28/3/12

Γερμανικό πρότυπο σε πολλούς τομείς Οι διαφορές της Γαλλίας με τη χώρα της Μέρκελ


Φωτογραφία
Συντάξεις, δημόσια οικονομικά, εμπορικό ισοζύγιο, βιομηχανική πολιτική, μισθολογική εξέλιξη: ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θεωρεί τη Γερμανία πρότυπο σε πολλούς τομείς. Παραδόξως, ένας τομέας που τον αφορά άμεσα, η πολιτική, ξεφεύγει από τη σύγκριση. Κι όμως. Όπως γράφει ο ανταποκριτής της Μοντ στο Βερολίνο, Φρεντερίκ Λεμέτρ, η καγκελάριος Μέρκελ είναι και πάλι η αγαπημένη πολιτική προσωπικότητα των Γερμανών, κι ας βρίσκεται στην εξουσία από το 2005. Αν γίνονταν εκλογές το επόμενο Σαββατοκυρίακο, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα ερχόταν πρώτο με 37%, δέκα μονάδες περισσότερο από τους Σοσιαλδημοκράτες.
Οι δύο χώρες έχουν ασφαλώς πολύ διαφορετικές παραδόσεις και ο γερμανικός φεντεραλισμός δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα. Όμως η πολιτική επικαιρότητα της χώρας αυτής προσφέρει μαθήματα στους Γάλλους, και γενικότερα τους Ευρωπαίους πολιτικούς που ανησυχούν για το χάσμα ανάμεσα σ’ αυτούς και τους πολίτες.

Είναι πρώτα απ’ όλα η δημόσια ηθική. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 17 Φεβρουαρίου ύστερα από αποκαλύψεις για προνομιακές του σχέσεις με επιχειρηματίες όταν ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας. Η Δικαιοσύνη ενδιαφέρεται για μια υπόθεση που σε άλλες χώρες θα φαινόταν ανώδυνη. Τρεις νύχτες σε ξενοδοχείο, προς 258 ευρώ τη νύχτα, που πέρασε το 2007 ο Βουλφ με τη σύζυγό του, με έξοδα ενός παραγωγού του κινηματογράφου τα οποία ο τότε πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας λέει ότι επέστρεψε. Οι έρευνες θα δείξουν αν υπήρξε διαφθορά. Σε κάθε περίπτωση, αν και υποστηρίχθηκε από τη Μέρκελ, ο Βουλφ αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
 
Έπειτα, είναι η σχέση με την εξουσία. Στις 5 Μαρτίου η Μπιλντ δημοσίευσε μια φωτογραφία που τράβηξε ένας αναγνώστης και δείχνει την καγκελάριο να κάνει τα ψώνια της το απόγευμα της 2ας Μαρτίου στο Βερολίνο, λίγες ώρες μετά την επιστροφή της από μια σύνοδο κορυφής. Η απλότητα της Μέρκελ μπορεί βέβαια να είναι σε ένα βαθμό σκηνοθετημένη. Όμως στις περισσότερες φωτογραφίες όπου εμφανίζεται σε ανάλογες συνθήκες, είναι πάντα σοβαρή και απόμακρη. Αν η απλότητα ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα, όλο και κάποια επαφή με πλήθη θα υπήρχε.
 
Το σημαντικότερο απ’ όλα, όμως, είναι η άσκηση της ίδιας της εξουσίας. Την 1η Μαρτίου μια γαλλική εκπομπή συνέκρινε τα μέσα που διατίθενται στη γερμανική καγκελαρία και τη γαλλική προεδρία: 500 μισθωτοί, 27 αυτοκίνητα και ένας προϋπολογισμός 44 εκατομμυρίων ευρώ στην πρώτη, έναντι 900 μισθωτών, 105 αυτοκινήτων και 113 εκατομμυρίων στη δεύτερη.
 
Ο τρόπος με τον οποίο η Μέρκελ ασκεί την εξουσία βρίσκεται στον αντίποδα εκείνου του Σαρκοζί. Ο Αλέν Μενκ, ανεπίσημος σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, έλεγε πριν από μερικούς μήνες στο Σπίγκελ ότι ο Σαρκοζί, μιλώντας για τη Μέρκελ, έλεγε στην αρχή ότι «δεν θέλει». Τώρα λέει ότι «δεν μπορεί». Για εκείνον, αυτό είναι αδυναμία. Για τους Γερμανούς, είναι δύναμη.
Πηγή: Le Μonde

Το μοντέλο
ΤΟχαρακτηριστικό στοιχείο του γερμανικού μοντέλου είναι πράγματι αυτή η ισορροπημένη κατανομή εξουσιών, τόσο ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία, όσο και μεταξύ των πολιτικών και των κοινωνικών εταίρων. Παρόλο που ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας DGΒ Μίχαελ Σόμερ πρόσκειται στους σοσιαλδημοκράτες, αυτό δεν εμποδίζει την καγκελάριο να τον δέχεται τετ-α-τετ και στη συνέχεια να μιλούν στους δημοσιογράφους ως ισότιμοι. Πριν από κάθε σύνοδο κορυφής, η καγκελάριος περνά μισή μέρα στην Μπούντεσταγκ, εξηγώντας τις θέσεις της και ακούγοντας τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων. Όταν υπάρχει ψηφοφορία, δίνει πάντα εγγυήσεις στην αντιπολίτευση ώστε η τελευταία να ψηφίσει την ευρωπαϊκή της πολιτική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.