2/2/12

Χάμμαρμπεργκ: Η Τουρκία καταδικάζει τους αντιρρησίες συνείδησης

Η Τουρκία και ορισμένες άλλες χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης επιμένουν να μην αναγνωρίζουν το δικαίωμα των αντιρρησιών συνείδησης στον στρατό, τους καταδικάζουν και τους φυλακίζουν, χωρίς να προσφέρουν μία πολιτική εναλλακτική θητεία, υπογραμμίζει στην τελευταία -πριν την αποχώρηση του το Μάρτιο- δημόσια παρέμβασή του, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ.


Ο Επίτροπος σημειώνει ότι η Τουρκία είναι η μόνη από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που όχι μόνον δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των αντιρρησιών συνείδησης, αλλά καταδικάζει και φυλακίζει όσους αρνούνται να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία, για μεγάλο χρονικό διάστημα και, πολλές φορές, για διάστημα ίσο με εκείνο της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας.

Ωστόσο, αναφέρει ο κ. Χάμμαρμπεργκ, στην υπόθεση του αντιρρησία συνείδησης Ούλκε κατά Τουρκίας, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες καταδίκες και φυλακίσεις του αιτούντος επειδή, ως δεδηλωμένος ειρηνιστής, αρνήθηκε να υπηρετήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, συνιστούσαν παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις οποίες απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Οπως συμπεραίνει ο Επίτροπος, το πρόβλημα στην Τουρκία γίνεται χειρότερο και λόγω τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην ελευθερία της έκφρασης.

Η Τουρκία, καταλήγει ο Επίτροπος, έχει καταδικασθεί πολλές φορές από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης εξαιτίας των διώξεων που ασκούνται σ' όσους δια του Τύπου υποστηρίζουν το δικαίωμα των αντιρρησιών συνείδησης.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.