28/2/12

Ξέσπασε πολιτική χιονοθύελλα στην Άγκυρα

Του Νίκου Στέλγια

Θύελλα μεγάλη ξέσπασε στην τουρκική πρωτεύουσα... Μαζί με την χιονοθύελλα και τις άδοξες καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι κάτοικοι της Άγκυρας παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει εδώ και εβδομάδες στην «καρδιά» της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας. Δυο ομαδοποιήσεις εντός της κυβερνητικής παράταξης ανταλλάσσουν σκληρές τοποθετήσεις και συγκρούονται για το μέλλον της επιτυχημένης πολιτικής συμμαχίας, η οποία άφησε το στίγμα της στην τελευταία δεκαετία της Μέσης Ανατολής.


Ίντριγκες, λεκτικές ξιφομαχίες, παρασκηνιακές κινήσεις, αναβρασμός στις δυνάμεις ασφαλείας, θύελλα και στους κόλπους της δικαιοσύνης... Όλα μέσα στο παιχνίδι... Η Άγκυρα για μια ακόμη φορά ένα καζάνι που βράζει... Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που η διεθνής κοινή γνώμη συζητά τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, την πολιτική κρίση στην Βαγδάτη και στην Δαμασκό και την δημιουργία του νέου κουρδικού κράτους... Οι κοινωνίες της Μεσοποταμίας ασφυκτιούν... Το ίδιο και ο πολιτικός κόσμος της Άγκυρας...

Όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενα δημοσιεύματα, εδώ και λίγες εβδομάδες, ο κύκλος των στενών συνεργατών του Τούρκου πρωθυπουργού έχει έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον μεγάλο πολιτικό - κοινωνικό σύμμαχο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κίνημα - Θρησκευτικό Τάγμα του Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Όλα δείχνουν ότι αφορμή για την νέα αντιπαράθεση έχουν αποτελέσει οι φιλοδοξίες του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Το 2013 και το 2014 θα λάβουν πολύ σημαντικές εξελίξεις στην γειτονική Τουρκία. Το επόμενο έτος στην Τουρκία θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές. Και το 2014 θα ακολουθήσουν οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας. Εν όψει αυτών των σημαντικών εκλογικών αντιπαραθέσεων, οι πληροφορίες που φτάνουν στην «Κ» από μια πληθώρα τουρκικών πηγών δείχνουν ότι ο κ. Ερντογάν έχει δρομολογήσει ένα σχέδιο. Έχοντας εξασφαλίσει την συνέχεια της υποστήριξης της αναδυόμενης μεσαίας τάξης της Ανατολής και αναπτύσσοντας συντηρητική - εθνικιστική ρητορική, ο Τούρκος πρωθυπουργός στοχεύει στην αύξηση των ποσοστών του κόμματος του στις επόμενες εκλογές. Στις δημοτικές εκλογές, ο κ. Ερντογάν επιθυμεί το κόμμα του να στερήσει σημαντικά «προπύργια» από την τουρκική αντιπολίτευση (σ.σ. λ.χ. τον δήμο της Σμύρνης, ο οποίος παραδοσιακά έχει «κεμαλιστή» δήμαρχο). Στην συνέχεια, σημειώνοντας μια σημαντική πρόοδο στο Κουρδικό, ο κ. Ερντογάν επιδιώκει να διαδεχθεί τον Αμντουλλάχ Γκιουλ στην προεδρία της δημοκρατίας. Μετά την ανάδειξη του στην προεδρία της δημοκρατίας, ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να εξακολουθήσει να έχει τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις της κυβερνητικής παράταξης. Με άλλα λόγια, οι παραδοσιακές αρμοδιότητες του προέδρου της δημοκρατίας δεν αρκούν για τον ισχυρό άνδρα της τουρκικής πολιτικής σκηνής. Έχοντας δημιουργήσει ένα πολιτικό σύστημα ενός κυρίαρχου κόμματος, ο κ. Ερντογάν στοχεύει στην εδραιώσει της ηγεμονίας του στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

Κάποιοι παράγοντες εντός της κυβερνητικής συμμαχίας διαφωνούν με τις φιλοδοξίες του κ. Ερντογάν. Το πανίσχυρο Κίνημα Γκιουλέν διαφωνεί δημοσίως με το μονοπώλιο εξουσίας, στο οποίο στοχεύει ο πρωθυπουργός. Το συγκεκριμένο κίνημα, το οποίο ελέγχει πλέον νευραλγικά πόστα της τουρκικής γραφειοκρατίας (σ.σ. αστυνομία, δικαιοσύνη), επιδιώκει τον περιορισμό των απεριόριστων αρμοδιοτήτων και εξουσιών του κ. Ερντογάν. Παράλληλα, διαφωνεί με την εξωτερική πολιτική γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης. Το κίνημα, το οποίο εδρεύει στην Πενσιλβανία των ΗΠΑ, τάσσεται υπέρ της επέμβασης της Τουρκίας στην κρίση της Συρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες, το Κίνημα Γκιουλέν έχει δεχθεί σημαντικές «επιθέσεις» στην Ρωσία και στο Ουζμπεκιστάν. Οι ηγεσίες αυτών των δυο χωρών κατηγορούν τους εκπρόσωπους του κινήματος με το πρόσχημα ότι συνεργάζονται με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», με αυτή την άποψη φαίνεται πως συμφωνούν και κάποιες δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Το σίγουρο είναι ότι στην Άγκυρα έχει ξεσπάσει μια ιστορικής σημασίας «πολιτική θύελλα». Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά...


www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.