26/3/12

Τρόμος από την «Εσωτερική Ματιά» των ΗΠΑ στο Ιράν

Τα συμπεράσματα προσομοίωσης πολέμου και οι συνέπειες μιας ισραηλινής επίθεσης
The New York Times
Προσομοίωση πολέμου που πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας προ ολίγων ημερών, προκειμένου να εκτιμηθούν οι συνέπειες μιας ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν, «έδειξε» ότι ενδεχόμενη επιδρομή στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του Περσικού Κόλπου θα οδηγήσει σ’ έναν περιφερειακό πόλεμο με εκατοντάδες νεκρούς Αμερικανούς.
Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου των ΗΠΑ που διοργάνωσαν την προσομοίωση της επίθεσης έσπευσαν να επισημάνουν ότι, αφενός το συγκεκριμένο «παιχνίδι πολέμου» δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόβα μιας επιδρομής στο Ιράν και ότι αφετέρου τα αποτελέσματα της άσκησης δεν είναι τα μόνα πιθανά. Εντούτοις, η προσομοίωση έχει εντείνει τους φόβους των σχεδιαστών της αμερικανικής πολιτικής ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν είναι σχεδόν αδύνατον να αποφευχθεί.

Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης προβλημάτισαν ιδιαίτερα τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στον Κόλπο του Περσικού και την νοτιοδυτική Ασία, στρατηγό Τζέιμς Μάτις. Ο τελευταίος, μάλιστα, φέρεται να ενημέρωσε αμέσως τους άμεσους συνεργάτες του ότι μια επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή και φυσικά για τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Βάσει του σεναρίου της προσομοίωσης με τίτλο, «Εσωτερική Ματιά», οι ΗΠΑ «σύρονται» στη σύρραξη όταν ιρανικοί πύραυλοι βυθίζουν πολεμικό τους πλοίο στον Περσικό, προκαλώντας τον θάνατο 200 Αμερικανών. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ ανταποδίδουν πραγματοποιώντας τις δικές τους επιδρομές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Στόχος τα πυρηνικά
Οσον αφορά την ισραηλινή, πρώτη επιδρομή, η εκτίμηση, βάσει πάντα της συγκεκριμένης προσομοίωσης, είναι ότι θα ωθήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ένα χρόνο πίσω. Οι δε αμερικανικές επιδρομές που ακολούθησαν το «έσπρωξαν» δύο ακόμα χρόνια πιο πίσω. Στο σημείο αυτό, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι μερίδα σχεδιαστών πολιτικής του αμερικανικού Πενταγώνου υποστηρίζουν ότι τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ είναι σε θέση να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις των Ιρανών.

Η άσκηση είχε σχεδιαστεί ειδικώς για να εξεταστεί το επίπεδο των εσωτερικών επικοινωνιών του αμερικανικού στρατού και ο συντονισμός μεταξύ των αξιωματικών στο Πεντάγωνο, εκείνων στην Τάμπα της Φλόριντα όπου βρίσκεται το κέντρο διοίκησης του αμερικανικού στρατού και τις δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή του Περσικού αμέσως μετά την πρώτη επιδρομή των Ισραηλινών. Παρ’ όλα αυτά, το «πολεμικό παιχνίδι» σχεδιάστηκε με στόχο να εκτιμηθεί ποιες μπορεί να είναι οι εξελίξεις μετά την επιδρομή αυτή και την ανταπόδοση του πρώτου χτυπήματος από τον ιρανικό στρατό. Υπογραμμίζεται, ακόμα, ότι βάσει του σεναρίου, οι Ιρανοί θεωρούν ότι οι Αμερικανοί συνεργάστηκαν με τους Ισραηλινούς στην επιδρομή σε βάρος των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων, εξ ου και η επίθεση σε βάρος του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ στον Περσικό.

Η προσομοίωση, «Εσωτερική Ματιά», διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ασκήσεις σχεδιασμού της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού. Στόχος της άσκησης είναι να εκτιμηθεί η αντίδραση του προσωπικού σε διαφορετικά σενάρια κρίσης.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.