28/3/12

Λιβύη: Ως και πενήντα νεκροί από τις συγκρούσεις φυλών. Οι Τόμπου απειλούν με απόσχιση

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φυλών στην πόλη Σέμπχα στη νότια Λιβύη, όπως δήλωσε ένας γιατρός τοπικού νοσοκομείου."Σήμερα ο απολογισμός είναι 15 νεκροί και 63 τραυματίες", δήλωσε ο Αμπντελραχμάν Αρίς προσθέτοντας ότι οι 16 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και ακόμη 60 είχαν τραυματιστεί χθες Δευτέρα.


Οι συγκρούσεις μεταξύ πρώην μαχητών από τη Σέμπχα και μελών της φυλής Τόμπου ξέσπασαν την Κυριακή όταν ένας άνδρας από τη Σέμπχα σκοτώθηκε στη διάρκεια ενός καυγά για ένα αυτοκίνητο.

Κατά ορισμένες πηγές, συνολικά οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει πάνω από 50 ζωές. Στο μεταξύ ο Ίσα Αμπντελματζίντ Μανσούρ, ηγέτης της φυλής Τόμπου, κατήγγειλε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα σχέδιο "εθνοκάθαρσης" που έχει στόχο τη φυλή του, ενώ απείλησε ότι θα προχωρήσει στην ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους στη νότια Λιβύη.
"Ανακοινώνουμε ότι το Μέτωπο των Τόμπου για τη Σωτηρία της Λιβύης αναλαμβάνει ξανά δράση για να προστατεύσει τους Τόμπου από την εθνοκάθαρση και αν αυτό συμβεί θα ζητήσουμε διεθνή επέμβαση και θα εργαστούμε για τη δημιουργία ενός κράτους όπως το Νότιο Σουδάν", δήλωσε ο Μανσούρ.

Ο Μανσούρ, πρώην αντίπαλος του Μουάμαρ Καντάφι, είχε ανακοινώσει τη διάλυση του κινήματός του μετά την πτώση του καθεστώτος του εκλιπόντα ηγέτη τον Αύγουστο 2011.
"Απεδείχθη ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και το καθεστώς του Καντάφι δεν διαφέρουν.

Το Συμβούλιο έχει ένα πρόγραμμα για την εξόντωσή μας", κατήγγειλε ο Μανσούρ, η φυλή του οποίου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέγερση εναντίον του Καντάφι.Οι Τόμπου --μία φυλή με σκούρο δέρμα που ζει στη Λιβύη, αλλά και στο βόρειο Τσαντ και τον Νίγηρα-- έχουν διαψεύσει επανειλημμένα ότι επιθυμούν να αποσχιστούν.Η φυλή αυτή εμπλέκεται από τον Φεβρουάριο σε αιματηρές συγκρούσεις με άλλες φυλές στα νότια της Λιβύης.
Ε.Μ. © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.