21/3/12

ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ: «Γκρίζες» πρακτικές στο Αιγαίο

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαίτησε την έξοδο του «Πίρι Ρέις» για έρευνες στα διεθνή ύδατα χωρίς να ζητηθεί άδεια, αλλά με άτυπη κοινοποίηση των συντεταγμένων μέσω e-mail. Στη διαμαρτυρία της Αθήνας, η Αγκυρα απάντησε ότι αυτή είναι η «συνήθης διαδικασία», που την ακολουθεί και η Ελλάδα...
Η τουρκική NAVTEX δεν καθόριζε τις συντεταγμένες όπου θα πραγματοποιούσε τις έρευνες το «Πίρι Ρέις» και ανέφερε γενικόλογα ότι θα κινηθεί στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου
Μείζον ζήτημα για τις (προηγούμενες) πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εξωτερικών δημιουργεί η απαίτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ να πραγματοποιηθούν έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», χωρίς να ζητηθεί άδεια από τις ελληνικές αρχές, αλλά με απλή άτυπη κοινοποίηση μέσω email των συντεταγμένων, στο γραφείο του διευθυντή πολιτικών υποθέσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Η έξοδος του «Πίρι Ρέις» για έρευνες στο Αιγαίο, όπως αποκάλυψε χθες το «Εθνος», προκάλεσε εντύπωση καθώς η τουρκική NAVTEX δεν καθόριζε τις συντεταγμένες εντός των οποίων θα πραγματοποιούσε έρευνες το τουρκικό σκάφος και αναφερόταν γενικόλογα ότι θα κινηθεί και στα «διεθνή ύδατα του Αιγαίου».
Οπως πληροφορείται όμως το «Εθνος», ο πρέσβης Π. Ζωγράφος (ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Τρύφωνα Παρασκευόπουλο πριν από λίγες εβδομάδες) έλαβε email από τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος τον ενημέρωνε ότι κατά τη «συνήθη διαδικασία» γνωστοποιεί τις συντεταγμένες εντός των οποίων θα πραγματοποιήσει έρευνες το τουρκικό σκάφος στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου (περιοχές που καλύπτουν όμως και τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας).
Εκπληκτος ο κ. Ζωγράφος, αφού ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία, επικοινώνησε με τον Τούρκο αποστολέα του email εκφράζοντας τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς, παραπέμποντας στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την έκδοση άδειας για τις έρευνες.
Η απάντηση
Η έκπληξη έγινε ακόμη μεγαλύτερη όμως όταν ο Τούρκος αξιωματούχος απάντησε ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται για έρευνες τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο, αλλά ότι και η ελληνική πλευρά ενημέρωνε ατύπως το τουρκικό ΥΠΕΞ με γνωστοποίηση συντεταγμένων για τις έρευνες που πραγματοποιούσαν και τα ελληνικά σκάφη στο Αιγαίο.
Με την πρακτική αυτή δηλαδή, όχι μόνο η Ελλάδα αποδεχόταν σιωπηρά τη δημιουργία τετελεσμένων από την Τουρκία στο Αιγαίο, αλλά προκειμένου να μην αντιδρά η Τουρκία, είχε αποδεχθεί να υποβάλλει μέσω της ίδιας διαδικασίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ συντεταγμένες για έρευνες που πραγματοποιούσαν ελληνικά σκάφη στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Χωρίς να είναι γνωστό πότε ξεκίνησε η πρακτική αυτή, υπενθυμίζεται ότι το 2006 η έντονη αντίδραση της Τουρκίας στις έρευνες του γερμανικού ερευνητικού σκάφους «Poseidon» στο Αιγαίο είχε οδηγήσει σε παρασκηνιακή «συμβιβαστική» λύση, την οποία είχε εγκρίνει η τότε υπουργός Ντ. Μπακογιάννη.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.