26/2/12

Φυσικό αέριο εσείς, νερό εμείς

>Πιστεύουν ότι θα είναι ισχυρό όπλο στα χέρια των Τούρκων στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό 
Φωτογραφία
Τα θετικά αποτελέσματα των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και η συνεργασία της Κύπρου με ΗΠΑ και Ισραήλ πανικόβαλε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία, εξού και προχώρησαν σε υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-ψευδοκράτους, ενώ προχωρούν και σε γεώτρηση σε κατεχόμενο έδαφος . Από τις πρώτες φάσεις των ερευνών οι Τ/κ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, να κάνουν λόγο για περιορισμένα αποθέματα, για αποτυχία του όλου εγχειρήματος με τις απειλές να βρίσκονται στην ημερησία διάταξη. Όταν όλα έπεσαν στο κενό, άρχισαν να προβάλλουν τη μεταφορά του νερού και να προσπαθούν να πείσουν ή να παρηγορήσουν τους Τ/κ ότι η μεταφορά νερού στο νησί είναι πολύ πιο σημαντική από το φυσικό αέριο και ότι αν οι Ε/κ διαθέτουν το φυσικό αέριο οι Τ/κ θα διαθέτουν νερό για ύδρευση και άρδευση. Επίσης, ότι εάν ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς φυσικό αέριο, αυτό δεν ισχύει για το νερό. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το θέμα μεταφοράς νερού συζητήθηκε στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος. Μάλιστα, το 1998 πραγματοποιήθηκαν κάποια δρομολόγια μεταφοράς νερού με μπαλόνια, αλλά το σχέδιο που είχε αναλάβει η νορβηγική Νordicwater Supply ναυάγησε σύντομα, αφού τα μπαλόνια δεν άντεχαν στην υπερβολικά ψηλή περιεκτικότητα άλατος των νερών της Μεσογείου με αποτέλεσμα να τρυπούν και αντί νερό για ύδρευση και άρδευση να μεταφέρουν νερό θαλάσσης. Το σχέδιο μεταφοράς νερού με αγωγούς ανακοινώθηκε τέσσερις μέρες μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας -ΕΕ. Ήταν ο μόνος τρόπος για να πεισθούν οι Τ/κ ότι η μητέρα πατρίδα τους δεν τους πουλά και δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει. 

Τους τελευταίους μήνες, το θέμα της μεταφοράς νερού με αγωγούς βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη αν και απομένουν 24 περίπου μήνες ακόμη για την 7η Μαρτίου 2014 όταν, σύμφωνα με υποσχέσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως του πρωθυπουργού Ερντογάν, θα αρχίσει να ρέει από τις βρύσες των Τ/κ το νερό της «Μητέρας Πατρίδας» ή το «Νερό της Ειρήνης» καθ’ ότι υπάρχει πρόθεση να 
διανέμεται στο σύνολο της Κύπρου, αν φυσικά μέχρι τότε υπάρξει κάποια λύση.
 
Σε κάθε παράνομη επίσκεψη Τούρκων αξιωματούχων στο νησί ή Τ/κ πολιτικών στην Αγκυρα η μεταφορά νερού είναι από τα προσφιλή θέματα συζήτησης καθ’ ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα αμφότερων των πλευρών για εσωτερική κατανάλωση.
 
Ο «πρωθυπουργός» Κιουτσιούκ επενδύει πολλά στο νερό και κάνει λόγο για το σχέδιο του αιώνα, αφού όπως δήλωσε, το νερό των βρυσών στα τ/κ νοικοκυριά είναι κακής ποιότητας και ακατάλληλο για ύδρευση και μόνο με το νερό από την Τουρκία θα αλλάξει η ζωή των Τ/κ και θα πρασινίσει το νησί.
Σε διάλεξή του με θέμα το νερό (11-1- 12) αναφέρθηκε στα προβλήματα λειψυδρίας που για χρόνια αντιμετωπίζει το νησί , στα έργα που έγιναν όπως υδατοφράκτες και υδατοδεξαμενές, συστήματα άρδευσης κ.λπ.
 
Με τους αγωγούς θα μεταφέρονται 75 εκατ. κ.μ. νερού ετησίως .Το 50% της ποσότητας αυτής θα διατίθεται για ύδρευση και το υπόλοιπο για άρδευση.Το όλο έργο θα στοιχίσει 650-700 εκατ $. Οι εργασίες στην Τουρκία άρχισαν στις 7-3-2011 σε ειδική τελετή στην οποία παρέστησαν οι Ερντογάν και Ερογλου όπου έθεσαν τον θεμέλιο λίθο του υδατοφράκτη Αλάκιοπρου απ’ όπου θα διοχετεύεται νερό στα κατεχόμενα.
 
Την τεχνική επίβλεψη του έργου έχουν οι τουρκικές εταιρίες ΑLSΙΜΑLΑRCΟ (ο Αλάρκο είναι Εβραίος) την τοποθέτηση των υποθαλάσσιων αγωγών το Ινστιτούτο Υδατος και Περιβάλλοντος Δανίας, ενώ οι «εταιρίες Νeptun Οceanographics, ΑquatecGroup Ltd και Τrevor Jee Αssociatesθα αναλάβουν τον έλεγχο συστημάτων πιθανών διαρροών, προειδοποιητικών σημάτων για τα υποβρύχια κ.λπ.
 
Πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Κιουτσιούκ, πιστεύουν ότι το νερό θα είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των Τούρκων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ότι θα βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών της νήσου. Προσπαθώντας να υποβαθμίσουν τις συστάσεις των τ/κ προοδευτικών και φιλειρηνικών κύκλων για την ανάγκη επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επωφεληθούν αμφότερες οι κοινότητες από τον φυσικό πλούτο της νήσου, όπως το φυσικό αέριο, τα μέλη της ψευδοκυβέρνησης και κυρίως ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη γεωργία και φυσικούς πόρους «υπουργός» Αλί Τσετίν Αμτζάογλου, διαμηνύουν ότι με την έλευση του νερού θα επιτευχθεί οικονομική ανόρθωση και η τ/κ πλευρά θα παρακάθεται ενισχυμένη στις διαπραγματεύσεις.
Σε επαφές του Αμτζάογλου στη Σμύρνη με τον νομάρχη της περιοχής, δήλωσε ότι ο μισός πληθυσμός των κατεχομένων ασχολείται με τη γεωργία και κτηνοτροφία και με την έλευση του νερού από την Τουρκία οι τομείς αυτοί θα αναπτυχθούν.
 
Σήμερα τα 18 φράγματα/υδατοδεξαμενές (Σκυλλούρα, Πάναγρα, Κλεπίνη, Αγιος Ιωάννης, Πενταδάκτυλος, Χαμίτ Μάντρες, Κυθραία, Τζιάος, Λευκόνοικο, Οβγορος, Φλαμούδι, Φώττα, Καραβοστάσι, Γκιόνελι, Κανλίκιογιου, Μια Μηλιά, Κνώδαρα, Αγία Ειρήνη) δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των διαμενόντων στα κατεχόμενα καθ’ ότι τις περισσότερες χρονιές πολλά από τα φράγματα αυτά στερεύουν (το 2008 η πληρότητα ήταν 18%, το 2007 41%...).
 
Νερό έναντι αποζημιώσεων
Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας , αρμόδιος και για κυπριακές υποθέσεις Μπεσίρ Ατάλαϋ σε συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους στο ΥΠΕΞ ανταποκριτές αναφέρθηκε και στη μεταφορά νερού υπογραμμίζοντας ότι το κονδύλι των 650-700 εκατ $ που απαιτείται για ολοκλήρωση του σχεδίου θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Αγκυρα, χωρίς αυτό να επηρεάζει τα εμβάσματα προς το ψευδοκράτος. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τετραπλασιαστεί η ποσότητα νερού που θα μεταφέρεται στο νησί επισημαίνοντας ότι από αυτό θα μπορούν να επωφελούνται και οι Ε/κ.
 
Στο σημείο αυτό ρωτήθηκε κατά πόσο είναι δυνατό με την προσφορά του νερού στους Ελλληνοκύπριους να καλυφθεί μέρος της αποζημίωσης για την περιουσία που εγκατέλειψαν στα κατεχόμενα. Απέφυγε να απαντήσει και είπε ότι δεν είναι ενήμερος για το ενδεχόμενο αυτό.
Και ενώ ο Αταλάι δεν αποκλείει τη διάθεση νερού και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο υπουργός Γεωργίας και Ύδατος της Τουρκίας Βεϊσέλ Ερογλου, κατά τη συζήτηση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση του πλαισίου συμφωνίας για κάλυψη των αναγκών σε νερό των κατεχομένων, δήλωσε ότι το νερό που θα μεταφερθεί στο νησί θα προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της «ΤΔΒΚ» και δεν τίθεται θέμα μεταφοράς και διάθεσής του σε άλλη χώρα (η συμφωνία πλαίσιο άλλα λέει). Ο Ερογλου απαντούσε σε ερώτηση βουλευτή κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες ότι το νερό που προορίζεται για την Κύπρο θα πουληθεί και στο Ισραήλ.

Στο πλευρό του Ερντογάν η αντιπολίτευση
ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ το κυπριακό ήταν και παραμένει εθνική υπόθεση της Τουρκίας και σπάνια αντιπολιτευόμενα κόμματα θα καταψηφίσουν νομοσχέδια , πρωτόκολλα ή συμφωνίες που αφορούν την Κύπρο και τους Τ/κ. Αυτή η τακτική ακολουθήθηκε και στην περίπτωση μεταφοράς νερού με σύσσωμη την αντιπολίτευση να εγκρίνει τους χειρισμούς του Ερντογάν, αλλά και να του επισημαίνει ότι στο βωμό της μεταφοράς δεν θα πρέπει να θυματοποιηθούν οι κάτοικοι των τουρκικών χωριών που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν προκειμένου να αναγερθούν τα έργα υποδομής, υδατοφράκτες κλπ. Μέχρι στιγμής η τουρκική κυβέρνηση έχει απαλλοτριώσει εκτάσεις χωρίς να έχει αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες τους και ούτε έχει υποδείξει στους κατοίκους περιοχές για επανεγκατάσταση.  
Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος ΒDΡ S?rr? Sureyya Οnder επεσήμανε ότι η μεταφορά είναι απαραίτητη επειδή η Τουρκία έχει μετατρέψει τα κατεχόμενα σε παχύ έντερό της και ως εκ τούτου επιβάλλεται να μεταφέρει νερό για να καθαρίσουν όλες οι ακαθαρσίες.  
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός της Τουρκίας για το νερό Βεϋσέλ Ερογλου είναι υπεραισιόδοξος από τις εργασίες για υλοποίηση του σχεδίου και όπως δήλωσε στην Χαμπερντάρ (7-1-2012) η ετήσια κατανάλωση νερού κατ’ άτομο στα κατεχόμενα είναι 100 κμ και άρα με τα 75 εκατ κμ θα μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση 750.000 ανθρώπων. Ο Ερογλου υπολογίζει ότι μέχρι το 2035 δεν θα τίθεται πλέον θέμα λειψυδρίας για τους Τ/κ.

Το πάνω χέρι έχει η Τουρκία Αρκετοί Τ/κ –και παλαιότερα ο Ραούφ Ντενκτάς– δηλώνουν ότι η Τουρκία δεν προσφέρει αφιλόκερδα βοήθεια στο ψευδοκράτος και με στοιχεία απέδειξαν ότι τα όποια εμβάσματα επιστρέφουν και μάλιστα με το παραπάνω, στη χώρα μέσω των εξαγωγών. Ας σημειωθεί ότι οι ετήσιες εισαγωγές του ψευδοκράτους υπερβαίνουν το 1,5 δις δολ. και ότι τα 2/3 των εμπορευμάτων εισάγονται από την Τουρκία. Εκτός αυτού, η Τουρκία εμβάζει κονδύλια επειδή τα κατεχόμενα έχουν κατακλυστεί από πολίτες της και ως εκ τούτου, έχει την υποχρέωση να καλύπτει μέρος των αναγκών της. Αλλά και στο θέμα της μεταφοράς του νερού η Τουρκία δεν στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στα οφέλη των Τ/κ. Χρησιμοποιώντας τα κατεχόμενα ως εφαλτήριο θέλει να διευρύνει την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό ισχύει και για το φυσικό αέριο αφού άρχισε γεωτρήσεις επί κατεχόμενου εδάφους.  
Ας δούμε τι προνοεί η συμφωνία πλαίσιο που υπεγράφη για την κάλυψη των αναγκών σε νερό του ψευδοκράτους: ?Από την έναρξη των εργασιών, η ιδιοκτησία των εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν για τη μεταφορά νερού ανήκει στην Τουρκική Δημοκρατία. ?Η Τουρκική Δημοκρατία, και μόνο αυτή, δικαιούται να διαθέτει το νερό σε τρίτη χώρα. ?Το νερό δεν θα διατίθεται δωρεάν στους Τ/κ. Στην τιμή διάθεσης θα υπολογίζονται οι επενδύσεις, δαπάνες διαχείρισης, χρηματοδοτήσεις και επί πλέον το κέρδος. Μέρος των κερδών θα επωφελείται η Τουρκία χωρίς τα κέρδη να φορολογούνται. Ουσιαστικά την τιμή θα καθορίζει η Τουρκία, αφού εκείνη διαθέτει όλα τα στοιχεία των δαπανών κ.λπ. ?Οι απαλλοτριώσεις των εδαφών στα κατεχόμενα για ανέγερση των εγκαταστάσεων αλλά και του φράκτη, θα γίνουν από το ψευδοκράτος και από δικές του πηγές θα καλυφθούν οι αποζημιώσεις. ?Εταιρίες και οργανισμοί που θα έχουν την όποια ανάμιξη στο σχέδιο μεταφοράς νερού, θα απαλλάσσονται από φόρους, τέλη, ΦΠΑ. ?Οι εκ Τουρκίας εργάτες που θα απασχοληθούν στο σχέδιο θα εργάζονται χωρίς τις διαδικασίες που προβλέπονται για τους λοιπούς εκ Τουρκίας εργάτες. Περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούν για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον παρά το ότι το άρθρο 7 της συμφωνίας-πλαίσιο αναφέρει ότι θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία του.  
Δεν είναι και λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι με την αφθονία νερού, ακόμη και οι της μικρομεσαίας τάξης θα φτιάξουν πισίνες στους κήπους και χωράφια τους, αφού το σύνολο σχεδόν των ακτών έχει καταληφθεί από ξενοδοχεία.
http://www.philenews.com/digital/ 

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.