30/5/12

Η Τουρκία διεκδικεί κυκλαδικό ειδώλιο 5.000 ετών

Η Τουρκία διεκδικεί κυκλαδικό ειδώλιο από αμερικανικό μουσείο
Ετοιμάζεται να ζητήσει την επιστροφή και άλλων αρχαιοτήτων
Η Τουρκία διεκδικεί κυκλαδικό ειδώλιο από αμερικανικό μουσείο
Κυκλαδικό ειδώλιο τύπου "Κίλια" ή "ο ατενίζων τ' άστρα". Μουσείο Τέχνης του Κλήβελαντ.
Ενα κυκλαδικό ειδώλιο ηλικίας 5.000 ετών, που φέρεται ότι ανήκε στο Νέλσον Ροκφέλερ, ένα ακέφαλο χάλκινο άγαλμα που πιστεύεται ότι απεικονίζει τον αυτοκράτορα - φιλόσοφο Μάρκο Αυρήλιο, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της ενότητας «Μάρμαρα του Ιωνά», που είναι παλαιοχριστιανικά γλυπτά του 3ου αιώνα, βρίσκονται μεταξύ των 22 αρχαίων έργων που η Τουρκία θεωρεί ότι εκτίθενται παράνομα στο αμερικανικό Μουσείο του Κλίβελαντ.

Η Τουρκία δεν διεκδικεί ακόμη επισήμως την επιστροφή των αρχαιοτήτων αλλά όπως διατείνεται, βρίσκεται στη φάση της έρευνας και της συλλογής πληροφοριών για τα συγκεκριμένα έργα.

Παράλληλα έχει απειλήσει, ότι θα αρνηθεί να παραχωρήσει έργα της προς δανεισμό σε αμερικανικά μουσεία, που θεωρεί ότι κατέχουν παρανόμως αρχαιότητες από το έδαφός της.

Εκτός από το Μουσείο του Κλίβελαντ πληροφορίες αναζητεί η Τουρκία και για αντικείμενα που βρίσκονται στο Μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Ντάμπαρτον Οκς στην Ουάσιγκτον. Επίσης έχει ζητήσει έργα από Λούβρο, το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, το Βικτόρια και Αλμπερτ του Λονδίνου και το Μουσείο Γκιουλμπενκιάν στη Λισαβόνα.

Το αποτέλεσμα πάντως όλων αυτών των διεκδικήσεων είναι η δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος όσον αφορά τις επιστροφές προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, καθώς τα μεγάλα μουσεία προβάλλουν για μία ακόμη φορά το επιχείρημα, ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα διεθνώς.

Να σημειωθεί ότι το κυκλαδικό ειδώλιο ανήκει στον τύπο του «Stargazer» ενώ σπουδαίο θεωρείται και το ρωμαϊκό άγαλμα εξαιτίας της ζωντάνιας του και των πλούσιων πτυχώσεων του ενδύματός του. 

5 σχόλια:

  1. 'Δυό γαϊδάροι μάλωναν σε ξένη αχυρώνα..."
    Είναι καιρός να δημιουργηθεί -επιτέλους- ένας φορέας στο Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό ακριβώς την ταυτοποίηση και αξίωση επιστροφής όλων των Ελληνικής καταγωγής εκτιθεμένων αρχαίων αντικειμένων.
    Αν ποτέ επιστρέψει η ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο θα επιστρέψει μόνο με τη χρήση των υπαρκτών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο τόπος κι ο λαός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία διεκδικεί κυκλαδικό ειδώλιο 5.000 ετών

    Με το σκεπτικό ότι στο συγκεκριμένο ειδώλιο τής φωτογραφίας, αν τού βάλεις μουστακάκι και γυαλάκια θα είναι φτυστός ο Νταβούτογλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι πώς μπορεί ένα Ρωμαϊκό ειδώλιο να έχει ηλικία 5.000 ετών. Κατά τα λοιπά, είναι να τους θαυμάζει κανείς τους Τούρκους για το θράσος τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβάζοντας ξανά το άρθρο διαπίστωσα το λάθος μου και ζητώ συγγνώμη για το πρώτο μέρος του προηγούμενου σχολίου μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο που το συγκεκριμένο ειδώλιο της φωτογραφίας δεν είναι κυκλαδικό αλλά τύπου " Κίλια" .Ονομάζεται έτσι παγκοσμίως απο το ελληνικό χωριο Κίλια που υπήρχε στη χερσόνησο της Καλλίπολης στην Ανατολική Θράκη μέχρι τις αρχές του 20του αιώνα.Τα ειδώλια αυτά βρίσκονται συνήθως στη βορειοδυτική Μικρά Ασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.