29/4/12

Τουρκική πρόκληση χωρίς προηγούμενο

Πρόβλημα δημιουργεί ξαφνικά η Τουρκία με τις πέντε άδειες έρευνας πετρελαίου που εξέδωσε για την Ανατολική Μεσόγειο με τρόπο που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των αδειών, θαλάσσια περιοχή από τα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου μέχρι τη Ρόδο, γεγονός που προσδίδει στην απόφαση της Αγκυρας χαρακτήρα κίνησης εναντίον τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και της Ελλάδας.

Οι άδειες εκδόθηκαν για λογαριασμό της Ανώνυμης Εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) και καλύπτουν μια περιοχή από τη Ρόδο μέχρι τα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου και τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Οι άδειες δημοσιεύτηκαν στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας της τουρκικής κυβερνήσεως και συνοδεύτηκαν από ισάριθμους χάρτες όπου εμφανίζονται οι περιοχές.

Και οι πέντε άδειες σχετίζονται με θαλάσσιες περιοχές στα ανοιχτά των Αδάνων, της Αττάλειας, της Αντιόχειας και της Μούγλας που βρίσκονται εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Με την αδειοδότηση αυτή, η Τουρκία δημιουργεί ζήτημα και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Κι αυτό επειδή οι τουρκικές άδειες αφενός εκτείνονται μέχρι τη Ρόδο και αφετέρου τέμνονται με τις περιοχές (οικόπεδα) 1,4,5,6,7 που έχει καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Kαταγγέλει τις παρανομίες η κυβέρνηση
«Οι αποφάσεις της Τουρκίας για παραχώρηση αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε περιοχές που τέμνουν της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν συνέχεια των ενεργειών της, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, το Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε σε γραπτή σημερινή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει τις παρανομίες και την προκλητικότητα της Τουρκίας και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», κατέληξε.

2 σχόλια:

 1. Μετα την προοδευτικη αυτοκαταστροφη της Αριστεροφασιστικης μας ηλιθιοτητας, ειναι θεμα χρονου να χασουμε και την εδαφικη μας κυριαρχια ...

  "...Στην ουσία, η Τουρκία ποντάρει σε λάθη των άλλων κρατών παρά σε έξυπνες κινήσεις εκ μέρους της, διότι δεν έχει πολλά περιθώρια με το Δίκαιο της Θάλασσας και ακόμα λιγότερο με την έννοια της ΑΟΖ. Έχει συνηθίσει να παίζει με παίκτες χαμηλού επιπέδου και έχει εξειδικευτεί στους λεονταρισμούς που φοβίζουν βέβαια μόνο και μόνο τους φοβισμένους και κανέναν άλλο. Έχει αυτή τη δυνατότητα, διότι το γελοίο δεν σκοτώνει και οι ραγιάδες είναι πολλοί, αλλά επί του πρακτέου δεν κατορθώνει τίποτα το ουσιαστικό. Σε κάποια φάση θα πρέπει να σταματήσει αυτές τις άσκοπες κινήσεις, αλλιώς θα χάσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας που της απέμεινε ακόμα. Απλώς πρέπει κι εμείς από την πλευράς μας και εννοούμε βέβαια και την Ελλάδα και την Κύπρο, να μην κάνουμε λανθασμένες κινήσεις και να μην μας διακατέχουν φοβικά σύνδρομα που παραλύουν τη σκέψη μας..."

  Οι άσκοπες κινήσεις της Τουρκίας
  http://www.lygeros.org/articles?n=9278&l=gr

  Αναγκαιότητα θέσπισης ΑΟΖ
  http://www.lygeros.org/articles?n=9277&l=gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οταν έχεις τόσα πολλά χρόνια τον ίδιο εχθρό να σου τη φέρνει, κάπου τα φταίς και εσύ.
  Η Τουρκία είναι αυτή που είναι. Τόσα χρόνια όμως, θα έπρεπε να είχαμε μάθει την τακτική της και να την παίζουμε στα δάχτυλα.
  Της επιτρέπουμε κατά κάποιο τρόπο να συμπεριφέρεται έτσι.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.