30/4/12

Ξεσηκώθηκαν οι Τούρκοι καλλιτέχνες «Καλλιτεχνική» οργή κατά του Ερντογάν στους δρόμους της Τουρκίας

Οι σημαντικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις, που αφορούν το μέλλον του τουρκικού θεάτρου θα λαμβάνονται από τους τεχνοκράτες.

To be or not to be? Με την συγκεκριμένη φράση, δανεισμένη από τον Σαίξπηρ, οι Τούρκοι καλλιτέχνες, ο κόσμος του θεάτρου, οι ηθοποιοί και οι συγγραφείς θεατρικών έργων κατεβαίνουν στους δρόμους της Τουρκίας και ξεκαθαρίζουν την οργή τους κατά της πολιτικής γραμμής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).  Στην γειτονική Τουρκία, ο κόσμος του θεάτρου αντιδρά σε πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβερνητικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία, τα δημοτικά θέατρα τίθενται υπό αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του Απριλίου. Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης προχώρησε στην λήψη μιας πρωτοβουλίας, η οποία εξόργισε την διανόηση της Τουρκίας. Στις 12 Απριλίου, το δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης έλαβε μια ιστορικής σημασίας απόφαση. Σύμφωνα με αυτή την νέα απόφαση, το δημοτικό θέατρο της Κωνσταντινούπολης τίθεται υπό την αυστηρή διοίκηση των τεχνοκρατών της τουρκικής κυβέρνησης και του δήμου της Κωνσταντινούπολης. Από τώρα και στο εξής, οι σημαντικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις, οι οποίοι αφορούν το μέλλον του τουρκικού θεάτρου θα λαμβάνονται από τους τεχνοκράτες και όχι τους καλλιτέχνες. Οι τεχνοκράτες και όχι η διανόηση της Τουρκίας θα είναι αυτοί οι οποίοι θα επιλέγουν τα έργα τα οποία θα ανεβαίνουν στην σκηνή.

Σύμφωνα με την διανόηση της γειτονικής χώρας, με την νέα της απόφαση, η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποιεί στροφή στον αυταρχισμό και επισκιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και την ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης.  Οι Τούρκοι καλλιτέχνες αναφέρονται με πικρία σε πρόσφατες τοποθετήσεις των φιλοκυβερνητικών κύκλων. Οι συγκεκριμένοι κύκλοι τονίζουν ότι από τώρα και στο εξής, ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τα ήθη και τα έθιμα του τουρκικού έθνους και να αποφεύγει έργα τα οποία δεν συμβαδίζουν με αυτά τα ήθη και έθιμα.

Από την πλευρά τους, οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημάνουν ότι με την νέα πρωτοβουλία, η κυβέρνηση θέτει τέλος στην κυριαρχία μιας «καλλιτεχνικής ολιγαρχίας» , η οποία εγκαινιάστηκε με την στρατιωτική χούντα του 1980 και ελέγχει το τουρκικό θέατρο εδώ και τρεις δεκαετίες. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα και ισχυρίζεται ότι στόχος της είναι η διαφάνεια στο τουρκικό θέατρο.

Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, χιλιάδες καλλιτέχνες έχουν χυθεί στους δρόμους των τουρκικών πόλεων και διαδηλώνουν κατά της νέας απόφασης. Οι ίδιοι επισημάνουν ότι, στο άμεσο μέλλον, παράλληλες αποφάσεις ενδέχεται να λάβει η πλειοψηφία των τουρκικών δήμων, οι οποίοι ελέγχονται από το ΑΚΡ.
Την έκρυθμη κατάσταση στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Τουρκίας έρχονται να δυναμιτίσουν νέες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Το προηγούμενο σαβ/κο, μιλώντας στα πλαίσια μιας κομματικής συνάντησης, ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε δριμύτατη επίθεση στους Τούρκους καλλιτέχνες.

www.kathimerini.com.cy

1 σχόλιο:

  1. Ε αυτό είναι πια το άκρον άοτον του..."εκδημοκρατισμού" της Τουρκίας.
    Μπράβο παιδιά, δημοκρατία φούλ του άσσου!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.