27/2/12

Ανήλθαν στα 411 δισ. δολάρια το 2010 Αύξηση στις πωλήσεις όπλων παγκόσμια, παρά την οικονομική κρίση

Οι δαπάνες για εξοπλισμούς το 2010 αυξήθηκαν 1% σε πραγματικές τιμές από το 2009 και 60% από το 2002, σημειώνει η έκθεση του SIPRI.
Οι δαπάνες για εξοπλισμούς το 2010 αυξήθηκαν 1% σε πραγματικές τιμές από το 2009 και 60% από το 2002, σημειώνει η έκθεση του SIPRI.
Στοκχόλμη: Οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν το 2010 στα 411 δισ. δολάρια παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση, με τις εταιρίες που κατασκευάζουν όπλα στις ΗΠΑ και στην δυτική Ευρώπη να κυριαρχούν, αναφέρει σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας για την Ειρήνη (SIPRI), το οποίο εδρεύει στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Από τις 100 μεγαλύτερες κατασκευάστριες όπλων παγκοσμίως, οι 44 εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι 30 στην δυτική Ευρώπη, σημειώνει το SIPRI.

Η Lockheed Martin των ΗΠΑ παρέμεινε στην πρώτη θέση με πωλήσεις 35,7 δισ. δολαρίων, μπροστά από τη BAE Systems της Βρετανίας, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Boeing των ΗΠΑ. Το 2010 είναι η τελευταία χρονιά για την οποία το SIPRI έχει πλήρη στοιχεία.

Οι 10 μεγαλύτερες κατασκευάστριες όπλων προέβησαν σε πάνω από τις μισές πωλήσεις, 230 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα δεδομένα του ινστιτούτου.

Οι πωλήσεις παρέμειναν ιδιαίτερα υψηλές παρά την οικονομική κρίση λόγω αρκετών παραγόντων, περιλαμβανομένων του περιορισμένου αριθμού αγοραστών --κυρίως κυβερνήσεις-- και του περιορισμένου αριθμού προμηθευτών, ανέφερε η Σούζαν Τζάκσον, ειδικός στην βιομηχανία όπλων που εργάζεται για το SIPRI, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γερμανικό Πρακτορείο.

Από τον κατάλογο απουσιάζουν οι εταιρίες από την Κίνα, πρόσθεσε η ίδια, επικαλούμενη το γεγονός πως «δεν είναι δυνατό να συμπεριληφθούν λόγω της έλλειψης συγκρίσιμων και επαρκώς ακριβών στοιχείων».

Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση ορισμένων ακόμη χωρών, όπως το Καζακστάν και η Ουκρανία, όπου δεν υπάρχουν δεδομένα, πρόσθεσε η Τζάκσον.

Οκτώ ρωσικές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται στις 100 μεγαλύτερες κατασκευάστριες όπλων βάσει του καταλόγου τον οποίο καταρτίζει το SIPRI.

Οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς το 2010 αυξήθηκαν 1% σε πραγματικές τιμές από το 2009 και 60% από το 2002, όταν οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 257 δισ. δολάρια (σε τιμές και σε ισοτιμίες του 2010), ανέφερε το SIPRI.

Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1966 από το κοινοβούλιο της Σουηδίας. Παρακολουθεί τις εξοπλιστικές δαπάνες και τις ένοπλες συρράξεις και δημοσιεύει κάθε χρόνο σχετικά στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.