30/3/12

Έτοιμος να καταστρέψει τον βορειοκορεατικό πύραυλο ο ιαπωνικός στρατός

Οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν διαταγή να καταστρέψουν τον πύραυλο της Βόρειας Κορέας αν απειλήσει το ιαπωνικό έδαφος.
Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας έδωσε σήμερα την διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να καταστρέψουν τον πύραυλο τον οποίο σχεδιάζει να εκτοξεύσει στα μέσα του Απριλίου η Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που απειλήσει το έδαφος της χώρας, όπως μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ.
Η επίσημη αυτή διαταγή δόθηκε με εντολή του πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα. Η Ιαπωνία διαθέτει δύο οπλικά συστήματα ικανά να καταρρίψουν το βορειοκορεάτικο πύραυλο: πυραύλους επιφάνειας-αέρος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) και πολεμικά πλοία με συστήματα Aegis. Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εκτοξεύσει έναν πύραυλο από την 12η ως την 16η Απριλίου για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο παρατήρησης για πολιτική κι επιστημονική χρήση.

Οι ΗΠΑ και συμμαχικές τους χώρες, κυρίως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, θεωρούν την εκτόξευση συγκαλυμμένη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς κι απαιτούν από την Πιονγκγιάνγκ να μην προχωρήσει στην εκτόξευση. Η Βόρεια Κορέα αντέδρασε προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει «ποτέ» το δικαίωμα να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο για ειρηνική χρήση. Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Tokyo Shimbun, η οποία συνήθως είναι καλά πληροφορημένη για ζητήματα που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, έχει ήδη αρχίσει ο εφοδιασμός των δεξαμενών του πυραύλου με καύσιμα. Μια πηγή που πρόσκειται στη βορειοκορεάτικη κυβέρνηση και την οποία επικαλέστηκε χθες η εφημερίδα είπε ότι η εκτόξευση είναι πιθανό «να οριστεί για την 12η ή την 13η Απριλίου».
 www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δοκιμές πυραύλων από τη Β. Κορέα

Δύο δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς έγιναν χθες, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς από τις δυτικές της ακτές χθες, στο πλαίσιο δοκιμών για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνται Νοτιοκορεάτες στρατιωτικούς.

Η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο στα μέσα Απριλίου. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, αλλά και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία απαιτούν από τη Βόρεια Κορέα να ακυρώσει το σχέδιο αυτό, το οποίο λένε ότι παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο στρατός της Βόρειας Κορέας εκτόξευσε δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς, που εκτιμάται ότι ήταν πύραυλοι κατά πλοίων, το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τη νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Chosun Ilbo, η οποία επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Η εκτόξευση πιστεύεται ότι είχε στόχο την αναβάθμιση των πυραυλικών δυνατοτήτων [της Βόρειας Κορέας] και ότι δεν σχετίζεται άμεσα με την εκτόξευση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς», σχολίασε ένας αξιωματικός του στρατού της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με την εφημερίδα. Παρόμοιες πληροφορίες δημοσίευσε και η εφημερίδα JoongAng Ilbo.
Το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο απέφυγε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα κατά την πάγια πολιτική του να μην τοποθετείται επίσημα για ζητήματα που άπτονται της δραστηριότητας των υπηρεσιών πληροφοριών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.