31/3/12

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;

Το εκρηκτικότερο πρόβλημα για το 2012, είναι το συνταξιοδοτικό. Οι ενδείξεις από τους πρώτους μήνες του χρόνου είναι απογοητευτικές και προδικάζουν κακές εξελίξεις για τη συνέχεια. Πρακτικά όλα δείχνουν πως οι διαθέσιμοι πόροι για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, επαρκούν έως το Φθινόπωρο, ενώ υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι που πιστεύουν πως ίσως και μέσα στο καλοκαίρι, να προκύψει αδιέξοδο!

 Το πρόβλημα μοιάζει να είναι τόσο μεγάλο, ώστε ένα συντηρητικό κούρεμα στις συντάξεις να μην είναι αρκετό για να το λύσει. Για να γίνει αντιληπτό πόσο σύνθετη είναι η κατάσταση, αρκεί να αναφερθεί πως το ΙΚΑ στους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, έχει απορροφήσει το 65% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης! Αυτό σημαίνει πως από τα 2,1 δισ. που λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέχρι το τέλος του χρόνου υπολείπονται όλα και όλα 700 εκατομμύρια, για να πληρωθούν συντάξεις, αλλά και τα δώρα!


 Και μακάρι το πρόβλημα να ήταν μόνο το ΙΚΑ. Σε δεινή θέση, ίσως λίγο καλύτερη απ’ ότι το ΙΚΑ, έχουν ήδη βρεθεί και άλλα μεγάλα ταμεία, όπως το ΤΑΠ- ΟΤΕ, το ΝΑΤ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ κλπ. Η περίπτωση του ΟΑΕΕ μάλιστα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πέραν όλων των άλλων, 6 στους 10 ασφαλισμένους έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με συνέπεια να γιγαντώνεται το πρόβλημα μήνα με το μήνα.

 Ό,τι και να γίνει, ακόμη και αν οι προσπάθειες των ασφαλιστικών ταμείων για την εξοικονόμηση χρημάτων από το φάρμακο ή για την εξεύρεση πόρων από άλλες πηγές αποδώσουν, ακόμη και τότε, ελάχιστα μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Είναι στ' αλήθεια άγνωστο, το πως θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης των ταμείων, για τον πρόσθετο λόγο πως ρητώς το μνημόνιο, απαγορεύει την ενίσχυση τους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Το πρόβλημα θα ενταθεί, καθώς εκτός από τις απαγορευτικές διατάξεις του μνημονίου, υπάρχει και η ανεργία, η εισφοροαποφυγή και η εισφοροδιαφυγή, που θα συνεχίσουν να στερούν πόρους και να διευρύνουν τα ελλείμματα των ταμείων! Οπότε το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα; Το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο και σαφές και ικανό να προκαλέσει επικίνδυνους κοινωνικούς κλυδωνισμούς.

Οπότε, δεν υπάρχει άλλη λύση, από το ξεκαθάρισμα της κατάστασης. Να τοποθετηθούν δηλαδή προεκλογικά τα κόμματα, χωρίς μισόλογα και αοριστολογίες. Να ανακοινώσουν τι προτίθενται να πράξουν! Αφού πρώτα περιγράψουν με ακρίβεια την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το συνταξιοδοτικό, κάτι που επιμελώς μέχρι στιγμής, αποφεύγουν να κάνουν όλοι. Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν, καθώς την επομένη των εκλογών όποια κυβέρνηση και να αναλάβει τις τύχες της χώρας, θα πρέπει να ανακοινώσει μέτρα.

adianoito

5 σχόλια:

  1. Για τις συνταξεις και για την υπολοιπη ζωη μας θα πρεπει να ρωτησωμε αυτους που μας τελειωσαν και η απαντηση μας θα πρεπει να ειναι η εσχατη των ποινων.Το 8% του πασοκ εφτασε χθες το 15%.Διλαδη υπαρχουν ακομα εκατονταδες χιλιαδες "απλοι" πολιτες ,οπως τους λενε,που προσδοκανε δεμενοι με το πασοκ να συνεχισουν το ιδιο βιολι αν αυτο παρει την εξουσια.Δεν νομιζω οτι ειναι βλακες,καθε αλλο μαλιστα,παμπονηροι και αισχροι ειναι και ονειρευονται την πλαγια οδο σε βαρος των υπολοιπων.Συνεχιζουν να ειναι προσκολημμενοι στο πλεον διεφθαρμενο πολιθτικο συστημα της χωρας.Διαφθορα που εμεινε ατιμωρητη διοτι αυτα τα λαμογια αλληλοαπειλουνται μεταξυ τους με αποκαλυψεις αν βγει το ονομα καποιου στο φως με αυτα; που κονομησε.Παραδειγμα.Ο Σημιτης ,μαζι με τον Φιλιππου, ειναι ιδιοκτητης (απο που και ως που) της πτηνοτροφικης μοναδας του Μιμικου στην Ευβοια!!!!Ο Τσοχατζοπουλος ειναι ιδιοκτητης μαζι φυσικα και με αλλα της βιομηχανιας της Ευβοιας Σελμαν(απο που και ως που θα μου πειτε)και η παλιανθρωπια συνεχιζεται και ολοι απο ολα τα κομματα στιβαζονται για να βγουνε βουλευτες για να τα οικονομησουν στα γρηγορα και χοντρα ισχυριζομενοι μαλιστα οτι θελουν να μας....σωσουν.Νομιζω οτι η Ελλαδα οοπως καταντησε απο τους ιδιους τους ελληνες ειναι μια τελειωμενη υποθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε πρόσωπα στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δόθηκε το ένα τρίτο από τις μίζες, ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την παραγγελία των τεσσάρων γερμανικών υποβρύχιων, αναφέρεται στη γραπτή απόφαση που διέρρευσε στη δημοσιότητα το δικαστήριο του Μονάχου. Το δικαστήριο κατονομάζει τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, τονίζοντας ότι το συμπέρασμα εδράζεται σε ενδείξεις. Στα τεκμήρια περιλαμβάνεται και η εσωτερική αλληλογραφία των εκπροσωπών της γερμανικής κοινοπραξίας, όπου αν και τονίζεται ότι τα γερμανικά υποβρύχια ήταν ακριβότερα, προτείνεται να δοθούν στην Ελλάδα υψηλά αντισταθμιστικά οφέλη για να φαίνονται φθηνότερα. Υπενθυμίζεται ότι από τα τέσσερα υποβρύχια που παραγγέλθηκαν, η Ελλάδα έχει παραλάβει μόνο ένα
    http://www.skai.gr/news/greece/article/199247/nees-apokalupseis-gia-tis-mizes-ton-germanikon-upovruhion-/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Δεν είναι βλάκες, μάλλον παμπόνηροι είναι και θέλουν να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο, δια της πλαγίας οδού..."
    Σέργιε, νομίζω αυτό τα λέει όλα.
    Αυτό δεν είναι κόμμα, είναι νοοτροπία που δυστυχώς, δεν εκριζώνεται.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελινα πρεπει να αρχισεις να αισιοδοξεις καποτε.Μηπως ειναι τωρα η καταλληλη στιγμη διοτι ....μεγαλα πραγματα ερχονται.Σε τσιτωσα να μαθεις τι ερχεται? αν δεν ειναι πρωταπριλιατικο ,χθες συναντηθηκαν σαμαρας με ντορα και καρατζαφερη.Αν ειναι πρωταπριλιατικο τοτε παει και το τελευταιο μας ονειρο για μια κυβερνηση των ...τριων αυτων που ανεφερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελινα πρεπει να αρχισεις να αισιοδοξεις καποτε.Μηπως ειναι τωρα η καταλληλη στιγμη διοτι ....μεγαλα πραγματα ερχονται.Σε τσιτωσα να μαθεις τι ερχεται? αν δεν ειναι πρωταπριλιατικο ,χθες συναντηθηκαν σαμαρας με ντορα και καρατζαφερη.Αν ειναι πρωταπριλιατικο τοτε παει και το τελευταιο μας ονειρο για μια κυβερνηση των ...τριων αυτων που ανεφερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.