29/2/12

Σοκαριστικά τα ποσοστά καπνιστών στην Ελλάδα!

Την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των Ελλήνων καπνιστών αυξήθηκε κατά 6%, όταν στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά περίπου 18%


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έρχεται πρώτη μεταξύ των 34 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε ποσοστά καπνιστών. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, όταν αντίστοιχα μειώθηκαν σε άλλες χώρες χάρη στην αντικαπνιστική εκστρατεία, την καλύτερη ενημέρωση και τα διάφορα μέτρα που λήφθηκαν. 


Όπως καταγράφεται στο Bloomberg, το 2009, 40% των Ελλήνων ήταν καπνιστές, ποσοστό σοκαριστικά υψηλό αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 22%. Αντίστοιχα, Γαλλία και Ισπανία κυμαίνονται στο 26%, 20% στις ΗΠΑ, ενώ ακόμα και η Ρωσία είναι περίπου 6% κάτω σε σχέση με τα ποσοστά της Ελλάδας.

Την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των Ελλήνων καπνιστών αυξήθηκε κατά 6%, όταν στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά περίπου 18%. Η μόνη άλλη χώρα που εμφάνισε αύξηση ήταν η Δημοκρατία της Τσεχίας, με χαμηλότερα όμως ποσοστά από τα ελληνικά.
Ένας λόγος που τα ποσοστά καπνιστών είναι εξαιρετικά υψηλά στην Ελλάδα είναι η σχετικά φθηνή τιμή των τσιγάρων. Το 2011, η μέση τιμή πώλησης ήταν 4€, όταν αντίστοιχα ένα πακέτο 20 τσιγάρων στη Γαλλία έφτανε τα 8€ και τα 10€  σε Βρετανία και Ιρλανδία. Στις ΗΠΑ η τιμή των τσιγάρων διαφέρει αρκετά από πολιτεία σε πολιτεία.

Συγκρινόμενη με άλλες χώρες, η Ελλάδα είχε – τουλάχιστον μέχρι τις τελευταίες αυξήσεις – χαμηλή φορολόγηση στον καπνό. Στη Γαλλία, σε ένα πακέτο των 20 τσιγάρων ο φόρος είναι περίπου $6, ενώ στη Βρετανία φτάνει τα $9.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή φορολόγηση στα τσιγάρα έχει αντίκτυπο στις πωλήσεις, επηρεάζοντας τον αριθμό των καπνιστών, ειδικά στην εφηβεία όταν και διαμορφώνονται οι καπνιστικές συνήθειες. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Center for Global Tobacco Control) δείχνει ότι η τελευταία αύξηση των φόρων στην Ελλάδα έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση των καπνιστών και υποστηρίζει ότι περαιτέρω αυξήσεις θα οδηγήσουν τόσο σε μείωση του σχετικού ποσοστού όσο και σε παράλληλη αύξηση των εσόδων.

Σε αντίθεση με την Αμερική, όπου τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών καταγράφονται στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και τους λιγότερο μορφωμένους, στην Ελλάδα δεν παρατηρείται κάποια σχετική διαφοροποίηση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ έχουν βρει ότι οι άντρες με χαμηλό εισόδημα στην Ελλάδα έχουν μόνο 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές. Το αντίστροφο παρατηρείται στις γυναίκες, όπου είναι 40% λιγότερο πιθανό να αρχίσουν το κάπνισμα αν ανήκουν σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Δεδομένης της τεράστιας ανάγκης για έσοδα και τις ευεργετικές συνέπειες από τη μείωση του ποσοστού των καπνιστών, η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, σύμφωνα με το Bloomberg.



4 σχόλια:

  1. Πιγκουίνε, υπάρχει ακόαμ καιρός να μετανοήσεις τέκνον μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για να μας απαγορεύουν το κάπνισμα πάει να πει ότι ΤΟΥΣ κάνει κακό, Έλληνες καπνίστε αλλύπητα, αντισταθείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.