27/4/12

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ Μήνυμα Χρυσοχοΐδη στους Ευρωπαίους για το μεταναστευτικό

Πιέσεις στην ΕΕ "για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για την επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη ζώνη Σέγκεν από αυτήν", άσκησε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι είναι επιτακτικό να κινηθεί ταχύτερα.

Στη συνεδρίασης το Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων συζητήθηκε αναλυτικά η ανθρωπιστική κρίση που εντοπίζεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, λόγω των παρανόμων μεταναστευτικών ροών που χρησιμοποιούν την Τουρκία ως χώρα διέλευσης.

Ο υπουργός παρουσίασε το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του πρώτου κέντρου κλειστής φιλοξενίας παρανόμων μεταναστών, στην Αμυγδαλέζα και απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι η Ελλάδα εντατικοποιεί τις ενέργειές της, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Ταυτόχρονα, όμως, έθεσε για πρώτη φορά στο Συμβούλιο της ΕΕ τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί η ίδια ΕΕ στο μέλλον, προκειμένου το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με συνολική ευρωπαϊκή ευθύνη.
 
Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει για τις συνέπειες των πράξεών της
Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι θα πρέπει στις συμφωνίες που υπογράφει η ΕΕ με τρίτες χώρες, να προβλέπονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις των χωρών αυτών να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους που εισέρχονται παράνομα στο ευρωπαϊκό έδαφος. «Να ξέρουν, δηλαδή, ότι θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες έναντι της ΕΕ σε περίπτωση που δεν το κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι η έμπρακτη υποστήριξη όλων των οργάνων της ΕΕ στον νέο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία 30 Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια, θα είναι καθοριστική για την επιτυχία των ελληνικών στόχων και θα συνεισφέρει στο να κλείσει σταδιακά η πύλη της ανεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στο σημερινό Συμβούλιο, η Ελλάδα έλαβε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Frontex και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου για την πολιτική της στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται, ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, τόσο η επίτροπος, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρεμ, όσο και ο γενικός διευθυντής της Frontex, Ίλκα Λαϊτίνεν και ο διευθυντης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου, Ρ. Βίσερ, «διαπίστωσαν σημαντική πρόοδο στην επιτήρηση των συνόρων και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την παράνομη μετανάστευση και την πολιτική ασύλου».
 
Απορρίφθηκε η ιδέα της επαναφοράς των διασυνοριακών ελέγχων
Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι, «στο περιθώριο του Συμβουλίου, συζητήθηκε και απορρίφθηκε και η γαλλογερμανική πρόταση για επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικό πρόβλημα, με το σκεπτικό ότι η "επανεθνικοποίηση" κρίσιμων προβλημάτων που απαιτούν ευρωπαϊκές απαντήσεις δεν συμβάλλει στην επίλυσή τους, αντιθέτως επιτείνει προς το χειρότερο μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.
Το κεκτημένο της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων στον ευρωπαϊκό χώρο είναι η σημαντικότερη και πιο απτή για τον καθε Ευρωπαίο πολίτη κατάκτηση της Ενωμένης Ευρώπης και αυτο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το θυσίασουμε στο βωμό καμίας "εθνικής ατζέντας"».
http://www.ethnos.gr

1 σχόλιο:

  1. "Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ"

    Ανάθεμα πια αυτά τα "πρέπει να"! Ρε Μιχαλάκη, έχεις εσύ την δύναμη να την συμμορφώσεις; Όχι; Ε, κάτσε στ' αυγά σου και άσε τις κοινότυπες αρλουμπολογίες.

    "Αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς, μην περιμένεις να σε ξύσει ο γείτονας."

    Ζητάς από την ΕΕ να συμμορφώσει την Τουρκία, όταν πας και δίνεις πράσινο φως για την ένταξή της σ' αυτήν, χωρίς να βάζεις όρους; Όταν αφήνεις να σουλατσέρνουν στην Θράκη μας ανενόχλητοι οι διάφοροι Τούρκοι "επίσημοι" και "το Προξενείο" να δρα ανενόχλητο; Καλά, εμείς το ξέρομε ότι είσαι γραφικός. Δεν είναι ανάγκη να το φωνάζεις και παραέξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.