28/2/12

Μας έστειλαν το ΔΝΤ από τον Ιούνιο του 2009!

Ερωτήματα εγείρει η «διαίσθηση» της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor να παρακολουθεί τις κινήσεις τη Ελλάδας σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον Ιούνιο του 2009, δέκα ολόκληρους μήνες πριν από την απόφαση για την προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας και σχεδόν μισό χρόνο πριν από τις διερευνητικές επαφές Παπανδρέου – Στρος Καν.

Από τον ερευνητικό συνεταιρισμό που διοργάνωσε το Wikileaks με τουλάχιστον 25 μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως, ανάμεσά τους και «ΤΑ ΝΕΑ», αποκαλύπτεται ότι η Stratfor διαθέτει πληθώρα πληροφοριοδοτών σε νευραλγικές θέσεις στης Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, την Τουρκία, το Ιράν, το Ισραήλ, την Κίνα και σε πολλές ακόμα χώρες. Δύο τέτοιες πηγές της «σκιώδους CIA», όπως έχει χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη εταιρεία, έχουν δώσει και κωδικούς για να μην αναφέρονται ονόματα.

Το σύστημα της «σκιώδους CIA» λειτουργεί ως εξής: οι πληροφοριοδότες παρέχουν ευαίσθητες πληροφορίες στους συλλέκτες – χειριστές δεδομένων της εταιρείας, οι οποίοι με τη σειρά τους αξιολογούν και τις αποθηκεύουν ψηφιακό χώρο, όπου έχουν πρόσβαση οι αναλυτές που κάνουν την περαιτέρω επεξεργασία. Κάποιες από αυτές τις πληροφορίες, οι «ανώδυνες», περιλαμβάνονται στις εκθέσεις και τα δημοσιεύματα της Stratfor για τους συνδρομητές εταιρείας. Οι πλέον ευαίσθητες όμως δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας - ούτε καν έμπαιναν στον ειδικό ψηφιακό χώρο: διανέμονταν μόνο στους αποδέκτες της λίστας ασφαλείας, που απαρτιζόταν από 10-15 υψηλόβαθμα στελέχη. Μάλιστα, όταν κάποιο στέλεχος ταξίδευε στο εξωτερικό, το όνομά του έβγαινε από τη λίστα για να μην υπάρχει περίπτωση να υποκλαπεί το e-mail κατά τη διαδρομή του εκτός συνόρων των ΗΠΑ.

Όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που απέκτησε το Wikileaks, στις 19 Ιουνίου 2009 υπάλληλος της Stratfor υπεύθυνος για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Βαλτικής και των Βαλκανίων απέστειλε σε συναδέλφους του που ασχολούνται με την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας μήνυμα με τίτλο «Αναλυτικές Οδηγίες για την Ευρώπη – Βαθμίδα 3». Σε αυτό υπήρχε επισυναπτόμενο αρχείο κείμενο, όπου αναφέρονται λεπτομέρειες για τα θέματα στα οποία πρέπει να δώσουν βαρύτητα. Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, ανάμεσα σε άλλες οδηγίες παρακολούθησης, επισημαινόταν ότι «πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τις συμβαίνει και εάν/πότε η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για δάνειο από το ΔΝΤ. Είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης σε χώρα της ευρωζώνης. Παρακαλώ, δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε σημάδια διαπραγμάτευσης ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, το πως θα κινηθούν μπορεί να εξαρτάται από το τι θα γίνει με τος χρέος τους».

Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο του 2009 που απεστάλησαν οι «οδηγίες παρακολούθησης» δεν ήταν γνωστή η πρόβλεψη Μπαρόζο για τα υψηλά επίπεδα του ελληνικού ελλείμματος, καθώς το σχετικό έγγραφο συντάχθηκε τον επόμενο μήνα. Ούτε ότι το ταμειακό έλλειμμα κινείται στο 10%,όπως αποκαλύφθηκε στα τέλη του καλοκαιριού.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

7 σχόλια:

  1. Η πολιτική κρίση για την οποία έχω γράψει εδώ και καιρό κορυφώνεται.

    Το πολιτικό προσωπικό της χώρας σχεδόν παραδέχεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

    Το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας είναι πιθανότατο.

    Να προχωρήσουν ΆΜΕΣΑ σε μεταρύθμιση του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας,επιβάλεται.

    Να μεταφέρουν εξουσίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,το ΥΠΕΞ,ΥΠΕΘΑ και ΥΠΟΙΚ,τα κρισιμότερα υπουργεία,και ο Πρόεδρος να ορίσει υπουργούς,των οποίων θα είναι πολιτικός προιστάμενος.

    Να απευθυνθούν στον πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κύριο Γεώργιο Καλαμίδα,και να του αναθέσουν την επανασύσταση του Κράτους,ορίζοντας τον ίδιο ως μεταβατικό Πρόεδρο ο οποίος θα αναλάβει να δημιουργήσει ένα νέο,λειτουργικό,μοντέλο διακυβέρνησης της Ελλάδας.

    Αν βάλουν οι σημερινοί πολιτικοί αρχηγοί στην άκρη τις προσωπικές και κομματικές τους φιλοδοξίες,τότε ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αποφύγουμε τα χειρότερα.

    Η αδράνεια τους και οι κομματικοί τους χειρισμοί θα μας κοστίσουν ΑΚΡΙΒΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλειστε τον ΓΑΠ και το προοδευτικο του ΠΑΣΟΚισταν επιτελους μεσα!

    - Γιώργος Κοντογιώργης 2.11.2011, "Η ελληνική δυναστική κομματοκρατία "συστημικός κίνδυνος" για την Ευρώπη και τον κόσμο. Να συλληφθεί ο πρωθυπουργός ως πολιτικός εγκληματίας"
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/11/blog-post_4454.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρήστο, γενικά ορθολογικό και δίκαιο μοιάζε. Οσον αφορά τα κρίσιμα υπουργεία, νομίζω να προσθέσουμε και το Προστασίας του Πολίτη.

    Πρέπει όμως να προβλεφθεί τι και πώς θα γίνει, κατά την περίοδο μετάβασης. Πώς θα κυβερνηθεί το κράτος τότε; Γιατί όπως ξέρεις, ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια, ιδίως όταν παλεύει μαζί σου.
    Και με εμάς, σίγουρα παλεύει αυτόν τον καιρό.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελίνα,γράφω:

    Να απευθυνθούν στον πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κύριο Γεώργιο Καλαμίδα,και να του αναθέσουν την επανασύσταση του Κράτους,ορίζοντας τον ίδιο ως μεταβατικό Πρόεδρο ο οποίος θα αναλάβει να δημιουργήσει ένα νέο,λειτουργικό,μοντέλο διακυβέρνησης της Ελλάδας.
    -------------------------

    Ο ίδιος,ως μεταβατικός Πρόεδρος,που ίσως να διαρκέσει και μήνες,θα ορίσει κυβέρνηση. Μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της πραγματικής ανασύστασης του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας.

    Την πρόταση να περάσουν τα ΥΠΕΞ,ΥΠΕΘΑ και ΥΠΟΙΚ τη στηρίζω στο ότι αυτά τα τρία κρίσιμα υπουργεία αποτελούν την ισχύ κάθε κράτους.

    Διπλωματία,οικονομία,στρατιωτική δύναμη,θεωρώ ότι πρέπει να εναρμονιστούν και θεσμικά.

    Επίσης,απο τη στιγμή που θα περάσουν στον Πρόεδρο αυτές οι εξουσίες,ο οποίος θα εκλέγεται απευθείας απο το λαό,θεωρώ ότι θα καλλιεργηθεί και η πολυπόθητη Εθνική συνείδηση στους Έλληνες,μιας και θα χρειαστεί να κρίνουν τις προγραμματικές κάθε υποψήφιου για την Προεδρεία σε αυτά τα θέματα.

    Ελπίζω κάποια στιγμή,να ανοίξει η κουβέντα αυτή εδώ στον Ινφογνώμων,και ως δεξαμενή σκέψης να κατατεθούν προτάσεις,να κριθούν,να βελτιωθούν και τέλος αν αξίζουν να διαδοθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.