28/2/12

ΕΕ: Σε καθεστώς υποψήφιας χώρας η Σερβία

Την απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία πρότεινε σήμερα το Συμβούλιο γενικών υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, με στόχο η απόφαση να ληφθεί από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.Στην παρέμβασή του για τη Σερβία, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας υπογράμμισε ότι έχει φτάσει η ώρα για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας, σημειώνοντας την πρόοδο που έχει κάνει η Σερβία σε όλους τους τομείς και την εκπλήρωση, εκ μέρους της, των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο κ. Δήμας τόνισε ακόμη ότι ο σερβικός λαός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και η απόφαση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας και η ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία θα συντελέσουν αποφασιστικά στη σταθερότητα και την εμπέδωση της ειρήνης στα Βαλκάνια.
Κατά τη συζήτηση για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων με άμεσο αναπτυξιακό αποτέλεσμα, παράλληλα με την εκπλήρωση των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής και μακροοικονομικής συνεργασίας.

Υπό το φως των δυσμενών προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη το 2012, ο κ. Δήμας υπογράμμισε τη σημασία υιοθέτησης πολιτικών που θα δίνουν ώθηση στην απασχόληση και θα αντιμετωπίζουν την ανεργία.

Επισήμανε επίσης, την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, μέσω της ταχείας υιοθέτησης των σχετικών ρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Κοσόβου.Στη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για τις πρόσφατες συμφωνίες στο πλαίσιο του διάλογου Βελιγραδίου-Πρίστινας και τόνισε την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Υπογράμμισε επίσης τις σταθερές προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και την προτεραιότητα που αποδίδει η Ελλάδα στην οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των κατοίκων της περιοχής.
http://www.express.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.