21/1/12

Πανάκριβη η αυστραλιανή βίζα


Πανάκριβη η αυστραλιανή βίζα

Επισήμως και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης το διαψεύδει. Διεθνή μέσα ενημέρωση, όμως, επιμένουν ότι "η Αυστραλία αναδεικνύεται ως ο κύριος προορισμός των Ελλήνων, που θέλουν να δραπετεύσουν από τις πολιτικές και οικονομικές αναταραχές της χώρας τους". Το υπουργείο, ωστόσο, υποστηρίζει πως πέρσι μόνο δώδεκα Έλληνες μετανάστευσαν στην Αυστραλία.

Η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, το συνεργαζόμενο ειδησεογραφικό δίκτυο MarketWatch, καθώς και η εφημερίδα The Australian επιχειρούν ένα μίνι-αφιέρωμα σε αυτό που ονομάζουν "την τελευταία τάση μετανάστευσης στην αυστραλιανή ήπειρο".

Στο δημοσίευμα προβάλλονται στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το εξάμηνο Ιουνίου- Νοεμβρίου του 2011, οι Έλληνες που επισκέφθηκαν την Αυστραλία -είτε ως επισκέπτες, είτε ως φοιτητές ή ως επίδοξοι εργαζόμενοι- έχουν αυξηθεί κατά 21%. Αναγνωρίζεται, πάντως, ότι από τα επίσημα αυστραλιανά στοιχεία δεν προκύπτει αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που μεταναστεύουν στην Αυστραλία, αλλά εικάζει ότι αυτό θα φανεί στο μέλλον.

Η αύξηση των Ελλήνων που έρχονται στην Αυστραλία οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην επιστροφή πολυάριθμων ομογενών που είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα (ή των παιδιών τους), είναι κάτοχοι αυστραλιανού διαβατηρίου και τώρα, λόγω της κρίσης, επιστρέφουν στην Αυστραλία. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για νέους μετανάστες.

Επίσης φέρεται να έχει αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων που φτάνουν με τουριστική ή φοιτητική βίζα στην Αυστραλία. Όσοι φτάνουν με τουριστική βίζα, περιορισμένης διάρκειας, δεν έχουν δικαίωμα εργασίας, ενώ οι φοιτητές μπορούν να εργάζονται έως δέκα ώρες την εβδομάδα.

Στο δημοσίευμα της The Australian και της Wall Street Journal τονίζεται πως, στόχος όλων των Ελλήνων που έρχονται στην Αυστραλία είναι η εξεύρεση μιας διεξόδου στα πιεστικά προβλήματα της ελληνικής πραγματικότητας, κυρίως λόγω της πρωτοφανούς κρίσης χρέους που εξωθεί στην ανεργία και στην ανέχεια χιλιάδες Έλληνες.

Με βάση τον ανταποκριτή της WSJ στην Αυστραλία, η τάση αυτή αποτυπώνεται και στην εικόνα που έχουν μέλη της ομογένειας, που δηλώνουν ότι τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αιτήσεων για έκδοση βίζας, ενώ στα κέντρα (εκκλησίες, ρεστοράν) της ελληνικής κοινότητας συζητείται εντόνως το αυξανόμενο ρεύμα για μετανάστευση και οι συνεχείς οχλήσεις από Έλληνες που ενδιαφέρονται να μετοικήσουν στην Αυστραλία.

Ο γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Κώστας Μάρκος, λέει ότι βρίσκεται στο πόστο αυτό 17 χρόνια (!) και στα πρώτα 16 χρόνια είναι ζήτημα αν ενδιαφέρθηκαν δυο άνθρωποι να έρθουν στην Αυστραλία. "Στους τελευταίους έξι μήνες είδα 200 έως 300 ανθρώπους που θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα εδώ", λέει ο κ. Μάρκος.

Το εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται και στο τι χρειάζεται - και πόσο δύσκολο είναι - να πάρει κανείς βίζα. Η διαδικασία έκδοσης έχει γίνει αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς κοστίζει περισσότερο και απαιτεί από τους αιτούντες να είναι εξειδικευμένοι εργάτες ή να έχουν πτυχίο, σε επαγγελματικό πεδίο όπου η Αυστραλία χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας που θα πιστοποιείται μάλιστα με γραπτές εξετάσεις.

Τονίζεται δε, ότι "η άνοδος του δολαρίου Αυστραλίας, κατά 40% από το 2008, σε συνδυασμό με τη διαδικασία για τη χορήγηση βίζας εργασίας η οποία είναι "εξαιρετικά δαπανηρή - αγγίζει ή και ξεπερνάει σε κάποιες περιπτώσεις τις 20.000 δολάρια Αυστραλίας - και ιδιαιτέρως χρονοβόρα, λειτουργούν αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους, παρόλο που το αυστραλιανό κράτος αναζητά ειδικευμένους επαγγελματίες, όπως μηχανικούς, αρχιτέκτονες και γιατρούς, και οι νέοι Έλληνες πληρούν τα κριτήρια τόσο σε επαγγελματική κατάρτιση και εμπειρία όσο και σε άριστη γνώση της γλώσσας".

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι "οι ιθύνοντες στην Ελλάδα, σίγουρα δεν επιθυμούν να χάσει η χώρα τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες, οι οποίοι κατέχουν υψηλότατο επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων και βρίσκονται στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους, ενόψει μάλιστα των επόμενων 18-24 μηνών που χρειάζονται κατά προσέγγιση μέχρι να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης".
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/33607 

1 σχόλιο:

  1. >Τέλος, υπογραμμίζεται ότι "οι ιθύνοντες στην Ελλάδα, σίγουρα δεν επιθυμούν να χάσει η χώρα τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες .... ενόψει μάλιστα των επόμενων 18-24 μηνών που χρειάζονται κατά προσέγγιση μέχρι να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης".<

    Γελάνε ή κλαίνε εδώ; Οι ιθύνοντες στην Ελλάδα δεν δίνουν δεκάρα για όλα αυτά, τους δε επόμενους 18-24 μήνες, αν τα πράγματα εξακολουθήσουν έτσι, δεν θα υπάρχει παρά μία πτωχευμένη και μισοδιαμελισμένη χώρα. Πόσο έξω μπορεί να πέφτει κανείς, όταν είναι άσχετος με την ελληνική πραγματικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.