27/4/12

Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών αποτυγχάνει σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία


Γιώργος Μπίστης
Στατιστικές των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν πως τόσο η παραγωγή όσο κι η κατανάλωση παράνομων ναρκωτικών αυξάνονται συνεχώς και ότι ο αγώνας εναντίον των λαθρεμπόρων τους, που διεξάγεται σε όλο και περισσότερες χώρες, φαίνεται τώρα πως αποτυγχάνει.

Η Σιουδάδ-Χουάρεζ, στην μεθόριο Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Οι Μεξικανικές αρχές κατάσχεσαν πρόσφατα μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών τα οποία προορίζονταν για λαθρέμπορους ναρκωτικών που έχουν κάνει την περιοχή μια από τις πιο βίαιες στον κόσμο.

Πάνω από 50.000 άτομα έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό σε επεισόδια που σχετίζονταν με ναρκωτικά από τον Δεκέμβρη 2006, οπότε η κυβέρνηση έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις να πολεμήσουν τα καρτέλ ναρκωτικών.

Νέα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών υποστηρίζει πως η Δύση χάνει τον αγώνα κατά του φοβερού αυτού λαθρεμπορίου. Την συνέταξε ο Νάϊγκελ Ίνκστερ, τέως υποδιευθυντής της Βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας ΜΙ6. Όπως λέει: «Στο Μεξικό έχουμε δύο πολέμους: ο ένας είναι μεταξύ κράτους και εμπόρων ναρκωτικών και ο άλλος ανάμεσα στα διάφορα καρτέλ ναρκωτικών. Όσο για το Αφγανιστάν, εκεί η εμπορία ναρκωτικών, αν και δεν προκάλεσε τον πόλεμο, εν τούτοις συμβάλει στην παράταση της διαμάχης».

Νατοϊκές και Αφγανικές δυνάμεις καταπολεμούν τόσο την καλλιέργεια παπαρούνας, από την οποία παράγεται το όπιο, όσο και το ανταρτικό κίνημα στο Αφγανιστάν. Εκτιμούν ότι τα δύο αυτά δεδομένα είναι συχνά αλληλένδετα.

Νάϊγκελ Ίνκστερ
Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι το 2010 καλλιεργήθηκαν στο Αφγανιστάν 123.000 στρέμματα οπιούχου παπαρούνας, δηλαδή το 60 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς. Στην δε Βιρμανία, η παραγωγή παπαρούνας αυξήθηκε κατά 20 τοις εκατό μέσα σε ένα χρόνο.  Όπως επισήμανε ο Νάϊγκελ Ίνκστερ: «Όταν η παραγωγή ναρκωτικών καταστέλλεται σε ένα μέρος, τότε αυξάνεται σε άλλο. Το ίδιο ισχύει και για τα δίκτυα διανομής. Μόλις κλείνεις ένα δίκτυο δημιουργούνται εναλλακτικοί τρόποι διανομής».

Η Δυτική Αφρική είναι σήμερα κόμβος στην διακίνηση ναρκωτικών από τους παραγωγούς προς τους καταναλωτές στην Ευρώπη.  Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η χρήση κοκαΐνης στην Ευρώπη έχει διπλασιαστεί στα τελευταία 10 χρόνια. Σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζεται πως ο αριθμός των τοξικομανών έχει αυξηθεί σε 210 εκατομμύρια. Ο Ίνκστερ υποστηρίζει πως η χρήση ναρκωτικών δεν μπορεί πλέον να εξαλειφτεί και γι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και η χρήση τσιγάρων.
Κατά τον Νάϊγκελ Ίνκστερ: «Τα κράτη καρπώνονται μεγάλα έσοδα από τις πωλήσεις τσιγάρων. Τελευταία όμως το κάπνισμα χάνει ελκυστικότητα γιατί από εκεί πού ήτανε της μόδας έχει αρχίσει να γίνεται σιγά-σιγά και λιγότερο αποδεκτό κοινωνικά».

Ο συγγραφέας της έκθεσης προειδοποιεί ότι όλο και περισσότερες χώρες παρασύρονται είτε στην πλεκτάνη του παγκόσμιου λαθρεμπορίου ναρκωτικών είτε στον αγώνα εναντίον του, με φοβερές συνέπειες και για τις δύο πλευρές.

2 σχόλια:

 1. Νάϊγκελ Ίνκστερ
  Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι το 2010 καλλιεργήθηκαν στο Αφγανιστάν 123.000 στρέμματα οπιούχου παπαρούνας, δηλαδή το 60 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς.


  και αυτό γίνεται υπό νατοϊκή κατοχή ...

  να θυμίσω (μπορεί να το επιβεβαιώσει και κος Βούλγαρης γνώστης της ιστορίας) ότι η παγκοσμιοποίηση και η απελευθέρωση του εμπορίου είχε ξεκινήσει από το 1840 περιπου στην κίνα με τους γνωστούς πολέμους του οπίου

  βλέπετε καμιά ομοιότητα με το σήμερα στο αφγανιστάν ?
  η ιστορία επαναλαμβάεται ή μάλλον καλύτερα ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ dimείπε...
  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ με τον καλύτερο τρόπο:
  7 Εργοστάσια επεξεργασίας Οπίου σε Ηρωίνη είχε η Τουρκία κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας, με Υποκαταστήματα στα Βαλκάνια (Κόσσοβο -Τέτοβο) και αύξηση άνω των 3.000% στην Ελλάδα.
  Μετά έπεσαν έτι περεταίρω οι τιμές της Ηρωίνης να τρώνε οι Νέοι να Αφανιζόμαστε, να Βγάζουμε λεφτά (Ποιοί?), να αγοράζουμε Καλάσνικοφ και Πουτάνες και Εμπορία Οργάνων και ΌΛΑ ΚΑΛΑ.
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ Η ΚΡΙΣΗ!
  Τι ΠΕΡΙΕΡΓΟ!.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.