28/3/12

Η μετανάστευση των άκρων

Tης Δωρας Αντωνιου
http://news.kathimerini.gr/
Η «Χρυσή Αυγή» με τα μέλη της, αυτόκλητους προστάτες στις γκετοποιημένες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και θηρευτές αλλοδαπών, βρίσκεται δημοσκοπικά με το ένα πόδι στη Βουλή. Για να περιχαρακώσει τη δεξιά του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζητεί να οπλοφορούν και να έχουν δικαίωμα να πυροβολούν μέσα στο σπίτι τους οι πολίτες, ονοματίζοντας ως απειλή τους λαθρομετανάστες. Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αναβαθμίζουν το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης στην ατζέντα τους, μη μπορώντας να αγνοήσουν τη συντηρητική στροφή που καταγράφεται σε σημαντικό μέρος της κοινωνίας και τον υπαρκτό κίνδυνο μετακίνησης μερίδας ψηφοφόρων τους προς την άκρα δεξιά.


Η παράνομη μετανάστευση έχει καταστεί εδώ και καιρό για την Ελλάδα βόμβα εν αναμονή έκρηξης. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι πρόνοιες του Δουβλίνου ΙΙ ουσιαστικά τους εγκλωβίζουν εδώ. Η Ελλάδα έχει «σφραγίσει» τα δυτικά σύνορά της για να εμποδίσει τις ροές προς τις χώρες της Ε.Ε. και, ταυτόχρονα, υποχρεούται να δέχεται πίσω, ως χώρα πρώτης εισόδου, όσους καταφέρνουν να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό και συλλαμβάνονται εκεί. Αυτό δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών, τα οποία δεν αναζητούν εναλλακτικές οδούς, αλλά επιμένουν στην Ελλάδα.

Η συζήτηση για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, άρχισε αιφνιδιαστικά και ήδη επικεντρώνεται στις αντιδράσεις στις περιοχές όπου πρόκειται να χωροθετηθούν τα κέντρα υποδοχής. Αντιδράσεις αναμενόμενες, καθώς η μέχρι τώρα εμπειρία από την προσπάθεια αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης δεν εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη για τη σωστή λειτουργία των χώρων υποδοχής, για την τήρηση του αριθμού των φιλοξενουμένων σε αυτούς όπως προβλέπεται από τον σχεδιασμό, για την αποτελεσματική φύλαξή τους.

Πέραν αυτών, υπάρχει το ερώτημα εάν το συγκεκριμένο μέτρο από μόνο του δίνει λύση. Σίγουρα, σε επικοινωνιακό επίπεδο, στέλνεται μήνυμα προς τα κυκλώματα ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν θα είναι εφεξής τόσο χαλαρά, ότι το πέρασμα των συνόρων στον Εβρο δεν είναι εισιτήριο για την Ομόνοια, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε μακροχρόνια κράτηση. Ομως θα πρέπει, ταυτόχρονα, να πειστεί η κοινή γνώμη ότι πρόκειται για μέρος μιας συνολικότερης πολιτικής, η οποία θα δώσει λύσεις και όχι για κάτι αποσπασματικό, που θα διασπείρει την ανθρώπινη χωματερή του αθηναϊκού κέντρου ανά την επικράτεια. Διαφορετικά, μαζί με τους παράνομους μετανάστες, από τις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας κινδυνεύει να μεταναστεύσει στην περιφέρεια και η άνοδος της ακροδεξιάς.

1 σχόλιο:

  1. ΖΩ στην Αχαρνών απο το '66, εκεί που έφτασαν τα πράγματα και εαν δεν γίνει κάτι ουσιαστικό το μόνο που μένει είναι η οπλοφορία μας και η εξ επαφής "καταργήσει" της απειλής μας, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.