28/12/11

Η Ιστορία του μελιού

γράφει η Βάσια Μανίκα, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος
Η ιστορία του μελιού ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους, όπου κατείχε ξεχωριστή θέση. Αντιμετωπιζόταν σαν φυσικό και υγιεινό προϊόν, απαραίτητο στοιχείο της διατροφής και όχι συμπλήρωμα. Από αποσπασματικές πληροφορίες για τη σύνθεση των γευμάτων των αρχαίων Ελλήνων βλέπουμε ότι το μέλι περιλαμβάνεται στο καθημερινό διαιτολόγιο τους είτε μόνο του, είτε σαν ύλη παρασκευής σε σάλτσες και διάφορα γλυκά.
Το αρχαιότερο πρόσωπο το οποίο εμφανίζεται στο χώρο της μελισσοκομίας είναι ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Κυρήνης, που ανατράφηκε – σύμφωνα με τον μύθο- με νέκταρ και αμβροσία για να γίνει αθάνατος.


Στους ιστορικούς χρόνους συναντούμε συγγράμματα του Ιπποκράτη, του Αριστοτέλη και του Δημόκριτου που αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην υγεία και τη μακροζωία, ενώ ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του είχαν το μέλι ως την κύρια τροφή τους. Πίστευαν πως έχει αντισηπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες και για τον λόγο αυτόν το χρησιμοποιούσαν για να ταριχεύουν τους νεκρούς τους. Αναφέρεται δε πως η σωρός του Μεγάλου Αλέξανδρου ταριχεύτηκε με αυτό τον τρόπο.
Όπως και στη αρχαιότητα, έτσι και σήμερα, το μέλι έχει και συμβολική σημασία. Πιο αναλυτικά:
· Το μέλι το χρησιμοποιούσαν στις γιορτές ως σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας.
· Μέλι με καρύδια και παστέλια προσφέρονται στους νεόνυμφους και στους καλεσμένους.
· Στην Κρήτη γλυκό του γάμου είναι ένα τηγανητό ζυμάρι με μέλι (ξεροτήγανο).
· Στη Ρόδο την παραμονή του γάμου φτιάχνουν μελεκούνια, ένα γλυκό με μέλι, σουσάμι και ανθόνερο.
· Ψωμιά ζυμωμένα με μέλι δίνουν στις λεχώνες.
· Τηγανίτες και ομελέτες με μέλι προσφέρονται στα κοιμητήρια μετά το Πάσχα για την ανάπαυση των ψυχών.
· Για το καλό του χρόνου οι νοικοκυρές τοποθετούσαν στο τραπέζι ξηρούς καρπούς, ένα κλαδί ελιάς και μία κούπα μέλι.
· Τα γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι με μέλι: μελομακάρονα, δίπλες, ακόμη και γλυκά ψωμιά.
· Σε όλη την Κρήτη νύφη και γαμπρός επιβάλλεται να τρώνε μια κουταλιά από καρύδια και μέλι κατά την τέλεση του γάμου. Σε πολλά όμως χωριά υπάρχει το έθιμο να προσφέρουν καρύδια και μέλι στους καλεσμένους (Δαφερέρα Τέση, Ελλήνων Διατροφή Μέτρον Άριστον, εκδόσεις Γραφίδα, Αθήνα 2001).
· Απαραίτητα για το τραπέζι των εορτών είναι τα μελίπηκτα γλυκίσματα, σύμβολα ευτυχίας και αφθονίας: οι δίπλες, οι λουκουμάδες, τα ξεροτήγανα, τα μελομακάρονα, τα λουκούμια, οι μπακλαβάδες, οι καρυδόπιτες και οι καρποί όπως τα ρόδια, τα κάστανα, τα αμύγδαλα και τα καρύδια («Αρχέστρατος», Κέντρο για τη Διάσωση και Διάδοση των Ελληνικών Γαστρονομικών Παραδόσεων, Ελληνική Γαστρονομία, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Αθήνα 1999).
melissoktima.blogspot.com

19 σχόλια:

  1. άρθρο για μέλι (σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας / προσφέρονται στους νεόνυμφους / γλυκό του γάμου/ την παραμονή του γάμου φτιάχνουν μελεκούνια / δίνουν στις λεχώνες / ανάπαυση των ψυχών / νοικοκυρές / κατά την τέλεση του γάμου)

    καινούργιο χρωματάκι στο ιστολόγιο

    τί άλλο να κάνουν τέλος πάντων βρε παραπονιάρη Χρήστο για να ικανοποιήσουν την προτροπή σου για τις γυναίκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..αραγε πως θά είναι η φώτο ΑΥΤΗΣ σέ κίτρινο ..φόντο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://2.bp.blogspot.com/_nZ7TPa8ScWM/S5-uDfE3GxI/AAAAAAAAASw/BXl6oBHtAYk/S220-h/vass.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία η αλλαγή του ιστολογίου. Ωραίο το πορτοκαλί φόντο (κόκκινο και κίτρινο, να μας φτιάχνει την διάθεση).
    Επιτυχημένη ιδέα αυτή η αισθητική παρέμβαση και αλλαγή.

    Ωραία η ανάρτηση Κριστιάν. Καταπληκτική τροφή το μέλι, νομίζω ωραιότερο γλυκό από τα καρύδια με μέλι, δεν υπάρχει.

    Υ.Γ. Δεν χρειάζεται νομίζω πλέον να δούμε κάποια ανάρτηση με ..... Ρουβά και λοιπούς, εκτός αν θέλει το ιστολόγιο να μας θυμίσει τα λόγια του περί ..... στρατηγικής. Να ενημερωθούμε κι εμείς ... αξιόπιστα επί του θέματος. Αλλοίμονο, έκαστος στο είδος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ είμαι το φίδι, εσύ πετάς το δηλητήριο...

    Έχω ήδη πει στον skal να στείλει το e-mail μου και στις δυο σας - η Georgia δεν έχει δείξει ενδιαφέρον, συνεπώς μάλλον οι 3 μας θα πάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πως να πετάξω δηλητήριο καλέ μου Φίδη, αφού δεν έχω. Προς το παρόν, μέχρι να αλλάξω πάλι μορφή, είμαι ένα ήσυχο γατί, άρα το μόνο που έχω είναι νύχια, αλλά δεν μπορώ να τα χαρίσω εκεί που πρέπει, γιατί το πεδίο μάχης, εκείνοι στους οποίους ανήκει το δώρο και η «τιμή», είναι φυλαγμένοι από δεκάδες αστυνομικούς. Που τους πληρώνουμε εμείς. Για να φυλάνε τους δειλούς που μας καταστρέφουν.

    Αναμένω το email σου, μόλις το λάβω θα λάβεις μήνυμά μου.

    Αγαπητέ Skal, ευχαριστώ προκαταβολικά για την διευκόλυνση αυτή και με την ευκαιρία εύχομαι το καλύτερο για το Νέο Έτος.
    Εύχομαι Δύναμη, Υγεία, Υπομονή, και ανεξάντλητη Αγωνιστική διάθεση.

    Καλό Βράδυ. Ρίκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.greektube.org/content/view/31881/2/

    Το καλύτερο δηλητήριο ever. Αποτελεσματικό γρήγορο και χωρίς επιστροφή ...

    Το κακό είναι ότι κάποια κοίτη δεν κολυμπάνε στην Αυστραλία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χριστίνα δε μας είπες, σού αρέσει η JLo και, άρα θα είμαστε οι 3 μας στο νταμπαντούπα, ή θες να κανονίσουμε ξεχωριστά άλλη μέρα κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε μου Φίδη καλημέρα. Αν δεν είναι μαζί μας η Χριστίνα, αν θέλει και αν μπορεί φυσικά, δεν θα φας καζαντίπι .... ή όπως το λένε. Πρέπει να είναι πολύ ωραίο, για να μιλάτε με τόσο ενθουσιασμό γι’ αυτό, εγώ δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, δεν αγαπώ τα γλυκά, άρα, προκειμένου να το απολαύσεις, εγώ βολεύομαι και με τα ...παπάκια. Και προκειμένου να γνωρίσουμε και την Χριστίνα, αν έχει την δυνατότητα, και όποιον άλλον εδώ φίλο μας μπορεί και θέλει. Έτσι κι αλλιώς ένας τραυματισμός στο γόνατο το μόνο που μου επιτρέπει για κάποιο, ελπίζω σύντομο, χρονικό διάστημα είναι να βλέπω το .... νταμπαντούμπα των άλλων. Ελπίζω να το καταφέρουμε τελικά και να βρεθούμε να πιούμε ένα καφέ. Της παρηγοριάς προς το παρόν, έτσι όπως έχουν τα πράγματα.

    Έτσι κι αλλιώς ωραίο θα είναι να μην έχουμε επαφή μόνο μέσω μιας οθόνης, δεν είναι πολύ φυσιολογική η μονοδιάστατη επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Άσε που μπορεί κάποια στιγμή το πανικόβλητο σύστημα να μας την απαγορεύσει και αυτήν. Τα σημερινά δεδομένα φοβάμαι ότι δεν πρέπει να τα θεωρούμε και τόσο ... δεδομένα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι έρχονται περίεργοι καιροί.

    Όπως σου είπα, μόλις λάβω τον τρόπο, θα επικοινωνήσω μαζί σου. Τον λόγο μου τον κρατώ πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νέα παιδιά και τραυματίζεστε; Τί θα κάνω με'σας...

    Αν και η κουλτούρα που αναφέρει η Ελίνα δεν μού φέρνει στο μυαλό την τάξη και την ηθική (ξύρισμα-γυάλισμα, άκαπνοι χώροι, κτλ) - να μη σου πω ότι σε εκείνη την περιοχή ενίοτε συχνάζουν άτομα 'κιθάρα-στριφτό (πάσας υφής)-σήμερα εδώ/αύριο εκεί-γτπκ', ας πάμε σε εκείνο το καφέ μήπως και την πετύχουμε μαζί με τον Παύλο τον μαρτυριάρη, ο οποίος ακούγεται ότι έμπλεξε με έναν άλλο μαρτυριάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι, και νέοι είμαστε και παιδιά είμαστε, και τραυματιζόμαστε, και βασανιζόμαστε. Δεν έπεσα στο μαγαζί με τις μαγκούρες, από λάθος άσκηση την έπαθα την ..ζημιά. Η γυμναστική είναι το καλύτερο αντίδοτο και στον θυμό, και στην στενοχώρια. Μαζί και η μουσική και το διάβασμα. Κάπως πρέπει να προστατεύσουμε το νευρικό μας σύστημα από τις επιθέσεις, να κρατήσουμε δυνάμεις για την ...αντεπίθεση. Η τάξη είναι επιθυμητή αλλά όχι πάντα απαραίτητη, ούτε πάει πακέτο με την ηθική, αν και πάλι κινέζικα μιλάς, «μπερδευτικέ» Φίδη. «γτπκ» (;) ... να ενεργοποιήσουμε τους υπότιτλους επειγόντως (όχι ότι κατάλαβα τα υπόλοιπα). Ωραία η προοπτική να δούμε και την Ελίνα πάντως. Ευπρόσδεκτος και ο κάθε μαρτυριάρης, μυστικά δεν έχουμε, κι αυτά που έχουμε, δεν τα μαρτυράμε, αλλιώς δεν θα ήταν μυστικά ... ούτε δικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λοιπόν αγαπητή Ρίκα και Ανακοντα :
    1. Ακούω τα πάντα από μουσική εκτός απο μου αρέσει πολύ η παλιά κλασσική Ροκ και Τζαζ, ελληνικό εντεχνο κλπ
    2. Ρίκα θα το λατρέψεις αν το δοκιμάσεις αρκεί να είναι απο γάλα βουβαλιού.....
    3. Εγώ από γυμναστική Ρίκα τι να πω κάποτε ασχολούμουν πάρα πολύ τώρα οχι και τόσο το τελευταίο ατύχημα το έπαθα όταν μέτρησα τα σκαλοπάτια του σπιτιού μου...Τώρα προτιμώ να βασανίζω το ξυλόφουρνο :-)

    Το μόνο που δεν μπορώ είναι τους άκαπνους χώρους αλλιώς κατά τα άλλα συμβιβάζομαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρίκα
    [...] «γτπκ» (;) ... να ενεργοποιήσουμε τους υπότιτλους επειγόντως (όχι ότι κατάλαβα τα υπόλοιπα) [...]

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/12/blog-post_1725.html?showComment=1323112256795#c4254226910147214220


    Χριστίνα
    Καπνίζεις βρε παλιόπαιδο;...

    Ρίκα & Χριστίνα
    [...] τραυματιζόμαστε, και βασανιζόμαστε [...]
    [...] το τελευταίο ατύχημα το έπαθα [...]
    Καλά, οι αδελφές τού Ζαμπίδη είστε και έχετε τόσα ατυχήματα στην προπόνηση;

    Άντε να κάνει το distribution ο skal για να τα πούμε από κοντά.

    ΥΓ. Δεν πιστεύω να έχετε τίποτα πάρε-δώσε με σκοτεινές υπηρεσίες γιατί θα το μυρίσω και θα σάς πάρω με την ψιλή μεσ'το μαγαζί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή Χριστίνα, κι εγώ ακούω τα πάντα.
    Η κλασσική ροκ και η τζαζ μου αρέσουν πολύ, και κάποιοι του έντεχνου. Μόνο τα γαβ δεν αντέχω.
    Τα γλυκά δεν μου πολυαρέσουν, αλλά το δικό σου θα το τιμήσω με χαρά, υποπτεύομαι ότι θα μείνει ο Φίδης με το κουταλάκι στο χέρι να περιμένει την σειρά του.
    Μην φαντάζεσαι ότι κάνω τίποτα ακροβατικά, απλή αεροβική, λίγα βαράκια και λοιπά σχετικά, απλά δεν ήμουν πολύ προσεκτική. Φταίει κι ένα ατύχημα που είχα το καλοκαίρι στην θάλασσα, δεν θέλει πολύ. Όχι μόνο αγνόησα τα σημάδια, αλλά τα επιδείνωσα. Το σώμα δεν συγχωρεί, αλλά οκ, περνάει κι αυτό. Μόνο η τρόϊκα και τα καθίκια δεν περνούν με τίποτα. Ακόμα και η μέλισσα περνά, και η κυρα-Μαρία, με αυτούς τους άθλιους που μας κατσικώθηκαν να δούμε τι θα κάνουμε.
    Δεν αντέχονται άλλο, ούτε να τους βλέπουμε, ούτε να τους ακούμε, κυρίως αυτά που πράττουν. Ασταμάτητα και ξεδιάντροπα. Δεν ξέρω ποια τιμωρία θα τους είναι αρκετή. Να τους κλωνοποιήσουμε πρέπει για να τους τιμωρήσουμε πολλές φορές ! Όλους τους.

    Οι άκαπνοι χώροι κι εμένα με τσαντίζουν, ναι, Ανακόντα, κι εγώ καπνίζω, είμαι παλιόπαιδο. Θα το κόψω όμως από την 1-1ου. Έτσι κάνω κάθε χρόνο. Και κάθε μήνα. Φέτος όμως το εννοώ, έχω στοκάρει πυρομαχικά - καραμέλες και με έχω πείσει περί του θέματος. Στην ανάγκη θα το ρίξω στα βαριά. Θα πάρω γλυφιτζούρια. Αλλά τσιγάρο τέλος.

    Πάντως μεσιέ Όφι, γνήσιε απόγονε της Πυθίας, να ξέρεις άλλη φορά αν δεν ρωτήσω το Βικιλεξικό και την Google, δεν τολμώ να σε ξαναρωτήσω τίποτα. Τίποτα όμως. Εγώ φταίω που δεν πήγα στρατό και που δεν κάνω κακές παρέες ;

    Για τις σκοτεινές υπηρεσίες να μην ανησυχείς καθόλου, όπου νά ‘ναι θα γίνουν πολύ της μόδας, μια με τα χαράτσια, μια με την αύξηση της ΔΕΗ που μας έρχεται. Άρα η ψιλή θα μείνει άνεργη. Η κοντή το ίδιο.

    Το distribution το αναμένουμε. Μετά θα κανονίσουμε τα περαιτέρω.

    Σας καληνυχτίζω για τώρα, ειλικρινά ελπίζω να τα πούμε σύντομα από κοντά.
    Ρίκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα και Καλή Χρονιά ,με Υγεία για όλους τους ανθρώπους (ε μερικοί μπορούν να εξαιρεθούν)
    Ναι! ναι !ναι! καπνίζω ακόμα βοηθώντας έτσι με τον τρόπο μου , την μείωση της ανεργίας στις καπνοβιομηχανίες και όλα τα συναφή επαγγέλματα ..
    Οχι ! δεν θα κόψω το τσιγάρο μέχρι την επόμενη αύξηση όπου θα το γυρίσω σε στριφτό και μετά στο ηλεκτρονικό.
    Ετσι λοιπόν αγαπητέ Ανακόντα ναι το παραδέχομαι είμαι παλιοκόριτσο (τρόπος του λέγειν εκτός αν πάμε το κατα Μητσοτάκιο ηλικιακό καθεστώς).
    Αγαπητή Ρίκα με καφέ ελληνικό φτιαγμένο σε μπακίρι και ψημένο στην άμμο, γλυκό και τσιγάρο γίνονται οι καλύτερες συζητήσεις ...Δεν νομίζεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα Χριστίνα. Τι να πω τώρα εγώ, να πω όχι ;; Μπορώ ; Δεν μπορώ. Τσιγάρο, καφές ελληνικός, ο καλύτερος, στην άμμο. Να σου πω την αλήθεια πρωτοδιαβάζοντας τα λόγια σου φαντάστηκα να είμαστε στην άμμο, στην παραλία. Ακόμα καλύτερα. Οι καλύτερες συζητήσεις. Εννοείται.
    Βέβαια από τα 4 ευρώ του πακέτου τα 3,23 πάνε ... που αλλού, στο Μπένι ! (μέρα που ‘ναι, κακές λέξεις λέω), πάνε στο κράτος, είναι το ποσοστό των φόρων. Όσο το σκέφτομαι αυτό τσαντίζομαι, και να σου πω την αλήθεια, με βοηθά στην απόφασή μου να το κόψω, για λόγους υγείας, προληπτικούς, κυρίως. Από σήμερα. Ακόμα βέβαια η μέρα δεν τελείωσε, έχουμε ακόμα .... 13 ώρες.

    Καλή Χρονιά αγαπητή μου Χριστίνα. Καλή Χρονιά σε όλους.

    Υ.Γ. Δες το μαιλ σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ρίκα όχι να μην αρνηθείς και μάλιστα βαρύ γλυκός με καιμάκι και φουσκάλες..
    Τι κακές λέξεις αυτόν τον βλέπει το κακό κόβει ρόδα μυρωμένα, στριβείν δια του αρραβώνος και ποιειν την νήσσαν. Το δε, χείριστο είναι ότι εχει φάει τόσες κατάρες και ακόμα είναι ολοστρόγγυλος σαν λουκουμάς.
    Οσο για το τσιγάρο πεισματικά αρνούμαι να το κόψω :-)

    Καλή χρονιά και σε σένα Ρίκα με Υγεία και κάθε επιτυχία ...

    ΥΓ. Το μαιλ μου το είδα αλλά δεν υπήρχε τίποτα λες ο δαίμων του διαδικτύου να έκανε κακή δουλειά ;;; :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συμφωνώ, και καϊμάκι, και φουσκάλες. Μοναδικό το άρωμα του ελληνικού καφέ, αρκεί να είναι σωστά ψημένος, όπως είπες. Το τσιγάρο είναι μεγάλος πόνος, αλλά θα το νικήσω. Ο ακατονόμαστος είναι τόσο χαρωπός, κι ας παριστάνει τον εξουθενωμένο, γιατί, όπως σωστά λες, ούτε το κακό δεν τον θέλει... έτσι ... τον «απολαμβάνουμε» εμείς.

    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές ... θα τα πούμε σύντομα και από κοντά, μάλλον σε λάθος εμαιλ σου έστειλα μήνυμα, ελπίζω να το αποκαταστήσουμε το πρόβλημα επικοινωνίας σύντομα. Θα το λύσουμε κι αυτό. Καλή καρδιά να έχουμε, που έχουμε. Αυτό δεν μας λείπει. Και καλή, και ατσάλινη, ας σκεφτείς ότι χοροπηδάνε πάνω της ο πάγκι, ο μπένι, και το λοιπό συναπάντημα, αλλά αυτή, ακόμα αντέχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.