28/6/12

Καθορισμό της ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ζητά η Κομισιόν

Χάρτης που εξέδωσε η Άγκυρα για χορήγηση αδειών εξερεύνησης στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.
Χάρτης που εξέδωσε η Άγκυρα για χορήγηση αδειών εξερεύνησης στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου
Διμερές θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διατυπώνεται σε σχετική με το θέμα απάντηση σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους.

Στην απάντηση γίνεται αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τονίζεται ότι, εξ αφορμής των ερευνών από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανεύρεση υδρογονανθράκων, η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει κάθε απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους, που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον ειρηνικό διακανονισμό διαφορών.


Στις επιλογές του ειρηνικού διακανονισμού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, εφόσον αυτό απαιτείται. Μια επιλογή με την οποία η κ. Θεοχάρους δεν συμφωνεί, διότι δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η Τουρκία είναι εκείνη που θα πρέπει να υπογράψει και να θέσει σε εφαρμογή το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας επί τη βάσει του οποίου, όπως πολύ ορθά αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να καθοριστεί η ΑΟΖ σε διμερές επίπεδο. Δηλαδή, μεταξύ δυο κυρίαρχων κρατών της Κυπριακής και της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνει η κ. Θεοχάρους, η υπογραφή και η εφαρμογή από μέρους της Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/501853 

4 σχόλια:

  1. Η γνώμη μου είναι ότι επίκειται πόλεμος στην περιοχή της Αν.Μεσογείου,με δυναμική να εξαπλωθεί και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κλινήρης,κάτι που οπωσδήποτε επηρεάζει αρνητικά τα αντανακλαστικά της Ελλάδας,μιας και η αναγκαιότητα της παρουσίας του ανα πάσα στιγμή στο ΕΘΚΕΠΙΧ έχει αποδειχτεί κατά το παρελθόν.

    Στην Κύπρο μπαίνουν σε μια δύσκολη φάση,όπου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις.Απο τη μια είναι η πολιτική αστάθεια που θα πυροδοτήσει η είσοδος στο μηχανισμό στήριξης και απο την άλλη η αμφίβολη ικανότητα της Ελλάδας να στηρίξει,αν χρειαστεί,στρατιωτικά τη μεγαλόνησο.

    Έχω όμως και ένα ερώτημα.Ποιο ήταν το αντάλλαγμα που απαίτησε η Ρωσία για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Κύπρου,που η κυβέρνηση Χριστόφια δεν θέλησε να δώσει;

    Έχει καμία σχέση το αντάλλαγμα αυτό με τις εξελίξεις στη Συρία; Έχει καμία σχέση με στρατιωτική βάση;

    Το καλοκαίρι αυτό θα το θυμόμαστε για όλη τη ζωή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πῶς θὰ καθορίση ἡ Ἑλλὰς Α.Ο.Ζ. ἐὰν δὲν μπορῆ νὰ ἐπιβάλλη τὰ 12ν.μ.;
    Ἀλήθεια πόσα ν.μ. εἶναι τὰ κρατικὰ ὕδατα τῆς Κύπρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ποιό είναι το αντάλλαγμα που ζητήθηκε από Ρωσία στην Κύπρο για τη χρηματική βοήθεια, και ο Χριστόφιας δεν θέλησε να δώσει;"
    Απ΄ότι σκέφτομαι Χρήστο, έχει σχέση με τη Συρία το θέμα.
    Η Ρωσία πάσχει για τη Συρία και κάνει ό,τι μπορεί να αποτρέψει την εμπλοκή πολέμου. Προτιμάει ίσως να κουκουλωθούν τα του Ασαντ.
    Μην ξεχνάμε ότι η Συρία είναι καλό λιμάνι της Μεσογείου, κάτι που ενδιαφέρει διακαώς χώρες που έχουν μεγάλη ανάγκη προσβάσης στη Μεσόγειο. (όπως η Ρωσία)
    Κάθε λιμάνι και...καημός βλέπεις.
    Κατά τα άλλα, μόλις άρχισε η Τουρκία να ξύνεται προς Συρία, άλλαξε απότομα το κλίμα. Γιατί άραγε;;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η σημασία της Συρίας για τη Ρωσία δεν εξαντλείται μόνο στο λιμάνι.

    Η Ρωσία,απο τη στιγμή που θέλει να θεωρείται μια σοβαρή μεγάλη δύναμη,δεν έχει την πολυτέλεια να ''πουλήσει'' και τη Συρία.Γιατί το μήνυμα που θα έστελνε σε άλλα φιλικά-συμμαχικά κράτη θα ήταν καταστροφικά.

    Ποιο κράτος θα εμπιστευόταν μετά τη Ρωσία; Κανένα.

    Σίγουρα το θέμα έχει και άλλες διαστάσεις,αλλά νομίζω ότι αυτό απο μόνο του είναι αρκετό για να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά της Ρωσίας στο θέμα της Συρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.