4/6/12

Der Spiegel: Το Ισραήλ εξοπλίζει γερμανικά υποβρύχια με πυρηνικές

Το Βερολίνο διαψεύδει ότι τα υποβρύχια θα καταστούν μέρος του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστα Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Η Γερμανία έχει παραδώσει ήδη τρία υποβρύχια του τύπου αυτού στο Ισραήλ και το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό θα παραλάβει άλλα τρία ως το 2017. 

Το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ έχει αρχίσει ήδη την διαδικασία για να εξοπλίσει τα υποβρύχια που έχει παραλάβει από τη Γερμανία με πυραύλους Κρουζ οι οποίοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, γράφει το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην έκδοσή του που κυκλοφορεί σήμερα. Το περιοδικό γράφει πως το Βερολίνο διαψεύδει ότι τα συγκεκριμένα υποβρύχια θα καταστούν μέρος του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου.

Αλλά, σύμφωνα με το Σπίγκελ, πρώην ανώτατα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Άμυνας είπαν ότι η κυβέρνηση ανέμενε εξαρχής πως το Ισραήλ επρόκειτο να εξοπλίσει με πυρηνικά όπλα τα υποβρύχια κλάσης Dolphin. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε τα γερμανικά υποβρύχια, δεν είναι μυστικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 «Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, δεν είμαι σε θέση να πω ποιες είναι οι δυνατότητές τους», πρόσθεσε. Το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επικυρώσει την συνθήκη για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, διατηρώντας μια επίσημη πολιτική «εσκεμμένης αμφισημίας». Πάντως το εβραϊκό κράτος θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές η μοναδική πυρηνική δύναμη στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής. Η είδηση ότι τα υποβρύχια που παραδόθηκαν στο Ισραήλ εξοπλίζονται με πυρηνικά όπλα πάντως προκάλεσαν την αντίδραση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), το οποίο απαίτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

 «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει πληροφορίες ώστε να γνωρίζουμε εάν τα υποβρύχια τα οποία παραδόθηκαν από τη Γερμανία μπορούν να εξοπλιστούν με συστήματα ικανά να φέρουν δυνητικά πυρηνικές κεφαλές», είπε στο περιοδικό ο Ρολφ Μίτσενιχ, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Ως σήμερα, οι παραδόσεις αυτές δικαιολογούνταν μεταξύ άλλων από το γεγονός πως τα συγκεκριμένα υποβρύχια αποτελούσαν μέρος ενός συμβατικού οπλοστασίου αποτροπής», τόνισε. «Η παράδοση [των υποβρυχίων] γίνεται χωρίς οπλισμό», είπε στο Σπίγκελ ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας: «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει στην σεναριολογία για τον μελλοντικό οπλισμό τους». Η Γερμανία έχει παραδώσει ήδη τρία υποβρύχια του τύπου αυτού στο Ισραήλ και το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό θα παραλάβει άλλα τρία ως το 2017.
http://www.kathimerini.com.cy/

1 σχόλιο:

  1. Άραγε, τα υποβρύχια που παραλαμβάνει το Ισραήλ, γέρνουν, όπως τα δικά μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.