16/12/11

Ανέφικτος τεχνικά ο αγωγός μεταξύ Κύπρου - Κρήτης

Θα προτιμηθεί τερματικός σταθμός που θα κατασκευασθεί στην Κύπρο.Tο ανάγλυφο του βυθού παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυσκολίες για την κατασκευή αγωγού
Της Δώρας Αντωνίου, Αθήνα
Τεχνικά ανέφικτη, με τα σημερινά δεδομένα, θεωρεί η κυπριακή πλευρά την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ.Οπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, από τις μελέτες που έχουν γίνει, διαπιστώνεται ότι το ανάγλυφο του βυθού παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυσκολίες για την κατασκευή αγωγού. Συγκεκριμένα, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης υψώνεται υποθαλάσσιο βουνό, το οποίο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη και υψηλού κόστους την κατασκευή αγωγού.

Ετσι, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα προτιμηθεί η λύση ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το σημείο άντλησης σε τερματικό σταθμό, ο οποίος θα κατασκευασθεί στην Κύπρο (έχει υποδειχθεί περιοχή πολύ κοντά στο σημείο που σημειώθηκε η πολύνεκρη έκρηξη στο Μαρί το περασμένο καλοκαίρι) και εκεί θα γίνεται υγροποίηση, προκειμένου να μεταφέρεται με πλωτά μέσα το φυσικό αέριο προς την Ελλάδα και, μέσω αυτής, στην ευρωπαϊκή αγορά.


Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο εκτιμούν ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την Τουρκία να μεταβάλει τη στάση της και να λειτουργήσει περισσότερο εποικοδομητικά στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού. Ειδικότερα, Κύπριοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι, εφόσον το Κυπριακό επιλυθεί, θα μπορούσε το φυσικό αέριο να μεταφερθεί προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω Τουρκίας. Η απόσταση από τα Κατεχόμενα μέχρι τα τουρκικά παράλια είναι περίπου 40 χιλιόμετρα και η κατασκευή ενός αγωγού εκεί είναι εφικτή και χωρίς μεγάλο κόστος. 


Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να διοχετευθεί στον αγωγό Ναμπούκο, δίνοντας εν μέρει απάντηση και στα ερωτήματα που εγείρονται για τη βιωσιμότητα του έργου αυτού.
 

Τα επίσημα αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις που γίνονται στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ αναμένονται εντός των προσεχών ημερών και φαίνεται ότι θα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και αναφέρουν ότι πρόκειται για μεγάλο κοίτασμα. Παράλληλα, εντός του επόμενου διμήνου θα αρχίσει ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων στην Κύπρο, για τον οποίο ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλές μεγάλες εταιρείες.

www.kathimerini.gr








4 σχόλια:

  1. Όλη ουσία βρίσκεται στην κύρηξη ΑΟΖ απο την Ελλάδα. Αν κυρήξουμε ΑΟΖ μπορεί ο υποθαλάσσιος αγωγός να περάσει απο την κορυφή αυτού του υποθαλασσιας ράχης, συμφωνα πάντα με τους ειδικούς καθηγητές, Ζεληλίδη και άλλους.
    Αν δεν κυρήξουμε ΑΟΖ ,και επιτρέψουμε να παρεμβληθεί ως σφήνα η ΑΟΖ της Τουρκίας ανάμεσα στη δική μας και των Κυπρίων, τότε ο υποθαλασσιος αγωγός θα πρέπει να έχει την έγκριση της Τουρκίας για να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η διοχέτευση αερίου μέσω Τουρκίας ως μέσο αλλαγής τής δραπραγματευτικής βάσης τής Τουρκίας στα γεωπολιτικά ζητήματα είναι πρόταση που επιχειρεί να αποστερήσει και να παρακωλύσει τη Βουλή, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό από την ενάσκηση της εξουσίας που τους παρέχει το Σύνταγμα και να τους εξαναγκάσει να εκτελέσουν και να παραλείψουν πράξεις που απορρέουν από την εξουσία αυτή.

    Ο Ποινικός Κώδικας είναι σαφής.

    Δεν θα επιτραπεί σε κάθε αλλοδαπό σχεδιαστή iw να καταλύσει τη Δημοκρατία και να επιφέρει ζωτικής σημασίας βλάβες στα εθνικά στρατηγικά συμφέροντα επειδή κάποιοι είναι Εφιάλτες ή προσαρμόσιμοι ή ζώα. "ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ", όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, στην τήρηση τού οποίου έχουν ορκιστεί μερικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γράφει η κα Δ. Αντωνίου: «…Συγκεκριμένα, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης υψώνεται υποθαλάσσιο βουνό…»
    >>>Αυτό το «υποθαλάσσιο βουνό», είναι ο Αναξίμανδρος, για το οποίο υπάρχουν μελέτες από δορυφορικά δεδομένα, από την δεκαετία του ’80, πως υπάρχουν ενδείξεις μεγάλου υποθαλασσίου κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Σε αυτό το «βουνό» συναντιέται το τριεθνές της ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδας Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου. Αυτό το «βουνό» περιλαμβάνει η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο (και για αυτό διακόπηκαν οι συζητήσεις με την Αίγυπτο). Για αυτό το «βουνό» έχει δημιουργηθεί η εμπλοκή με την Τουρκία, όταν πριν από λίγους μήνες είχε δημοσιοποίηση μέσω NAVTEX, περιοχή ερευνών που είχε αδειοδοτήσει σε νορβηγικό ερευνητικό πλοίο και διαμαρτυρηθήκαμε με αποτέλεσμα να μην γίνουν οι έρευνες στην περιοχή (εκεί σημειωτέον είχαν γίνει ανάλογες δραστηριότητες και προ τριετίας, με τα ίδια αποτελέσματα).
    Γράφει η κα Δ. Αντωνίου: «…Ειδικότερα, Κύπριοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι, εφόσον το Κυπριακό επιλυθεί, θα μπορούσε το φυσικό αέριο να μεταφερθεί προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω Τουρκίας. Η απόσταση από τα Κατεχόμενα μέχρι τα τουρκικά παράλια είναι περίπου 40 χιλιόμετρα και η κατασκευή ενός αγωγού εκεί είναι εφικτή και χωρίς μεγάλο κόστος…»
    >>> Μήπως πρέπει να θυμηθούμε τον σάλο που έγινε στην Κύπρο με την αποπομπή του κου Κασσίνη από την Υπουργό κα Πραξούλα Αντωνιάδου και τις προτάσεις που είχε σε δημοσίευση μελέτης της;;;
    Για την πόντιση καλωδίων και σωληναγωγών στον βυθό της ΑΟΖ ή της Υφαλοκρηπίδας η United Nations Convention on the Law of the Sea 1982
    >>>Α)Ορίζει στο Article 58
    Rights and duties of other States in the exclusive economic zone
    1. In the exclusive economic zone, all States, whether coastal or
    land-locked, enjoy, subject to the relevant provisions of this Convention, the
    freedoms referred to in article 87 of navigation and overflight and of the
    laying of submarine cables and pipelines, and other internationally lawful
    uses of the sea related to these freedoms, such as those associated with the
    operation of ships, aircraft and submarine cables and pipelines, and
    compatible with the other provisions of this Convention.
    >>>Β) και οι «other provisions» που είναι «compatible with this Convention», περιλαμβάνουν τις πρόνοιες του Article 79
    Submarine cables and pipelines on the continental shelf
    1. All States are entitled to lay submarine cables and pipelines on the
    continental shelf, in accordance with the provisions of this article.
    2. Subject to its right to take reasonable measures for the exploration
    of the continental shelf, the exploitation of its natural resources and the
    prevention, reduction and control of pollution from pipelines, the coastal
    State may not impede the laying or maintenance of such cables or pipelines.
    3. The delineation of the course for the laying of such pipelines on the
    continental shelf is subject to the consent of the coastal State….
    5. When laying submarine cables or pipelines, States shall have due
    regard to cables or pipelines already in position. In particular, possibilities
    of repairing existing cables or pipelines shall not be prejudiced.
    >>>Συνεπώς κανένα Κράτος δεν μπορεί να αρνηθεί, ή να εμποδίσει σε άλλο Κράτος την πόντιση σωληναγωγών στον βυθό της ΑΟΖ ή της Υφαλοκρηπίδας του και πρέπει μάλιστα να συνεργαστεί, ώστε η πόντιση αυτή να μην του δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση των δικών του κυριαρχικών δικαιωμάτων.
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.