29/8/12

Ασκήσεων ετοιμότητας συνέχεια… Εν όψει της ανακήρυξης της ΑΟΖ

Συναγερμός μέσα στη νύχτα.Γιατί ενεργοποίησε τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Α/ ΓΕΕΘΑBροχή μέσα στον Αύγουστο πέφτουν οι ασκήσεις ετοιμότητας των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης των ΕΔ. Έτσι, μετά την Άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» στις 8 Αυγούστου και αρκετές μικρότερης έκτασης ασκήσεις τις μέρες που ακολούθησαν, προχθές τα ξημερώματα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, αιφνιδιαστικά κινητοποίησε και πάλι τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, κυρίως τους βραχίονες του Πολεμικού Ναυτικού και της ΠΑ, σε ασκήσεις «κατάληψης» εχθρικού πολεμικού πλοίου εν πλω και έρευνας - διάσωσης πιλότων σε εχθρικό έδαφος (Combat Search And Rescue).
Η άσκηση ήταν επιτυχής, ο δε βαθμός ετοιμότητας του προσωπικού χαρακτηρίστηκε πολύ ικανοποιητικός.


Πάντως, οι συνεχείς αυτές ασκήσεις και η ανοικτή επικοινωνιακή τους διαχείριση από το ΥΠΕΘΑ έχουν δημιουργήσει προβληματισμό σε αρκετούς αμυντικούς αναλυτές, οι οποίοι αναπόφευκτα τις συνδέουν με ενδεχόμενη ένταση με την Τουρκία το φθινόπωρο, οπότε είναι πιθανή η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ αλλά και η έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Να σημειωθεί εδώ ότι το φθινόπωρο αναμένεται «καυτό» και στο εσωτερικό μέτωπο, όπου όλοι περιμένουν έντονο κύμα λαϊκής αντίδρασης από την ψήφιση και υλοποίηση του πακέτου των μέτρων των περιβόητων 11,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, με πιθανή την «αναταραχή» στο εσωτερικό, με το ενεργειακό μέτωπο ανοικτό και με γείτονα τη «γνωστή» Τουρκία, εύλογα κανείς μπορεί να συμπεράνει ότι το φθινόπωρο θα είναι μια ιδιαίτερα «περίεργη» περίοδος και για τα εθνικά θέματα, οπότε, κατά τη λαϊκή ρήση «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», ορθώς πράττει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ...
http://paron.gr/

3 σχόλια:

  1. Αρχή της μάθησης η επανάληψη,η μάθηση φέρνει την αυτοπεποίθηση και την ώρα της πράξης είσαι σίγουρος γι αυτό που κάνεις.
    Είμαι σίγουρος για την επιτυχία των Ελλήνων εκτός και εάν οι Αμερικάνοι εμπλακούν υπέρ της Τουρκίας και γείρει η ζυγαριά υπέρ των Τούρκων,διαφορετικά θα είναι ευκαιρία να ξεκαθαρισθούν πολλές εκρεμότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Αρχή της μάθησης η επανάληψη,η μάθηση φέρνει την αυτοπεποίθηση και την ώρα της πράξης είσαι σίγουρος γι αυτό που κάνεις"

    Έτσι, πολύ σωστό αυτό που είπες Ιωάννη. Καταλήγει να ναι σίγουρος γι' αυτό που κάνει, του βγαίνει αυτοματοποιημένα η κάθε κίνηση αφού με τις επαναλήψεις έχει διορθώσει λάθη.Έχει δουλέψει πάρα πολλές φορές πάνω σε αυτό, πως να μην είναι μετά σίγουρος? Δεν κάθεται καν να το σκεφτεί. Το ξέρει και το εφαρμόζει τάχιστα.Και πολλές φορές η ταχύτητα κρίνει τη ζωή και το θάνατο.
    Άλλωστε ένας αντίπαλος θα κοιτάξει να ρίξει το ηθικό του αντιπάλου ήδη πριν αρχίσουν επιχειρήσεις αλλά και μέσω των επιχειρήσεων. Δύο τρόποι τουλάχιστον:
    1) Ψυχολογικός πόλεμος βασισμένος στις παλιές παραδοσιακές μεθόδους όπως πχ των εντύπων, ραδιοφωνικές παρεμβολές κτλ αλλά και πολύ πιο εξελιγμένες. Αρκεί μια φράση ή μια λέξη που θα ακούσει ή θα διαβάσει ο στρατιώτης για να εισχωρήσουν στο μυαλό του και ουσιαστικά να τον κατευθύνουν. Να του δημιουργήσουν άγχος, ηττοπάθεια κ.α. Σε τέτοιες περιπτώσεις ουσιαστικά προσπαθούν να ελέγξουν ανθρώπους του αντιπάλου.
    2) Εντυπωσιακό πλήγμα στον αντίπαλο για δύο λόγους: Επιχειρησιακούς και ψυχολογικούς. Ένα σημαντικό πλήγμα παραλύει τον αντίπαλο ειδικά αν ακολουθήσουν ακόμη δυο πλήγματα με σχετικά μικρή χρονική διαφορά.

    Η ουσιαστική εκπαίδευση λοιπόν με τη συνεχή επανάληψη βοηθά τον άλλο να πιστεύει ότι είναι μαχητής. Ότι τα τσακίζει όλα. Κι όντως όσο διορθώνεις τα λάθη με τις επαναλήψεις τόσο πλησιάζεις το επίπεδο "Ράμπο".
    Άρα επιτυγχάνονται 3 πράγματα:
    1) Είναι σίγουροι ότι αν απαιτηθεί θα είναι αποτελεσματικοί κι αν κάποιος απ' την ομάδα πεθάνει δεν θα ναι άδικα.Ούτε θα πιστεύουν ότι πρέπει να πεθάνουν. Θα πιστεύουν ότι πρέπει να πετύχουν την αποστολή τους. Μόνο αυτό. Η νίκη.
    2) Αφού πιστεύουν στον εαυτό τους αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερα τον ψυχολογικό πόλεμο του αντιπάλου και ειδικά σε περίπτωση αιχμαλωσίας "κρατάει" ο άλλος πιο πολύ στην ανάκριση. Όλοι σπάνε κάποτε..είναι άνθρωποι, ατσάλι να ναι μέσα κι έξω θα σπάσουν, απλώς θα κρατάνε πιο πολύ, θα χρειαστεί χρόνος, άρα αυξάνουν τις πιθανότητες να μπορέσουν να αποδράσουν. Όσο πιο πολύ αντέχεις κυρίως ψυχολογικά, τόσο πιο πολύ σκέφτεσαι πως θα το σκάσεις και το μυαλό φέρνει στροφές.
    3) Ακόμα κι αν δεχθούμε ως Ελλάδα δυνατά πλήγματα στην αρχή των επιχειρήσεων, δεν παγώνουμε αλλά λέμε "Τώρα θα ανταποδώσουμε πολύ δυνατά".

    Η σωστή συνεχής εκπαίδευση φέρνει ηθικό. Πιστεύουν οι άνθρωποι σου. Αν πιστεύουν έχεις το 60% της επιτυχίας σε επιχειρήσεις. Το ηθικό είναι πολύ κρίσιμος παράγοντας από μάγειρα μέχρι κομμάντο.
    Αντίθετα λάθος πρακτικές κάποιων ηλίθιων αξιωματικών ρίχνουν το ηθικό άρα και την πάσης φύσεως ανθεκτικότητα των ψυχών που διοικούν. Και υπάρχουν ηλίθιοι αξιωματικοί. Όλα τα επαγγέλματα έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντε με το καλό, μπάς και γυρίσει ο τροχός.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.