29/4/12

Νέα "εισβολή" της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Η κατά Τουρκία αμφισβητούμενη περιοχή   
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκία θεωρεί ως δική της την θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται δυτικά του Ακάμα (μεσημβρινός 321618) και φτάνει μέχρι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα μέχρι τα νησιά Καστελόριζος  (Ρως) και Ρόδος. Νοτίως φτάνει την μέση απόσταση Τουρκίας - Αιγύπτου.Σημειώνεται  ότι η Τουρκία υποστηρίζει  ότι το Καστελόριζο δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε ΑΟΖ.Η χθεσινή δημοσίευση  την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης για έρευνες στην περιοχή, απόφαση η οποία λήφθηκε στις 16 Απριλίου, συνοδεύεται με σχετικούς χάρτες.

Σε πλήρη «επιστράτευση» και ο τουρκικός τύπος
Στην όλη προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει το ηγετικό ρόλο που επιθυμεί στην περιοχή, επιστρατεύεται και ο Τουρκικός τύπος. Με τίτλο «Έφοδος στην Μεσόγειο που θα εξοργίσει τους Ε/κ», η εφημερίδα «Σαμπάχ» γράφει ότι το τουρκικό υπουργικό Συμβούλιο με απόφαση του παραχώρησε στον Ανώνυμο Συνεταιρισμό Τουρκικών Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) άδεια εξουσιοδότησης για διεξαγωγή ερευνών για ανεύρεση υδρογονανθράκων σε όλη της τουρκική ΑΟΖ.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με την απόφαση αυτή η Τουρκία θα «κλειδώσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα, τις δραστηριότητες τόσο της Ελλάδας όσο και την «Νότιας Κύπρου», για ανεύρεση υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.  Όπως αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα,  οι περιοχές της Τουρκικής ΑΟΖ συμπίπτουν με ορισμένα από τα τεμάχια που διεκδικεί η Κ.Δ, ενώ, προσθέτει, απαντούν  και στην Ελλάδα, η οποία ισχυριζόταν μέχρι σήμερα ότι έχει δικαίωμα διεξαγωγής ερευνών στην Μεσόγειο εξαιτίας βραχονησίδων που υπάρχουν  εντός των 12 ναυτικών μιλίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υπό το φόβο θερμού επεισοδίου.
http://www.sigmalive.com/news/politics/485271 

1 σχόλιο:

  1. @ Ακρίτα καλημέρα,

    1. "Η χθεσινή δημοσίευση την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης για έρευνες στην περιοχή, απόφαση η οποία λήφθηκε στις 16 Απριλίου, συνοδεύεται με σχετικούς χάρτες."

    Είναι ο χάρτης που ανάρτησες;

    2. Ως ήδη γνωστό και αναρτημένο, ο Ανώνυμος Συνεταιρισμός Τουρκικών Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) που εξουσιοδοτήθηκε για διεξαγωγή ερευνών στη περιοχή Ρόδο-Μέγιστη ανάθεσε το έργο της έρευνας κοιτασμάτων φυσικού αερίου η/και πετρελαίου στη περιοχή της Βόρειας Κύπρου σε ιδιωτική ξένη εταιρία.
    Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι η εταιρία αυτή είναι η: ROYAL DUTCH SHELL, ιδού την είδηση (26/4/2012)από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)

    http://www.romandie.com/news/n/_Ankara_lance_une_prospection_petroliere_et_gaziere_a_Chypre_Nord24260420121613.asp?

    Αυτή η εταιρία κολοσσός ανήκει στις βασιλικές οικογένειες του ΗΒ και της Ολλανδίας, και μέτοχοι είναι τα αντίστοιχα κράτη. Μου φαίνεται ότι έχει κάποια σημασία, όπως και η πηγή της είδησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.