29/3/12

Στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» την Κυριακή η Χ. Κλίντον

Στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» στην Κωνσταντινούπολη, στόχος της οποίας είναι η άσκηση πιέσεων στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ προκειμένου να σεβαστεί τη δέσμευσή του να εφαρμόσει το σχέδιο Αναν, θα συμμετάσχει την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» στην Κωνσταντινούπολη, στόχος της οποίας είναι η άσκηση πιέσεων στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρα αλ Ασαντ προκειμένου να σεβαστεί τη δέσμευσή του να εφαρμόσει το σχέδιο Αναν για την έξοδο από την κρίση, θα συμμετάσχει την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Την Παρασκευή και το Σάββατο, η κ. Κλίντον θα συναντηθεί στο Ριάντ με ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου.
Η πρώτη σύνοδος των «Φίλων της Συρίας» πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου στην Τύνιδα με τη συμμετοχή αντιπροσώπων περίπου 60 αραβικών και δυτικών χωρών, ανάμεσά τους και η κ. Κλίντον.
Στη διάρκεια της περιοδείας της, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα αναφερθεί στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να πιστεί ο Ασαντ να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, σχέδιο το οποίο το συριακό καθεστώς δήλωσε ότι δέχεται.
Η Κλίντον θα συζητήσει επίσης το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Δαμασκού καθώς επίσης τρόπους υποστήριξης της αντιπολίτευσης, η οποία θα συμμετάσχει και αυτή στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης.
Η Αμερικανίδα υπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτική την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση της Δαμασκού ότι δέχεται το ειρηνευτικό σχέδιο του Αναν.
«Θα κρίνουμε τη σοβαρότητα και την ειλικρίνεια του Ασαντ σε ό,τι κάνει και όχι σε ό,τι λέει», τόνισε η Κλίντον υπογραμμίζοντας ότι στο παρελθόν ο Ασαντ έδειξε ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις του.
Χθες, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νιούλαντ δήλωσε ότι το γεγονός ότι οι βιαιότητες και οι συλλήψεις συνεχίζονται στη Συρία «δεν είναι καλό σημάδι» για τη βούληση της Δαμασκού να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.