30/3/12

Δήλωση Δαμανάκη για διαφορές Σόφιας - Βουκουρεστίου

«Αμοιβαίες εδαφικές διεκδικήσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δεν υπάρχουν. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι και οι δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το καράβι σας θα είναι εδώ την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ελπίζω. Συνεπώς, μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στο παρελθόν ώστε να επικεντρωθούμε στο κύριο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε.


Και το πρόβλημα αυτό είναι (πώς να εξασφαλίσουμε) την κοινή ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών».
Με αυτόν τον τρόπο απάντησε η Ευρωπαία επίτροπος Μαρία Δαμανάκη σε ερωτήσεις για τη θέση της Κομισιόν σχετικά με τη διαφορά της Σόφιας και του Βουκουρεστίου για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της οικονομικής ζώνης των δύο χωρών στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα διεξάγονται είκοσι χρόνια, αλλά αφορμή για την ένταση στις διμερείς σχέσεις, στάθηκε η συνέντευξη του Ρουμάνου ΥΠΕΞ, Κρίστιαν Ντιακονέσκου, που κάλεσε για άμεση επίλυση της εκκρεμότητας, την οποία συνέδεσε με την προστασία των δικαιωμάτων της «ρουμανικής μειονότητας στη Βουλγαρία».

Η αντίδραση της Βουλγαρίας υπήρξε άμεση.
Τις υποτιθέμενες «διεκδικήσεις της Ρουμανίας» καταδίκασαν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ενώ η εθνικιστική παράταξη «Ατάκα» υπέβαλε πρόταση η Βουλή να ψηφίσει ειδική διακήρυξη για το ζήτημα.
Η υπόθεση «εκπέμπει έντονη οσμή φυσικού αερίου», σχολίασε γνωστός Βούλγαρος αναλυτής, για το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει μεγάλες εταιρίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, για υποβρύχιες έρευνες για μεθάνιο στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας.

Μερίδα του βουλγαρικού Τύπου ανακαίνισε και το θέμα με το αλιευτικό της Βουλγαρίας, το οποίο κρατείται εδώ και μήνες σε λιμάνι της Ρουμανίας για παράνομο ψάρεμα στην οικονομική ζώνη της χώρας, όπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο εναντίον του πλοιάρχου.

Το πρόβλημα αυτό, ωστόσο, έγινε αφορμή η Επίτροπος Μ. Δαμανάκη να έρθει στη Σόφια από το Βουκουρέστι ως αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων και να παραδώσει στον Βούλγαρο υπουργό Γεωργίας, Μίροσλαβ Νάιντενοφ, αντίγραφο από τη δικαστική απόφαση για την απελευθέρωση του ψαράδικου της Βουλγαρίας, όπως ανήγγειλε ο ίδιος στην κοινή συνέντευξη με την κα. Δαμανάκη στη Σόφια.

Η διαμάχη για την υφαλοκρηπίδα είναι «ανούσια και περιττή», είπε σε συνέντευξη στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ ο πρώην Βούλγαρος υφυπουργός Εξωτερικών, Λιούμπομιρ Κιουτσκούκοφ.

Πρόκειται για καθαρά τεχνικό θέμα, το οποίο αφορά έκταση μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρων υφαλοκρηπίδας, όπως εξήγησε ο Βούλγαρος διπλωμάτης στην αρμοδιότητα του οποίου ήταν και οι διαπραγματεύσεις με τη Ρουμανία για το θέμα.
http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.