτελείται σήμερα από την κυβέρνηση του ΑΚΡ, κάθε αναφορά στην ‘Σφαγή του Ντερσίμ’ από τον πρωθυπουργό Ερντογάν στοχεύει κυρίως να διατυπώσει και να περιγράψει την παρέμβαση του κράτους στο Ντέρσιμ ως γεγονός του παρελθόντος, ενώ στην πραγματικότητα αυτή η παρέμβαση αποτελειώνεται αυτή τη στιγμή». 

Η Ayata, από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, σημείωσε ότι πολλές σημαντικές ιερές και θρησκευτικές τοποθεσίες των Αλεβιτών και των Αρμενίων στο Ντέρσιμ, βυθιστήκαν από πέρυσι, λόγω των φραγμάτων. «Ο λαός του Ντέρσιμ βλέπει αυτή τη κατάσταση ως την τελική φάση της καταστροφής της κουλτούρας του Ντέρσιμ. Για να αναζωογονήσει το θέμα του Ντέρσιμ, ο Ερντογάν δεν πάει μόνο για κυνήγι των ψήφων των Αλεβιτών ή δεν χρησιμοποιεί αυτό το ζήτημα μόνο για να δυσφημήσει πολιτικά τον αντίπαλό του Κιλιτσντάρογλου, στην πραγματικότητα, κάνει από έναν σμπάρο δυο τρυγόνια, εκτρέποντας το πρόβλημα της κατασκευής των φραγμάτων του Ντέρσιμ για την οποία η κυβέρνησή του είναι υπεύθυνη. Ούτε νομίζω ότι «ανοίγει» τη συζήτηση. Στην πραγματικότητα, θέτει όρια στα γεγονότα του 1938 στο Ντέρσιμ καλώντας τα ως «σφαγή». Ο όρος «Σφαγή του Ντερσίμ» είναι μια βελτίωση του λόγου μόνο αν το σημείο αφετηρίας σας είναι η επίσημη τουρκική ιδεολογία».

 «Αν το σημείο αναφοράς σας είναι η Διεθνής Σύμβαση της Γενοκτονίας του 1948, είναι απλά η συνέχεια μιας εξειδικευμένης πολιτικής της άρνησης, γιατί αυτή η περίπτωση της ακραίας βίας που έλαβε χώρα μεταξύ 1936 - 1938 ταιριάζει τέλεια με τα κριτήρια της Σύμβασης που ορίζουν τι αποτελεί γενοκτονία», δήλωσε η Ayata.

Ιστορικό Πλαίσιο
Δεκάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σφαγιάστηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της εξόντωσης των Κούρδων και των Ζαζά του Ντέρσιμ (σήμερα Tunceli) το 1937-38. Για δεκαετίες, το τουρκικό κράτος αρνείται αυτή την γενοκτονία και την περιγράφει ως «καταστολή μιας εξέγερσης». Τον Νοέμβριο του 2009, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Onur Oymen, δήλωσε ότι η εξόντωση των Κούρδων του Ντέρσιμ ήταν ένα παράδειγμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και ακολούθησε μια καυτή δημόσια συζήτηση. Εκδότες και πολιτικοί επέκριναν δριμύτατα αυτή τη δήλωση του Oymen, ακόμη και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι είχαν περιγράψει τα γεγονότα του Ντερσίμ ως «σφαγή». Ορισμένοι πίστευαν ότι η Τουρκία αποδέχτηκε επιτέλους ένα από τα πιο φρικιαστικά κεφάλαια της ιστορίας της. 

Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Ερντογάν (στα τουρκικά), κάντε κλικ εδώ . Για ένα άρθρο για το Ντέρσιμ και για τον τουρκικό λόγο, κάντε κλικ εδώ .

Πηγή 

1 σχόλιο:

  1. Μπααα! εγώ θερρώ ότι KANONIKA οι ηθικοί αυτουργοί θα πρέπει ζητήσουν συγνώμη, και όχι μόνον, αλλά και 100 γενιές πίσω να πληρώσουν αποζημειώσεις, για τα εκατομμύρια των νεκρὠν και την οδύνη των απογόνων τους, ξεκινώντας από τα περιουσιακά των σαλονικιών ντολμάδων! Ασχέτος ΔΝΤ και προεδριών!

    Τι λέει ποιες οικογένειες κυβερνούσαν τη Τουρκία μέχρι τα μισά του 20ου αιώνα?

    Στο κάτω κάτω θα κάνουν απόσβεση για τις ακάλυπτες επιταγές τους και τίποτε άλλο, κι όλα οι λαοί θα βγούν ξεχρεωμένοι! και για ένδειξη συγχώρεσης της συγνώμης να τους δώσουν δουλειά στις εξέδρες σιτς πλατφόρμες της ΑΟΖ των αερίων της Μεσογείου, αντί να κτυπάνε το κεφάλι τους στο τοίχο των δακρύων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.