27/4/12

Πως να υπολογίζετε μόνοι σας τον αριθμό βουλευτών από το ποσοστό ενός κόμματος.

Κατ' αρχήν, για να υπολογίζετε μόνοι σας τον αριθμό βουλευτών που θα πάρει ένα κόμμα από το ποσοστό του, χρειάζεστε:
  • τα αποτελέσματα των εκλογών, πραγματικά, ως πρόβλεψη (γκάλοπ), ή κατά επιθυμία, φόβο ή φαντασία σας (προσέξτε όμως, στην τελευταία περίπτωση το άθροισμα των ποσοστών να μην περνά το 100.)
  • εκτός αν είστε αριθμομνήμων, ή θυμάστε να κάνετε πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό ΚΑΙ διαίρεση με χαρτί και μολύβι από το σχολείο--πράγμα μάλλον απίθανο--ένα υπολογιστάκι
  • ένα ευχάριστο χώρο, κατά προτίμηση καλά αεριζόμενο
  • καλή διάθεση
Λοιπόν:
1. Παίρνουμε το σύνολο των εκλογικών αποτελεσμάτων (όχι μόνο του κόμματος που θέλουμε!) και αθροίζουμε το σύνολο των ποσοστών των έγκυρων, μη-λευκών ψήφων που πάνε σε κόμματα που ξεπέρασαν το 3%.
Επειδή αυτό είναι κάπως δυσκολούτσικο για μερικούς, να το εξηγήσω: αθροίζουμε (με το +, το σταυρουδάκι) τα ποσοστά των ψήφων που πήγαν σε ΟΛΑ τα κόμματα που έχουν 3% ή περισσότερο. Αν, για παράδειγμα, το Κόμμα Στήριξης της Υποψηφιότητας της Ελλάδος ως Μόνιμου Χώρου Τέλεσης των Ολυμπιακών πάρει 2,01%, αυτό ΔΕΝ το αθροίζουμε. (Αν δε σας είναι προφανές ότι 2,01% είναι λιγότερο του 3% καλύτερα να μη συνεχίσετε παρακάτω γιατί θα δυσκολευτείτε. Στείλτε, στην περίπτωση αυτή, τη μέθοδο σε φίλη ή φίλο σας και ζητήστε τους να υπολογίσουν εκείνοι για σας, πράγμα που είναι πολύ πιο εύκολο.)
Ας συμβολίσουμε το άθροισμα των ποσοστών που πήραν τα άνω του 3% κόμματα με το γράμμα Α.
2. Διαιρούμε τώρα το 100 δια του Α, που όσοι δε θυμάστε καθόλου την αριθμητική σας μπορεί να γραφτεί και ως 100/Α.
3. Τώρα, για να βρούμε το πόσους βουλευτές θα έχει το κόμμα Χ (ισχύει για κάθε Χ!) κάνουμε τα εξής:
α. Βεβαιωνόμαστε ότι το Χ έχει τουλάχιστον 3% ποσοστό (γιατί αν έχει πιο λίγο δε θα έχει δυστυχώς ΚΑΝΕΝΑ βουλευτή--αυτό το ορίζει ο εκλογικός νόμος, όχι η αριθμητική--οπότε δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι.)
β. Αφού βεβαιωθούμε (καλά όμως, ε;) οτι το Χ έχει τουλάχιστον 3%, γράφουμε το ποσοστό του Χ ως δεκαδικό, δηλαδή το 31% ως 0,31, το 3,1%  ως 0,031, κ.λπ.
γ. Αυτόν τον αριθμό, που θα τον συμβολίσω, για ευκολία, ως %Χ, τον πολλαπλασιάζετε τώρα με το 100/Α, ή συμβολικά:
%Χ  x  (100/Α)
(Για να ξέρετε ότι είστε σε καλό δρόμο, ο αριθμός που θα προκύψει από τον πολλαπλασιασμό θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του %Χ και μικρότερος του 1: αν βγάλετε, ας πούμε, 879 ή -3.007.866 μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχετε κάνει λάθος, οπότε φτου κι απ' την αρχή.)
δ. Κάντε λίγο υπομονή, έχουμε σχεδόν τελειώσει. 
ε. Τον αριθμό που βρήκατε, τον πολλαπλασιάζετε με το 250, δηλαδή:
Αριθμός βουλευτών Χ = 250  x  (%X x (100/A))
Εφ' όσον παραμένετε σε σωστό δρόμο, ο αριθμός που θα προκύψει από την τελευταία πράξη θα είναι ανάμεσα στο 7, και το 250. (Αν βρείτε 0, 0,00087294 ή τον αριθμό της ταυτότητας σας, θα έχετε κάνει κάπου λάθος.) Ο αριθμός αυτός, είναι ο αριθμός των βουλευτών του κόμματος Χ εκτός αν...
στ. Το Χ είναι πρώτο κόμμα, οπότε προσθέτετε στον αριθμό και το 50. Αν το Χ δεν είναι πρώτο κόμμα, ΔΕΝ προσθέτετε 50, όσο κι αν το επιθυμείτε. Αν το Χ είναι πρώτο κόμμα, ο αριθμός είναι αυτός που βρήκατε στο ε, συν 50. Αν δεν είναι, είναι απλώς ο αριθμός που βρήκατε στο ε.
ζ. ΠΡΟΣΟΧΗ, φίλες και φίλοι: ο αριθμός που θα έχετε τώρα  μπροστά σας θα έχει πιθανότατα και δεκαδικά στοιχεία, δηλαδή μπορεί να είναι, για παράδεγιμα, 15,7. Κι ενώ είναι πιθανό οι αγριότεροι ανάμεσά σας να έχετε τη διάθεση να κόψετε ένα βουλευτή σε κομμάτια--σας συνιστώ να μην το κάνετε, όμως, γιατί είναι παράνομο και θα μπλέξετε--στον υπολογισμό σας δε μπορείτε να καταλήξετε σε μέρη βουλευτών και ΚΥΡΙΩΣ δεν πρέπει να πείτε δεκαδικά ψηφία στους φίλους σας, ("το κόμμα Χ θα έχει δεκατρισήμιση βουλευτές") διότι θα εκτεθείτε και δεν είναι σωστό. Οπότε, το 15,7 κάντε το 15 ή 16 ανάλογα με το κέφι σας, καθότι μπορεί εδώ να μπουν τελικά και παράγοντες κατανομών κ.λπ. οπότε δεν ξέρετε με βεβαιότητα.
η. Τελειώσαμε! Μη μου πείτε ότι ήταν δύσκολο ε; Αν σας άρεσε, μπορείτε να το κάνετε και για άλλα κόμματα.* Για να μαθαίνουμε και κάτι χρήσιμο, όμως, όσοι δεν το ξέρετε μπορείτε να εντυπωσιάζετε τους φίλους σας λέγοντας ότι ξέρετε τον αλγόριθμο του υπολογισμού των ψήφων των Βουλευτών από το ποσοστό ενός κόμματος, όπου αλγόριθμος = μια συγκεκριμένη μέθοδος, με βήματα καλά ορισμένα, να κάνουμε κάποια πράγματα. (Αλγόριθμος, αντίστοιχα, είναι και μια συνταγή μαγειρικής, αν και συνήθως δεν τις λένε έτσι οι τηλεσέφ.)
-----------------------
* Αν υπολογίσετε τους βουλευτές για όλα τα κόμματα που έχουν άνω του 3% και το άθροισμα σας είναι 297 ή 301, ας πούμε, μην ανησυχήσετε: οφείλεται στο ότι, όπως είπαμε, η μέθοδος είναι προσεγγιστική. Αν όμως το άθροισμα είναι 0,38 ή 4711, να ανησυχήσετε.

7 σχόλια:

  1. Μελετώντας τον εκλογικό νόμο διαπιστώνονται τα εξής:

    Είτε ρίξεις λευκό είτε άκυρο είτε δεν πας καθόλου είτε -κι εδώ είναι το ζήτημα- ψηφίσεις κάποιον εκλογικό συνδυασμό αλλά αυτός δεν περάσει το όριο του 3%, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Το ποσοστό κάθε κόμματος υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των ψήφων που πήρε κάθε συνδυασμός από όσους πέρασαν το 3%. Αυτές οι ψήφοι θεωρούνται έγκυρες για την κατανομή των εδρών και μόνον αυτές.

    Αν λοιπόν είμαστε 1.000 πολίτες και 240 από μας θέλουν στην κυβέρνηση το κόμμα π.χ. ΝΔ (!) και το ψηφίσουν, τι δύναμη έχει αυτό;

    Ποιο είναι το πραγματικό του ποσοστό;

    Έχουμε και λέμε

    Από τους 1.000 ΝΔ θέλουν 240

    στους 100 πόσοι; ( Χ;)

    Έχουμε λοιπόν: Χ = 240*100/1000 = 24%

    Με μια λογική αποχή 20% (δηλαδή αν δεν πάνε να ψηφίσουν οι 200), πόσο γίνεται το ποσοστό του;

    Από τους 800 ΝΔ θέλουν 240

    στους 100 πόσοι; ( Χ;)

    Χ = 240*100/800 = 30% !

    Υπάρχουν όμως και τα άκυρα... Αν απ' τους 800 που πήγαν στις κάλπες, οι 50 ρίξουν άκυρο τότε, πόσο γίνεται το ποσοστό του;

    Από τους 750 ΝΔ θέλουν 240

    στους 100 πόσοι; ( Χ;)

    τώρα έχουμε: Χ = 240*100/750 = 32% !

    Κι αν απ' τους 750 οι 60 ρίξουν λευκό, πόσο γίνεται το ποσοστό του;

    Από τους 690 ΝΔ θέλουν 240

    στους 100 πόσοι; ( Χ;)

    Χ = 240*100/690 = 34,8% !!

    Μα καλά, θα μου πείτε, αυτά ίσχυαν πάντοτε. Είναι ο κλασσικός τρόπος του συστήματος για να παίρνουν έδρες που δεν τους αναλογούν.

    Ναι, αλλά τώρα οι έδρες δεν μοιράζονται με βάση απλά και μόνο τις «έγκυρες» ψήφους (σαν να λέμε οι 690 του παραδείγματός μας) αλλά από το άθροισμα των ψήφων μόνο όσων κομμάτων πέρασαν το 3% -και υπό όρους, η ΝΔ με αυτό το ποσοστό κάνει κυβέρνηση.

    Αν δηλαδή, από τους 690 πολίτες, οι 100 συνολικά ψηφίσουν συνδυασμούς που δεν περνούν το όριο του 3% τότε έχουμε και λέμε

    Από τους 590 ΝΔ θέλουν 240

    στους 100 πόσοι; ( Χ;)

    Πάμε πάλι: Χ = 240*100/590 = 40,7 % !!

    Έλα όμως που -με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο- ένα τέτοιο ποσοστό δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στη ΝΔ γιατί οι έδρες της θα είναι

    Από τους 590 πολίτες ΝΔ θέλουν 240

    από τις 250 έδρες πόσες θα πάρει; (Χ;)

    και έχουμε τελικά: Χ = 240*250/590 = 101 έδρες

    Και επειδή το πρώτο κόμμα παίρνει και «δωράκι» 50 έδρες, η ΝΔ έχει τελικά 151 !

    Αν θεωρείτε πως μόνη της η ΝΔ δεν μπορεί να έχει 240 πολίτες στους 1000, βάλτε και τους Πασόκους μαζί. Έτσι κι αλλιώς μαζί θα πάνε αν χρειαστεί να σώσουν το σύστημα.

    Πώς πήγαμε από τους 1000 στους 590; Πώς έγινε και ένα κόμμα με πραγματική δυναμική 25% στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, να παίρνει 151 έδρες:

    Σε όσες εκλογές έζησα, τέτοιο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί ούτε και ως ενδεχόμενο. Να πώς γίνεται:

    Αν δεν υπήρχε το «δωράκι» των 50 εδρών και εάν οι έδρες μοιράζονταν και στα κόμματα κάτω του 3% η ΝΔ θα έπαιρνε:

    Από τους 690 πολίτες ΝΔ θέλουν 240

    από τις 250 έδρες πόσες θα πάρει; (Χ;)

    Χ = 240*250/690 = 87 έδρες.

    Ακόμη και με το δωράκι, θα είχε μόνο 87 + 50 = 137 έδρες...

    Αυτά διαπίστωσα φίλοι μου και είμαι υποχρεωμένος να σας το πω

    Αν δεν επιθυμείτε με τίποτα μια κυβέρνηση ΝΔ ή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και θέλετε να ψηφίσετε έναν συνδυασμό που κατά τη γνώμη σας δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 3%, σκεφτείτε το καλά και πολύ.

    Ειδάλλως οφείλετε να είστε έτοιμοι για μια ακόμη 4ετία όσων μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε.

    Έγραψα απλώς τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τα νούμερα κι όπως πάντα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
    Stratos Ioannidis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Κριστιάν
    Το σχόλιό σου θα έπρεπε να γίνει πρώτη ανάρτηση έως τις εκλογές.
    Τώρα αν το συνόδευες με ανάλογο σχετικά με τις Διερευνητικές που θα δοθούν στα Κόμματα - ακόμα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κριστιάν, αν όπως αναμένεται λόγω τού κατακερματισμού τών πολιτικών δυνάμεων, το ποσοστό τών κομμάτων που δεν θα πιάσουν το 3% φτάσει αθροιστικά στο 10%, τότε για να βγάλουν 151 βουλευτές οι συνέταιροι τής Νέας Πασοκρατίας χρειάζονται συνολικά μόλις 36,4%! Και επειδή αυτό θα το πιάσουν σίγουρα, για να μην πιάσουν 50% που θα δίνει πολιτική νομιμοποίηση στα μνημόνια, ούτε και 47% (περίπου) που θα τούς δίνει 180 βουλευτές, πρέπει να αποτρέψουμε όσους μπορούμε από Αποχή, Λευκά και Άκυρα. Ακόμα, σ' αυτές τις εκλογές πρέπει να αποφύγουμε κινήσεις και κινησούλες που δεν έχουν πιθανότητα εισόδου στη Βουλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι φίλτατε Πιγκουίνο, ορθά τα λες.
    Μόλις ανάρτησα στα γαλλικά άρθρο που ανακοινώνει ότι θα συμμετέχουν 32 (τριάντα δυο) κόμματα στις εκλογές...
    Καλά, όλοι αυτοί δεν πήραν χαμπάρι ότι άλλαξε ο εκλογικός νόμος με το αποτέλεσμα που αναφέρεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζαλίστηκα με τα μαθηματικά σας, αλλά είναι όλα λάθος.

    Τα ποσοστά υπολογίζονται επί των έγκυρων ψηφοδελτίων και όχι επί των αποχών ή άκυρων.


    αλλιώς στο τέλος θα είχαμε άθροισμα ποσοστών πάνω από 100%
    Αν δηλαδή 50% των Ελλήνων δεν πάνε να ψηφίσουν την κατανομή των βουλευτών θα την επηρεάσει το άλλο 50% χωρίς οπωσδήποτε το αποτέλεσμα να είναι υπέρ του πρώτου ή άλλου κόμματος, βάσει της αρχής ότι τα ποσοστά των κομμάτων στους απέχοντες είναι τα ίδια με τους ψηφίσαντες.

    Εκτός αν όλοι οι μπατσόκοι απέχουν και μας αδειάσουν την γωνιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζαλίστηκα με τα μαθηματικά σας, αλλά είναι όλα λάθος.

    Τα ποσοστά υπολογίζονται επί των έγκυρων ψηφοδελτίων και όχι επί των αποχών ή άκυρων.


    αλλιώς στο τέλος θα είχαμε άθροισμα ποσοστών πάνω από 100%
    Αν δηλαδή 50% των Ελλήνων δεν πάνε να ψηφίσουν την κατανομή των βουλευτών θα την επηρεάσει το άλλο 50% χωρίς οπωσδήποτε το αποτέλεσμα να είναι υπέρ του πρώτου ή άλλου κόμματος, βάσει της αρχής
    ότι τα ποσοστά των κομμάτων στους απέχοντες είναι τα ίδια με τους ψηφίσαντες.

    Εκτός αν όλοι οι μπατσόκοι απέχουν και μας αδειάσουν την γωνιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Angeta, δεν υπάρχει λόγος να ζαλίζεσαι. Συνδύασε το γεγονός ότι τούς τελευταίους μήνες, όσο πέφτει το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, άλλο τόσο πέφτει και το ποσοστό τού δικομματισμού και θα βγάλεις άμεσα το συμπέρασμα. Ακριβώς επειδή το ποσοστό τών κομμάτων στούς απέχοντες είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με αυτό στούς ψηφίζοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.