9/1/12

Εκβιασμοί προς" βελτίωση" της ανταγωνιστικότητας

της Ελίνας Γαληνού
Ακόμα και αν κάποιοι υπερασπίστηκαν (αφελώς) το πρώτο Μνημόνιο, θεωρώντας το "συνταγή τακτοποίησης των ατάκτων Ελλήνων", σήμερα μάλλον θα δαγκώνουν τη γλώσσα τους. Η κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, οδεύει από το κακό στο χειρότερο σε όλους τους τομείς. Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους καθίστανται όλο και πιό ακανθώδεις, η τρόικα ζητάει συνεχώς νέα σκληρότερα μέτρα, ενώ αγνοούμε παντελώς πώς πορεύεται το περίφημο PSI εξ αιτίας του οποίου, αλλάξαμε και κυβέρνηση.

Αρχισε να φαίνεται τώρα, ότι η "λάθος συνταγή" που επιδεινώνει το πρόβλημά μας, ίσως να μην είναι τυχαία. Ισως τελικά, ο στόχος να μην είναι ούτε η σωτηρία μας, ούτε η εξυγίανση της Οικονομίας μας, ούτε οι διαρθρωτικές αλλαγές προς βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό δείχνουν τα απάνθρωπα οικονομικά μέτρα που πέφτουν σαν καταδίκες πλέον πάνω στα κεφάλια μας, αδιαφορώντας παντελώς για τις αντοχές μας.
Οι πρόσφατες απαιτήσεις της τρόικας, αρχίζουν να φωτογραφίζουν καθαρότερα αυτό το τοπίο. Κι΄ας λένε οι πολιτικοί μας ταγοί "μόνο με θυσίες θα σωθείτε". Πόσες θυσίες και γιατί επιτέλους; Γιατί τόσο σκληρές τιμωρίες προς τους νοικοκυραίους, έντιμους φορολογουμένους; Και προς τι η επίθεση στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο, και άρα, ούτε με την δημοσιονομική πειθαρχία που ευαγγελίζονται οι εταίροι μας στην ευρωζώνη;
Ξέραμε ως τώρα, ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορεί να απολάμβαναν κάποια μισθολογική υπεροχή έναντι των δημοσίων (αν και τα δεδομένα των τελευταίων ετών, το είχαν κι΄αυτό ανατρέψει), ωστόσο δεν είχαν την σιγουριά του δημοσίου. Ο κάθε εργοδότης, έχει τον υπάλληλο στο χέρι και μπορεί να τον απολύσει ανά πάσα στιγμή. Ο εργοδότης-επιχειρηματίας, είναι πάντα ευέλικτος ως προς τα κέφια της αγοράς, πράγμα που το γνωρίζει ο κάθε υπάλληλος όταν προσλαμβάνεται. Η μόνη διασφάλιση που ίσχυε ως τώρα, ήταν οι Συλλογικές Συμβάσεις, που οδεύουν κι΄αυτές προς κατάργηση διότι η τρόικα επιμένει σκληρά. Παράλληλα, επιμένει να μειωθούν και άλλο οι αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων, θέτοντας μάλιστα και πλαφόν κατώτατου μισθού, που ουσιαστικά μετατρέπει τον μισθό σε χαρτζιλίκι!
Αυτά τα μέτρα, θεωρείται-έτσι μας λένε τουλάχιστον-ότι τα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα στη χώρα μας. Οι χαμηλοί μισθοί, παράλληλα με τα μέτρα-φοβέρας για απολύσεις χωρίς φραγμό, θεωρούν ότι θα καταστήσουν τους εργαζόμενους πιό αποδοτικούς, άρα η παραγωγικότητα θα αυξηθεί! Τα παραγόμενα προιόντα και υπηρεσίες θα γίνουν φθηνότερα και θα ενισχύσουν-λέει-τις εξαγωγικές μας επιδόσεις.
Ο σχεδιασμός αυτός, ενδεχομένως να βελτιώνει την θεωρητική εικόνα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι σχεδιαστές του φαίνεται ότι αγνοούν τελείως σοβαρούς παράγοντες. Η υπερφορολόγηση και η ύφεση, έκλεισαν και κλείνουν συνεχώς επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Πολλοί επιχειρηματίες, μεταφέρουν τις παραγωγικές τους μονάδες εκτός χώρας. Στην γεωργία, τον τουρισμό και την ναυτιλία, οι δουλιές γίνονται ως επί το πλείστον από αλλοδαπούς μετανάστες, με μεροκάματα 10-20 ευρώ, χωρίς κλειστά ωράρια και ασφάλιση. Και όσοι επιχειρηματίες διατηρούν μια παραγωγική μονάδα αξιοπρεπή, θα θέλουν ασφαλώς και καλής ποιότητας προσωπικό, που να διαθέτει τυπικά προσόντα, σπουδές και γνώση ξένων γλωσσών. Αυτού του είδους το προσωπικό όμως, στο οποίο σαφώς στηρίζεται ένα καλό επίπεδο επιχείρησης από κάθε άποψη, δεν μπορεί να δουλεύει με όρους μεσαιωνικούς. Γιατί να διαθέσει την τεχνογνωσία του, τις δεξιότητές του και γενικά, το κεφάλαιο του εαυτού του σε έναν εργοδότη, για εξευτελιστικές αμοιβές και την προοπτική να τον πετάξει έξω, μόλις του πάρει το know-how?
Δεν ξέρω τι γνωρίζουν οι τροικανοί από στρατηγικές επιχειρήσεων, αλλά μερικά πράγματα είναι αυτονόητα. Εχουν γραφτεί χιλιάδες case από γνωστά παγκοσμίως στελέχη επιχειρήσεων, για την διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, και την ψυχολογία του μάνατζμεντ προσωπικού. Η πλειοψηφία των παρατηρήσεων που συνθέτουν αυτά τα case, συγκλίνει σε ένα κοινό συμπέρασμα. Οπως λέμε στην λαική παροιμία "νηστικό αρκούδι δε χορεύει", έτσι και στο μάνατζμεντ, αποδεικνύεται ότι η τακτική ενθάρρυνσης του εργαζόμενου σε μια επιχείρηση, είναι κλειδί για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Υποτίθεται, ότι όλοι αυτοί οι "μάνατζερ" που μπαινοβγαίνουν στην Ελλάδα και τους χρυσοπληρώνει το (χρεωκοπημένο) ελληνικό δημόσιο, θα έπρεπε να τα ξέρουν αυτά απ΄έξω και ανακατωτά. Το ίδιο ισχύει και για τους τροικανούς και λοιπούς ιθύνοντες..
Αρα, πώς συνάδει να φέρονται αφ΄ενός, ως ενδιαφερόμενοι για την βελτίωση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος της χώρας μας και αφ΄ετέρου, να ζητούν μέτρα που κάνουν και τον πλέον εργασιομανή να μισήσει την εργασία; Δεν αντιλαμβάνονται ότι στο τέλος, οι Ελληνες εργοδότες θα έχουν πρόβλημα να βρούν καλό προσωπικό, εφ΄όσον ο αφρός των σπουδασμένων νέων ήδη διαμηνύει "είναι γελοίο να μείνεις στην Ελλάδα πια..." Μήπως μέσα στα "σχέδια" περιλαμβάνεται και ο αφελληνισμός των επιχειρήσεων;

9 σχόλια:

  1. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη χαμηλούς μισθούς και θέλουν να τους μειώσουν,έχουμε ήδη ακριβή ενέργεια και αυξάνουν συνεχώς τα τιμολόγια,έχουμε ήδη υψηλή φορολόγηση και συνεχώς αυξάνουν τους φόρους,έχουν γεμίσει τους αυτοκινητόδρομους με διόδια και όλο και ακριβαίνουν.Και άλλα πολλά.

    Έτσι αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα;Μας περνάνε για τόσο ηλίθιους;

    Έπιασαν κανέναν ξένο επενδυτή ή Έλληνα ήρωα επενδυτή και τον ρώτησαν;

    Ας πάνε να ρωτήσουν εκατό επιχειρηματίες γιατί δεν επενδύουν στην Ελλάδα,αλλά να δημοσιεύσουν τις απαντήσεις τους.

    Πιστεύει κανένας ότι οι επενδυτές θα αναφέρουν ώς πρόβλημα τον μισθό των 900 ευρώ;

    Ελίνα,συγνώμη κιόλας,αλλά ΜΑΛΑΚΙΕΣ λένε.Αλλά το κακό δεν αυτό,το κακό είναι ότι τους πιστεύουμε κιόλας.

    Δεν σώζεται αυτή η οικονομία,τόσο καιρό το γράφω.

    Το μόνο που έκανε η ΕΕ ήταν να κερδίσει χρόνο,και απο εδώ και πέρα σκοπό έχουν να βάλουν χέρι στον πλούτο μας,και αν δεν το κόψουμε αυτό το χέρι θα μοιρολογούμε για πάρα πολλά χρόνια.

    Να βγούμε απο το Ευρώ ΤΩΡΑ,κανένα κράτος στον κόσμο και καμία απολύτως χρηματοπιστωτική αγορά δεν θα μπορέσει να μας περιθωριοποιήσει έχοντας τόσο ορυκτό πλούτο και τέτοια στρατηγική θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οχι Χρήστο, δεν σώζεται, αντίθετα καταστρέφεται. Και το παρακολουθούν απαθώς το σενάριο καταστροφής, εντείνοντάς το επί τα χείρω.
    Δεν ξέρω αν βγαίνοντας από το ευρώ θα είναι η σωτηρία μας. Ομως έτσι που πάμε, θα μας βγάλουν άλλοι όταν θα τα έχουμε χάσει όλα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελίνα,εξαρτάται τί εννοεί ο καθένας σωτηρία.Η δραχμή σίγουρα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες,αλλά θα έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας,σε αντίθεση με το ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εγώ πρόσεξα την απουσία του Πιγκουίνου, εδώ και πολλές μέρες.
    Ισως να πήγε στην Αρκτική να μας φέρει τίποτα νέα...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ευρώ, έτσι όπως το πάνε, εγκλωβίζεται σε αδιέξοδο. Τα έχουμε εξηγήσει αυτά και σε άλλες αναφορές.
    Η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, είναι κάτι που το συζητούν πολύ σοβαρά, ενώ άρχισαν κάποιοι ήδη να προετοιμάζονται.
    Το επικίνδυνο είναι η περιθωριοποίηση της χώρας μας, φορτωμένη με τεράστιο χρέος και έχοντας απωλέσει σημαντικό μέρος των υποδομών της, του πλούτου της και του εγχώριου δυναμικού της.
    Το δυστύχημα είναι ότι αυτοί που στήνουν τα παιχνίδια, ξέρουν και τα όρια κάθε περίπτωσης. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να μας βγάλουν να μας χρεοκοπήσουν..Ας το πάρουμε χαμπάρι δεν θα γίνει της Αργεντινής ότι και αν κάνουν με μας θα μας πάρει όλους ο δ....ς και θα μας σηκώσει..
    Πως θα πληρώσουν με τι λεφτά τα CDS λέω εγώ που έχουν παίξει ; Είναι τόσο χρήμα κομμένο που θα τα βρουν
    Και όχι μόνο ας γυρίσουμε στην δραχμή όσο έχουμε τα ομόλογα στο δικό μας δίκαιο και μετά ας δούμε τι θα πάρουν ...
    Αλλά είναι προδότες ... θέλουν να πουλήσουν τον πλούτο της Ελλάδος γι αυτό έγινε η χαρτογράφηση και μετά το χρέος το χάος η κρίση και όλα τα άλλα ...Που να τους πιάσει κρίση παχέος εντέρου και να μη προλαβαίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελίνα,όπως σωστά αναφέρεις,μια απο τις βασικότερες επιπτώσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας ενός κράτους,είναι η περιθωριοποίηση και ο αποκλεισμός διεθνώς.

    Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως,πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.Κανένα σοβαρό κράτος δεν πρόκειται να περιθωριοποιήσει την Ελλάδα,με τα κοιτάσματα και τη γεωπολιτική της αξία,και όχι μόνο.

    Η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση.
    Είμαι βέβαιος ότι κανένας δεν θα μείνει αδιάφορος,θα σφίξουν τα δόντια και με αρκετή προσπάθεια θα χαμογελούν,γιατί θα είναι πρός το συμφέρον τους.

    Ποιό κράτος θα αδιαφορήσει αν η Ελλάδα χρεωκοπήσει και επιστρέψει στη δραχμή; Η Γερμανία; Η Γαλλία; Οι ΗΠΑ; Ποιό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οχι, αυτά τα κράτη δεν θέλουν τη χρεωκοπία μας, γιατί αν την ήθελαν, δεν θα περίμεναν το 2010.
    Απλά, επειδή έχουμε μπόλικα αποθέματα, θέλανε "διακανονισμούς". Και προφανώς, μέσα σ΄αυτό το κλίμα, παίχτηκε από κάποιους και το γκρόσο κόλπο του αδιεξόδου μας, για να ανέβει η αξία των CDS τους (και να βγούν και μερικά δωράκια για φίλους..)
    Ας ελπίσουμε ότι ο Θεός τα πάντα ορά, αλλά ...θέλει και τα δικά μας μάτια ανοιχτά.
    Χριστίνα, αυτό με το δίκαιο, ξαναπέστο.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.