29/3/12

ΗΠΑ: Οι χήνες και τα χρυσά αυγά του φυσικού αερίου

Aντώνης Αντωνίου
Κάλεσμα προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου  που έχουν να παίξουν ρόλο στον ενεργειακό χάρτη, έστειλε ο απεσταλμένος του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας στον ευρωασιατικό χώρο Richard Morningstar.Ο κ. Morningstar, κάλεσε τις χώρες αυτές (σ.σ. Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ) να παραμερίσουν τα πολιτικά και νομικά ζητήματα ώστε να μην στερήσουν από τους κατοίκους τους σημαντικά οφέλη.

Υπάρχουν πολλές χήνες που κάνουν χρυσά αυγά στη Μεσόγειο και υπάρχουν ισοδύναμοι και ισότομοι τρόποι που μπορούν να ωφελήσουν όλες τις χώρες, ανέφερε κατά τη διάρκει του συνεδρίου Re-designing the European Energy map.

Ηρεμήστε
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να πέσουν οι τόνοι. «Πρέπει να βρεθούν λύσεις που έχουν κάποια ουσία, που έχουν λογική», επεσήμανε.Αυτά τα θέματα, ξεπερνούν την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισράηλ επηρεάζουν ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να προβαίνει σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Πρέσβης Richard Morningstar.

O κ. Morningstar ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως οι αμερικανικές εταιρείες που προσφέρουν την ασύγκριτη εμπειρία τους, παγκοσμίου επιπέδου, πρέπει να έχουν δικαίωμα να δραστηριοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές.
«Όπως ήδη έχουμε πει πολλές φορές, θεωρούμε ότι οποιοδήποτε πιθανό έσοδο στην Κύπρο θα πρέπει να μοιράζεται εξίσου μεταξύ και των δύο κοινοτήτων. Και το βασικό μήνυμα τόσο προς τη Δημοκρατία της Κύπρου αλλά και την Τουρκία, βασίζεται στη μακρόχρονη πολιτική μας η οποία έγκειται στην υποστήριξη των κατοίκων της Κύπρου στο πλαίσιο των ΗΕ και στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για την κατάληξη σε μια ειρηνευτική συμφωνία», πρόσθεσε.
http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/477060 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.