28/3/12

Τουρκία: Διαμαρτυρίες για νομοσχέδιο που προωθεί τα ισλαμικά σχολεία

Χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν σήμερα στην Αγκυρα διαμαρτυρόμενοι για την απόπειρα της Κυβέρνησης να περάσει ένα νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση το οποίο, σύμφωνα με τα λαϊκά κόμματα, προωθεί τα ισλαμικά σχολεία.Η Κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να ανατρέψει το νόμο του 1997, που επιβλήθηκε με τη στήριξη του στρατού και παρέτεινε την υποχρεωτική εκπαίδευση από τα πέντε στα οκτώ χρόνια, απαγορεύοντας ταυτόχρονα σε παιδιά κάτω των 15 ετών να παρακολουθούν τα ιεροδιδασκαλεία, τα λεγόμενα «ιμάμ χατίπ».
Εξαιτίας του νόμου αυτού μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των μαθητών στα θρησκευτικά σχολεία, τα οποία αρχικά είχαν ιδρυθεί για να εκπαιδεύουν τους μουσουλμάνους ιερωμένους. Ο Ερντογάν και σχεδόν τα μισά μέλη του υπουργικού συμβουλίου είχαν φοιτήσει σε αυτά τα σχολεία.
Το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) συμφωνεί ότι το εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται μεταρρύθμιση αλλά υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν θέλει να πάρει εκδίκηση για το νόμο του 1997 και προσπαθεί να εφαρμόσει τη δεδηλωμένη επιθυμία του να εκπαιδεύσει μια ''θρησκευόμενη νεολαία''.
Η Κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο αργότερα σήμερα και να το έχει ψηφίσει --χάρη στην άνετη πλειοψηφία που διαθέτει το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ -- μέχρι την Παρασκευή. Εάν κάτι τέτοιο δεν σταθεί δυνατόν, η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή και το Σαββατοκύριακο, μέχρι να περάσει ο νόμος.
Αντιδρώντας στο σχέδιο αυτό, το CHP αποφάσισε να πραγματοποιήσει την εβδομαδιαία συγκέντρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του σε μια πλατεία της Αγκυρας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας. Το ΑΚΡ χαρακτήρισε αντισυνταγματική την ενέργεια αυτή.
«Ο λαός και το CHP διεκδικούν τα δικαιώματά τους σ' αυτόν τον εθνικό αγώνα», δήλωσε ο Ερντογάν Τοπράκ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πλατεία. «Με βάση ποιο σύνταγμα μπορείς να περάσεις 19 άρθρα σε 20 λεπτά; Παρά τις προσπάθειές μας δεν έγινε δεκτή καμία από τις προτάσεις μας, ούτε επιδείχτηκε κάποια ανοχή», πρόσθεσε.
Ο Τοπράκ ανέφερε ότι το κόμμα του θα κάνει ότι μπορεί για να εμποδίσει την ψήφιση του νόμου που τον χαρακτήρισε «δυναμίτη» για την τουρκική νεολαία.
Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταντογκάν της Αγκυρας, κρατώντας σημαίες και πανό με συνθήματα κατά του νόμου «4+4+4». Το νομοσχέδιο αποκαλείται έτσι επειδή επεκτείνει την υποχρεωτική εκπαίδευση στα 12 χρόνια, τέσσερα στο δημοτικό, τέσσερα στο γυμνάσιο και άλλα τέσσερα στη δευτεροβάθμια ή την επαγγελματική εκπαίδευση. Τα σχολεία ιμάμ χατίπ θα ενταχθούν στην κατηγορία της επαγγελματικής εκπαίδευσης. ''4+4+4+Ερντογάν=0'', έγραφε ένα από τα πλακάτ.
www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.