29/3/12

Για κοινό ενεργειακό δόγμα μίλησε ο Ελληνας Υφυπουργός Ενέργειας Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του Economist.

Για διαμόρφωση ενός κοινού ενεργειακού δόγματος Ελλάδας και Κύπρου, συμπόρευση και ενεργειακή ταύτιση ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς, αλλά και ως χώρες - μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν και διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, έκανε λόγο στην ομιλία του ο Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών.
Μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του Economist για την επένδυση στην ενέργεια, Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο σε 30 βασικές αρχές της εθνικής πολιτικής υδρογονανθράκων.

Η συνεργασία με το Ισραήλ, είπε, επιτρέπει και στις τρεις χώρες να υλοποιήσουν τους δύο βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής που είναι η διαφοροποίηση πηγών τροφοδοσίας και η διαφοροποίηση οδεύσεων, οδών, διαδρόμων.

Μετά τη Ρωσία, την Κασπία, τη Βόρεια Αφρική και το LNG, δημιουργείται πια στη ΝΑ Μεσόγειο ένας άλλος νέος διάδρομος ενεργειακής τροφοδοσίας της ΝΑ Ευρώπης και όχι μόνο, με Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα, πρόσθεσε. «Θα ήταν τουλάχιστον ασυγχώρητη ιστορική ανωριμότητα και ανευθυνότητα να μη δούμε σήμερα κυβερνήσεις και λαοί, τις θετικές προοπτικές του δόγματος 'ενώνω και προσθέτω' αντί του συνηθισμένου στην περιοχή μας, 'χωρίζω και αφαιρώ'».
 

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, το ιστορικό στοίχημα και των τριών χωρών θα είναι η απάντηση στο ερώτημα «θα γίνουμε Νορβηγία ή Νιγηρία». Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, οι υδρογονάνθρακες αποτελούν μια σπουδαία ελπίδα για την κοινωνία και την εθνική οικονομία, αλλά δεν χρειαζόμαστε ούτε υπερβολές, ούτε μύθους, όπως είπε. Χρειαζόμαστε αποτελέσματα και αυτά θα έρθουν μετά από πολλά χρόνια και μετά από υπομονή και επιμονή.
 

Ο Ελληνας Υυφυπουργός πρότεινε τα όποια έσοδα από την άντληση πετρελαίου να μην χορηγούνται στον ελληνικό προϋπολογισμό αλλά σε ένα ταμείο αλληλεγγύης γενεών. Μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, είπε, το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 1 εκ. ευρώ από την πώληση του πακέτου δεδομένων, το οποίο δημιουργήθηκε με μηδενικό κόστος για τους υδρογονάνθρακες στα 3 οικόπεδα στον Πατραϊκό, στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο, σε πάνω από 15 εταιρείες.
 

Εχουν ξεκινήσει, είπε, στενή συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου που είναι επίσης σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης και στο παρελθόν της ελληνικής κυβέρνησης και της ΔΕΠ.
 

Χαρακτήρισε δε ρεαλιστικό το στόχο, σε βάθος 15ετίας η Ελλάδα να μπορεί να καλύπτει με τους εγχώριους υδρογονάνθρακες έως και το 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, με άλλα λόγια έως και το 30% των ετήσιων εξόδων της (10-12 δις ευρώ) για εισαγωγές πετρελαιοειδών. Ο κ. Μανιάτης ανέδειξε την εξοικονόμηση ενέργειας ως το πιο σημαντικό «ενεργειακό κοίτασμα» για την Ελλάδα, το οποίο ανάμεσα σε άλλα μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
 

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), είπε ότι συνιστούν «το μέλλον του πλανήτη» και μία «μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, ο χάρτης ο οποίος δημιουργήθηκε για τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας και Αμυνας, καθώς και από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, αντιμετωπίζει τον κόλπο της Σύρτης ως ανοιχτό.
www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.