29/8/12

Οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται εγκατάλειψη από την Τουρκία Έκθεση για τη στάση των Τουρκοκύπριων


Οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται εγκατάλειψη από την Τουρκία
Τουρκοκυπριακό συλλαλητήριο στην πλατεία Ινονού, Λευκωσία, Κύπρος, κατά των πολιτικών της Άγκυρας και τη λιτότητα, φωτ.αρχείου της 2/3/2011 [ΑΠΕ ΜΠΕ/Α. Βικέτου]
 Ευσταθιάδης Στάθης
Οι Τουρκοκύπριοι δυσφορούν για τον «πνιγηρό εναγκαλισμό» τους από την Άγκυρα και ζητούν «ισοτιμία κυριαρχικών δικαιωμάτων» από την τούρκικη κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση «Κυπριακές αντιλήψεις για την Τουρκία» την οποία ετοίμασε το Ίδρυμα Τούρκικων Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών και έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας.



Οι Τουρκοκύπριοι δεν κρύβουν την αποστροφή τους στο ότι είναι μια προέκταση της Τουρκίας και όχι ένα ανεξάρτητο κράτος. «Στα χαρτιά η Τουρκία -και είναι η μόνη- μας αναγνωρίζει ως χώρα ανεξάρτητη αλλά στην πραγματικότητα, όταν κανείς δει τις σχέσεις μας με την Άγκυρα δεν είμαστε μια κυβέρνηση όπως την ορίζει το διεθνές δίκαιο», εξηγεί ένας τουρκοκύπριος επιστήμονας στους συντάκτες της έκθεσης. Εκείνο που θέλουμε, δηλώνει ένας άλλος είναι «η Τουρκία να μας δίνει οδηγίες χωρίς να μας επιβάλλεται».

Στην τουρκοκυπριακή «επικράτεια», διαπιστώνει η έκθεση, εκτός από την ομόφωνη κριτική για την τούρκικη στάση, επικρατεί «αβεβαιότητα» για το status και το μέλλον της κοινωνίας τους. Η απόρριψη του Σχεδίου Αναν και η αποτυχία της ΕΕ «να βραβεύσει» τους Τουρκοκύπριους επειδή το υποστήριξαν οδήγησε σε μια «έξαρση της αβεβαιότητας» και έτσι σήμερα «οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν φωνή ούτε στην Κυπριακή Δημοκρατία ούτε στην τούρκικη Δημοκρατία», δήλωσε διευθυντής αριστερής εφημερίδας.

Όλους όσους συνάντησαν οι συντάκτες της έκθεσης απασχολεί το ότι «η Τουρκία κοιτάζει μόνο τα δικά της συμφέροντα, η τούρκικη κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τους Τουρκοκύπριου και ούτε κάνει προσπάθεια να τους καταλάβει».

Η έκθεση, την οποία υπογράφουν η Ρεβέκκα Μπράϊαν, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της LSE του Λονδίνου και η Χριστέλλα Υάκινθου του Διεθνούς Κέντρου Κυπριακού Προγράμματος, διαπιστώνει ότι «καμία πλευρά δεν ελπίζει να λυθεί σύντομα» το αδιέξοδο των συνομιλιών. Μολονότι γενική είναι η πεποίθηση ότι «η Τουρκία πρέπει να κάνει κάποια βήματα», οι Τουρκοκύπριοι καταλογίζουν στους Ελληνοκύπριους τα εμπόδια.

Οι Ελληνοκύπριοι, αναφέρει η έκθεση, «φοβούνται πάντοτε την Τουρκία». Την ίδια στιγμή όμως, δεν τολμούν «να μιλήσουν ανοικτά» από φόβο ότι θα θεωρηθούν «προδότες». Ωστόσο, η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας και η ισχύς της κινούν το ενδιαφέρον τους να αποκαταστήσουν λειτουργικές σχέσεις με την Τουρκία. Άλλωστε, σημειώνει η έκθεση, «οι Ελληνοκύπριοι είναι περισσότερο απασχολημένοι με την κατάρρευση της οικονομίας στην Ελλάδα παρά με τον ρόλο της Τουρκίας για το μέλλον της χώρας τους».

2 σχόλια:

  1. «οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν φωνή ούτε στην Κυπριακή Δημοκρατία ούτε στην τούρκικη Δημοκρατία»

    Δεν κατάλαβα.. Αποχώρησαν από την κυπριακή δημοκρατία το 1963, θέσπισαν παράνομο κράτος επί πτωμάτων και Ελληνικής γης και θέλουν να έχουν φωνή στην κυπριακή δημοκρατία;
    Λεγόμενοι 'τουρκοκύπριοι' λανθασμένα σας δίνουμε επιδόματα και ταυτότητες της κυπριακής δημοκρατίας. Είστε συνεργάτες των κατακτητών και πρέπει ως αυτοί να αντιμετωπίζεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένας στους τέσσερις τουρκοκύπριους είναι κυβερνητικός υπάλληλος σε μια χρεωκοπημένη για χρονιά «χώρα» η οποία ζει με δανεικά από την Τουρκία.

    Με το που τους έκοψε τον μισθό ο Ερτογαν αισθάνθηκαν εγκατάλειψη από την Τουρκία. Μιλάμε για τους ίδιους που θέλουν λύση (στα μετρα τους) χωρίς την αποχώρηση του τούρκικου στρατού.

    Είναι οι ιδιοι κουτοπόνηροι και βρωμεροί τύποι που θέλουν να ζούμε στο ίδιο κράτος για να πληρώνονται οσο οι ελληνοκύπριοι δημόσιοι υπάλληλοι αλλα να διατηρήσουν και την ανεξαρτησία τους στα κατεχόμενα. Θέλουν ένα είδος συνομοσπονδίας από το οποίο θα παίρνουν και δεν θα δίνουν.

    Όποιος δεν αμφιβάλει για τις σιχαμερές προθέσεις τους ας δει ποιον ψηφίσαν στις τελευταίες εκλογές, τον Ερογλου, ένα τύπο ποιο φασίστα από τον Ντενκτάς.
    Τούρκος καλός μονό…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.