1/3/12

Θέμα φυσικού αερίου και νερού στις επαφές του Λιβάνιου Προέδρου της Βουλής

Σε 15 ημέρες από τη στιγμή που επιλυθεί η διαφορά Λιβάνου - Ισραήλ, που αφορά 850 τετραγωνικά χλμ, το Κοινοβούλιο της Βηρυτού μπορεί να εγκρίνει την συμφωνία για την ΑΟΖ που περιλαμβάνει και την Κύπρο.


Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Nabih Berri σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιαννάκη Ομήρου, το θέμα του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και της ενέργειας γενικότερα, ήταν ένα από τα τρία που συζητήθηκαν τόσο στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί, όσο και με τον Πρόεδρο της Βουλής. Σημείωσε δε ότι κατά τη συνάντησή του με την ΥΠΕΞ και την Υπ. Εμπορίου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, είπε ότι ''οι δύο χώρες αναπτύσσουν μια δημιουργική συνεργασία για την συνεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου, προς όφελος της ευημερίας των δύο λαών, αλλά και της ειρήνης, της συνεργασίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της αν. Μεσογείου''. Σχετική, πρόσθεσε, είναι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι οι σχέσεις Κύπρου - Λιβάνου πάνε πολλά χρόνια πίσω και είναι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς. Η μικρή γεωγραφική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και οι στενή δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας έχουν ενώσει στην πορεία της ιστορίας, πρόσθεσε.

Σε ώρες κρίσεις για την περιοχή και τις δύο χώρες, υπήρξε - συνέχισε - αμοιβαία στήριξη, κάνοντας μνεία στην στήριξη μετά την εισβολή το 1974 από τον Λίβανο σε ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης ή του ΣΑ του ΟΗΕ και η Κύπρος στις πολεμικές κρίσεις στο Λίβανο, υπήρξε πρόθυμα συμπαραστάτης του λαού του Λιβάνου για να ξεπεράσει τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις τραγωδίες, όπως συμπλήρωσε.

Σήμερα, συνέχισε, αυτές οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας αναπτύσσονται ακόμη περισσότερο στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, εξάροντας το γεγονός ότι λειτουργούν ομάδες φιλίας στα Κοινοβούλια των δύο χωρών και αυτή η συνεργασία εκτείνεται και στα διεθνή κοινοβουλευτικά σώματα.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι κατά τη συνάντησή τους ο Λιβάνιος Πρόεδρος της Βουλής του ανέφερε πως όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Κύπρο αισθάνθηκε ότι δεν έφυγε από τη χώρα του, αλλά ότι βρίσκεται ακόμη εκεί. ''Ετσι είναι. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο συμβαίνει και με εμάς. Θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι όταν βρεθούμε στο Λίβανο, αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε δικό μας χώρο, σε δική μας πατρίδα και σε ένα λαό με τον οποίο έχουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας διαμέσου των αιώνων''.

Τρείς στόχους έχει η επίσκεψή του στην Κύπρο, ανέφερε μιλώντας μέσω μεταφραστή στα αραβικά ο Πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, θέτοντας ως πρώτο την απάντηση στο ερώτημα ''τί είναι αυτό που εμποδίζει την ευρωπαϊκή σήμερα Κύπρο να είναι η γέφυρα, η πύλη του αραβικού κόσμου προς την ΕΕ μέσω του Λιβάνου''. Και αντίστροφα, συνέχισε, να είναι ο Λίβανος η πύλη της Κύπρου και κατ' επέκταση της Ευρώπης προς τον αραβικό κόσμο. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν ή όχι συμφωνίες σε διάφορα θέματα, σε αυτό το συγκεκριμένο - είπε - δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψην οι διάφορες κρίσεις που υπάρχουν στην περιοχή, λέγοντας ότι είναι εσωτερικές κρίσεις και πρέπει να αφήνονται στο περιθώριο.

Δεύτερο θέμα ή στόχος κατά την επίσκεψή του, ανέφερε ο κ. Berri είναι το θέμα του νερού, χαρακτηρίζοντάς το σημαντικό ζήτημα του τρέχοντος αιώνα και σημειώνοντας ότι ο Λίβανος έχει πλούσια υδατικά κοιτάσματα, τα οποία η Κύπρος χρειάζεται. Πρόκειται για υπόγεια κοιτάσματα που βρίσκονται υπόγεια στη θάλασσα μεταξύ των συνόρων Λιβάνου - Κύπρου, πρόσθεσε. Πρέπει να ζητήσουμε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να προχωρήσουν σε συμφωνία στο θέμα αυτό, ανέφερε διαβεβαιώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση το Κοινοβούλιο του Λιβάνου θα προχωρήσει τάχιστα στην επικύρωσή της.

Το τρίτο θέμα που απασχόλησε περισσότερο τις μέχρι τώρα επαφές του στην Κύπρο, όπως είπε ο Λιβάνιος αξιωματούχος είναι αυτό του φυσικού αερίου και της ενέργειας, το οποίο θα συζητήσει με τις Υπουργούς Εξωτερικών και Εμπορίου, ''ώστε το κείμενο της συμφωνίας για την ΑΟΖ να πάρει την τελική μορφή μετά από αυτές τις συνομιλίες''.

Το πρόβλημα, ξεκαθάρισε, δεν είναι μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, αλλά μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις ευαισθησίες που υπάρχουν στην περιοχή και τις σχέσεις με την Τουρκία για να ωφεληθεί από μια έκταση 850 τετραγωνικών χλμ.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας για την ΑΟΖ από το κοινοβούλιο του Λιβάνου και πότε μπορεί να εγκριθεί εφόσον υπάρχει κατάληξη στο κείμενο, ο Λιβανέζος αξιωματούχος είπε πως εάν γίνει κατορθωτό να επιλυθεί αυτή η διαφορά των 850 τ. χλμ. από πλευράς Λιβάνου ''διαβεβαιώνω ότι το πολύ σε 15 μέρες μπορεί να επικυρωθεί η συμφωνία''.

Ο κ. Berri έκανε αναφορά στις μακρές σχέσεις μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου λέγοντας ότι ανάγονται στα παλιά χρόνια της ιστορίας από την εποχή της Βίβλου, των Βασιλείων στην περιοχή, σχέσεις που αναπτύχθηκαν τότε μεταξύ των λαών. Σημείωσε δε ότι ο Λίβανος ήταν από τις πρώτες χώρες που στη σύγχρονη ιστορία ίδρυσαν προξενικές και διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο, το 1949 και 1960 αντίστοιχα.

Συμφώνησε απόλυτα με τον κ. Ομήρου ότι στις δύσκολες ώρες τόσο ο Λίβανος όσο και η Κύπρος στάθηκαν η μια χώρα στο πλευρό της άλλης. Το 2006, είπε, όταν έγινε η επιδρομή του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου δεκάδες χιλιάδες Λιβάνιοι πολίτες βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι ''θα πρέπει να ερμηνεύσουμε την ιστορία και να την έχουμε ως φάρο για τις ενέργειες και τις σχέσεις μας του μέλλοντος''.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την πρόσκληση αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τον δέχθηκε.

Ο Λίβανος, κυβέρνησης και λαός, υποστηρίζουν την ενότητα της Κύπρου και αυτή είναι και θα παραμείνει σταθερή τους θέση, σημείωσε ο Λιβάνιος Πρόεδρος της Βουλής, εκφράζοντας υποστήριξη στη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και της τ/κ πλευράς.

Σε ερώτηση Λιβανέζου δημοσιογράφου προς τον κ. Ομήρου εάν υπάρχει ετοιμότητα από την Κύπρο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι ήδη έχει συνολογηθεί αυτή η συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών και η Κύπρος θα είναι έτοιμη, όταν επικυρωθεί η συμφωνία και από την Βουλή του Λιβάνου, και για περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση αυτής, σε θέματα συνεκμετάλλευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου.
http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.