13/6/17

Ήλθε η ώρα να το διαβάσετε, για να αντιληφθείτε γιατί η Τουρκία θα χάσει τον πόλεμο - Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν

Ένα μνημειώδες έργο του εκ των στρατιωτικών ηγετών του ΡΚΚ, Μουράτ Καραγιλάν
Ένα μοναδικό εργαλείο για να μελετήσει και να μελετά διαχρονικά κανείς το ιστορικό του 30ετούς πολέμου των Κούρδων εναντίον του τουρκικού κράτους και να αντιλαμβάνεται τις πραγματικές διαστάσεις των εξελίξεων γύρω από το Κουρδικό Ζήτημα
Πρόλογος του εκδότη
Οι Κούρδοι είναι ένας ιστορικός λαός της Άνω Μεσοποταμίας, ο οποίος έχει την τύχη και την ατυχία να κατοικεί σε μια ευρύτατη περιοχή που ελέγχει τις πηγές και μεγάλο μέρος του ρου του Τίγρη και του Ευφράτη, ενώ ταυτόχρονα στο υπέδαφος αυτής της πραγματικά αχανούς έκτασης κρύβονται τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Δηλαδή, σε περίπτωση που οι Κούρδοι καταφέρουν να αποκτήσουν την ελευθερία τους και να απελευθερώσουν την πατρίδα τους, που είναι κατακερματισμένη και κατέχεται από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία, τότε ως ενιαίο Κουρδιστάν θα έχουν υπό τον έλεγχό τους τα μεγαλύτερα αποθέματα υδάτων και πετρελαίου στην περιοχή.
Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του κουρδικού έθνους στην Ιστορία έπαιξε η μουσουλμανική θρησκεία. Οι Κούρδοι, λαός με τεράστια πολεμική παράδοση, με την εμφάνιση του Ισλάμ δεν κατόρθωσαν να δώσουν μια δική τους ερμηνεία στη νέα θρησκεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν υπό την επιρροή του αραβικού, του ιρανικού και του τουρκικού παράγοντα, ο καθένας από τους οποίους, με πολιορκητικό κριό το Ισλάμ, προσπάθησε να επιβάλλει τα δικά του θρησκευτικά, εθνικά και πολιτισμικά πρότυπα στους Κούρδους, πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτόν τον κατακερματισμό αλλά και τον εκφυλισμό του κουρδικού έθνους. Το γεγονός αυτό ήταν μια από τις κύριες αιτίες που δεν επέτρεψαν τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για το σχηματισμό μιας κοινής κουρδικής εθνικής ταυτότητας, που ενδεχομένως θα οδηγούσε τους Κούρδους στη διεκδίκηση μιας κοινής πατρίδας, ιδιαίτερα με τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όταν Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία χώρισαν την περιοχή σε ζώνες επιρροής, με τη Συνθήκη Sykes-Picot, οι Κούρδοι αγνοήθηκαν και το Κουρδικό Ζήτημα αποτέλεσε ένα θλιβερό κατάλοιπο του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατάλληλες συνθήκες για τη διευθέτηση του Κουρδικού δημιουργήθηκαν με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την κατάρρευση του διπολισμού και του υπαρκτού σοσιαλισμού. Όμως ένας από τους παράγοντες που επηρέασε και θα επηρεάσει καθοριστικά την πορεία και την τελική λύση του Κουρδικού, είχε ξεκινήσει έναν άνισο και επικό αγώνα αρκετά χρόνια πιο πριν, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Έναν αγώνα που, ανεξαρτήτως τακτικών συμμαχιών, δόθηκε κυρίως εναντίον της Τουρκίας, αλλά και εναντίον όλων εκείνων των δυνάμεων που είτε κατέχουν είτε εκμεταλλεύονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τη γεωγραφία του Κουρδιστάν.
Ο παράγοντας αυτός είναι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και ο Ηγέτης του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, που πληρώνει βαρύ τίμημα για τον αγώνα παλιγγενεσίας του λαού του, ευρισκόμενος δεσμώτης στη φυλακή του νησιού Καλόλημνος (Ιμραλί) της Θάλασσας του Μαρμαρά, με ευθύνες και Ελλήνων πολιτικών. Εκείνων των δειλών και ανεύθυνων πολιτικών που τον έφεραν στην Ελλάδα, υποσχόμενοι ότι θα κατεβάσουν ένα εκατομμύριο κόσμο στο Σύνταγμα για να τον υποστηρίξουν και στη συνέχεια δεν είχαν το θάρρος να τον υπερασπιστούν, και εκείνων των πολιτικών που κυβερνούσαν τη χώρα και λύγισαν στις πιέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας, στέλνοντάς τον στο στόμα του «γκρίζου λύκου», που στην περίπτωσή μας ήταν το Ναϊρόμπι της Κένυας.
Όλον αυτόν τον άνισο και τιτάνιο αγώνα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, που αρχίζουν τα πρώτα επαναστατικά βήματα του Ηγέτη Άπο, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2010, το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα επιχείρησε να τον συνοψίσει σε ένα βιβλίο, επικεντρώνοντας στο στοιχείο του ένοπλου αγώνα και του πολέμου, αφού αυτός ήταν η μοναδική επιλογή για την ομάδα των οπαδών του Άπο, που ζητούσε ελευθερία στο Κουρδιστάν. Όλους τους άλλους δρόμους τους κρατούσαν ερμητικά κλειστούς οι μηχανισμοί καταπίεσης της Άγκυρας και όλες οι άλλες μεγάλες και μικρότερες δυνάμεις που έχουν τους δικούς τους σχεδιασμούς στην περιοχή.
Το βιβλίο αυτό, στη συγγραφή του οποίου συνέβαλαν Κούρδοι αγωνιστές, οι πλειοψηφία των οποίων εν τω μεταξύ έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών, έγραψε και υπογράφει ο Μουράτ Καραγιλάν, ένας εκ της ηγετικής ομάδας που διοικεί το ΡΚΚ από τότε που ο φυσικός του Ηγέτης βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή.
Επειδή το Κουρδικό, που αποτελεί από μόνο του ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο επηρεάζει ούτως ή άλλως τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, αφορά ευθέως την Κύπρο και την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ζητήσουμε τα δικαιώματα της έκδοσης στα ελληνικά. Κι αυτό για να έχουν τη δυνατότητα οι Έλληνες που ενδιαφέρονται για την πορεία αυτού του ζητήματος να διαβάσουν και την κουρδική άποψη για τον απελευθερωτικό τους αγώνα, αφού μέχρι τώρα τα κείμενα και οι απόψεις που δημοσιεύονται στα ελληνικά για το θέμα είναι είτε αποσπασματικές είτε επηρεασμένες από την άποψη των κρατών που κατέχουν ή εκμεταλλεύονται το Κουρδιστάν.
Όσον αφορά το εκδοτικό εγχείρημα αυτό καθ’ αυτό, προσπαθήσαμε να σεβαστούμε την ορολογία και τους αξιακούς κώδικες του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος και του συγγραφέα, ενώ καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη σωστή και περιεκτική μετάφραση, όπως και για τη δημιουργία ευρετηρίου και τη συγγραφή επεξηγηματικών σημειώσεων. Όλα αυτά θα βοηθήσουν τον αναγνώστη και τον ερευνητή όχι μόνο να κατανοήσει το θέμα, αλλά και να επεκτείνει την έρευνά του, ιδιαίτερα με την καταγραφή στο ευρετήριο όλων των ονομάτων και των τοπωνυμίων στα τουρκικά.
Η έκδοση του παρόντος βιβλίου είναι για μας ένα στοίχημα, αφού γίνεται σε μια περίοδο τεράστιας κρίσης που αντιμετωπίζει όχι μόνο ο εκδοτικός κλάδος και η κοινωνία, αλλά η πατρίδα γενικότερα. Μια βαθιά και πολύμορφη κρίση που επιδεινώνει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε με ασφάλεια την ιστορία αλλά και την παρουσία του Ελληνισμού στον ελληνικό χώρο, που μας απέμεινε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, και ιδιαίτερα στο τόξο Κύπρος-Αιγαίο-Θράκη, που δέχεται τις πιέσεις του τουρκικού και νεοοθωμανικού επεκτατισμού. Ελπίζουμε οι αναγνώστες μας να βρουν στις σελίδες αυτού του βιβλίου πολύτιμα διδάγματα για το πώς ένας λαός που δεν έχει τίποτα στα χέρια του, αγωνίζεται εναντίον γιγάντων και τελικά κερδίζει. Κερδίζει επειδή συσπειρώνεται γύρω από πρόσωπα, ιδέες και αξίες και αγωνίζεται για όλα αυτά. Έτσι απλά.

Αθήνα 10 Ιουνίου 2012
Σάββας Καλεντερίδης
Εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Παρακολουθείστε ολόκληρο το βίντεο της παρουσίασης του βιβλίου, που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο

Βιογραφικό Μουράτ Καραγιλάν
Ο Μουράτ Καραγιλάν (Murat Karayılan) γεννήθηκε το 1954 στο Μπιρετζίκ του νομού Ούρφα (Έδεσσα). Είναι μηχανολόγος, απόφοιτος ανώτερης τεχνικής σχολής. Στο ΡΚΚ συμμετέχει από το 1979 και στην οργάνωση είναι γνωστός με την κωδική ονομασία Τζεμάλ (Cemal). Υπηρέτησε με συνέπεια από διάφορες θέσεις το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, ενώ τραυματίστηκε αλλεπάλληλες φορές σε διάφορες μάχες μεταξύ των ανταρτών του ΡΚΚ και του τουρκικού στρατού.
Ανήκει στην ηγετική ομάδα του ΡΚΚ που διοικεί το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα μετά τη σύλληψη του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και τον εγκλεισμό του στη φυλακή του Ιμραλί.
Ως συντοπίτης του Άπο, θεωρείται από τα πιο έμπιστα πρόσωπα του έγκλειστου Κούρδου ηγέτη και διακρίνεται για την αγωνιστικότητα, τη στρατιωτική εμπειρία, τις επιτελικές ικανότητες, την ακλόνητη πίστη στον απελευθερωτικό αγώνα και τη βαθειά ιστορική και πολιτική γνώση που διαθέτει γύρω από το Κουρδικό Ζήτημα.
Το τελευταίο διάστημα εκτελεί χρέη Προέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κοινοτήτων του Ελεύθερου Κουρδιστάν (KCK).

Πρόλογος του εκδότη
Πρόλογος του συγγραφέα
Εισαγωγικό Σημείωμα Μάριου Λ. Ευρυβιάδη
Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ : Η κοινωνική διαμόρφωση των Κούρδων και η πραγματικότητα του πολέμου
Η γέννηση του πολιτισμού και η πρώτη καταφυγή στη βία 
Η σχέση των Μήδων με τον πόλεμο
Οι Κούρδοι κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Η είσοδος του Ισλάμ στο Κουρδιστάν
Η εξελικτική πορεία των συμμαχιών Κούρδων-Τούρκων 
Η Γαλλική Επανάσταση και η στροφή των Οθωμανών προς Ανατολάς 
Αναφορά στις κουρδικές επαναστάσεις του δεκάτου ενάτου αιώνα 
Η επιρροή της ισλαμικής αδελφότητας των Νακσιμπεντί στο Κουρδιστάν 
Οργάνωση και πολεμικές τακτικές των επαναστάσεων του δεκάτου ενάτου αιώνα 
Συντάγματα Χαμιδιέ: Το οθωμανικό κράτος οργανώνει τους Κούρδους εναντίον άλλων φυλών 
Οι Κούρδοι την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου 
Ο ρόλος των Κούρδων στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας 
Ο χαρακτήρας των κουρδικών επαναστάσεων τον εικοστό αιώνα
Η σιωπή του θανάτου μετά τις επαναστάσεις 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ : Οι τακτικές και οι αγώνες των λαών στη Μέση Ανατολή τη δεκαετία του 1960
Η Μέση Ανατολή αιμορραγεί 
Η τέχνη του πολέμου και η στρατηγική του λαϊκού πολέμου 
Ο ανταρτοπόλεμος στη Μέση Ανατολή 
Το κίνημα της νεολαίας του 1968 και το όνειρο του ανταρτοπολέμου στην
Τουρκία, που τελείωσε πριν καν αρχίσει 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ : Ο αγώνας του ΡΚΚ
Η πολιτική αφομοίωσης στο Κουρδιστάν 
Ο Ηγέτης Άπο: Μια ιστορική επαναστατική μορφή 
Η περίοδος της ομαδικής ιδεολογικής δράσης και η επιστροφή στο Κουρδιστάν 
Η απόφαση για ίδρυση κόμματος και η έναρξη του αγώνα 
Η έξοδος του Ηγέτη Άπο στη Μέση Ανατολή 
Η Μεγάλη Αντίσταση των φυλακισμένων εναντίον της χούντας της 12ης Σεπτεμβρίου 
Η δημιουργία των αντάρτικων ομάδων στην περιοχή Παλαιστίνης-Λιβάνου 
Επιστροφή στην Πατρίδα 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ : Η πρώτη ένοπλη επίθεση της 15ης Αυγούστου 1985 και η έναρξη του ένοπλου αγώνα
Η ένοπλη επίθεση της 15ης Αυγούστου: μια ιστορική πράξη εθνικής διεκδίκησης 
Η χρεοκοπία της άμυνας εκ του ασφαλούς 
Διοικητής Αγκίτ: το παράδειγμα της αποφασιστικότητας και της επιμονής του αντάρτη 
Η περίοδος του Τρίτου Συνεδρίου και ο εξοπλισμός των πολιτών 
Οι καταστροφές που προκάλεσε η “Συμμορία των Τεσσάρων” 
Η αναβίωση του επιθετικού πνεύματος 
Η επίμονη γραμμή αγώνα του Ηγέτη Άπο εναντίον της συμμοριακής δράσης των ανταρτών 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ : Η περίοδος της επαναστατικής δράσης και η ανάληψη της πρωτοβουλίας από τους αντάρτες
Η αντίσταση του λαού στις πόλεις του Κουρδιστάν 
Συνέδριο για αντιμετώπιση της καταστροφικής δράσης των συμμοριών στο εσωτερικό της οργάνωσης 
Τακτικές αδυναμίες που παρουσιάστηκαν την περίοδο του Πολέμου του Κόλπου 
Ο ηρωισμός και η εξάπλωση της δράσης των ανταρτών 
Η ανάπτυξη του επιχειρησιακού συστήματος επικοινωνιών των ανταρτών 
Ακαδημία Πολέμου «Μαχσούμ Κορκμάζ» 
Προβλήματα τακτικής στον πόλεμο του 1992 στο Νότιο Κουρδιστάν 
Η πρώτη απόπειρα πολιτικής λύσης του Κουρδικού και η ακύρωσή της μετά από παρέμβαση των συμμοριών 
Η απόπειρα καταστροφής των ανταρτών στο Ζέλε 
Η συμβολή των γυναικών στον απελευθερωτικό αγώνα 
Το πολεμικό δόγμα που εφαρμόστηκε από τους αντάρτες το 1993 
Η περίοδος του χειμώνα 1993-94
Άνοιξη 1994: Οι συνδιασκέψεις και ο ετήσιος προγραμματισμός
Δόγμα πολέμου σε όλα τα μέτωπα
Η επέκταση του αγώνα και οι διαλυτικές τάσεις 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ : Η εξέλιξη της περιόδου τακτικών αδιεξόδων
Ο τουρκικός στρατός μπροστά στον ηρωισμό των ανταρτών 
Η προσέγγιση στις έννοιες Διοίκηση και Τακτική
Η πραγματικότητα του Πέμπτου Συνεδρίου 
Τα αίτια της επιμονής στην παλαιά τακτική 
Ο Δεύτερος Πόλεμος του Νότου 
Το Πρώτο Συνέδριο της Ένωσης Ελευθέρων Γυναικών του Κουρδιστάν (YAJK) 
Τακτικό δόγμα της νέας περιόδου 
Επίθεση αυτοκτονίας της Ζιλάν: Μια επέμβαση στο τακτικό αδιέξοδο 
Η απελευθέρωση των αιχμαλώτων Τούρκων στρατιωτών και η συμφωνία  στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας – Ισραήλ 
Η διαστρέβλωση της νέας τακτικής το 1996 και η απόπειρα αδρανοποίησης 
Στροφή στις φυσικές πηγές έναντι του εμπάργκο 
Οι τακτικές προετοιμασίες του έτους 1997 
Η αυξημένη προσέλευση στις τάξεις των ανταρτών από την περιοχή Σοράν 
Η φοβική προσέγγιση της διοίκησης στην τακτική 
Η τακτική των αεροκίνητων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού 
Ο ρόλος της προδοσίας στο νέο δόγμα του τουρκικού κράτους 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ : Η διεθνής συνωμοσία για τη σύλληψη του Ηγέτη Άπο και η περίοδος οπισθοχώρησης
«Δεν μπορείτε να σκεπάσετε τον Ήλιο μας»
Η οπισθοχώρηση και τα προβλήματα που ακολούθησαν 
Το Έβδομο Συνέδριο 
Πολιορκία του όρους Κανδήλι: Ένας μη αναμενόμενος πόλεμος 
«Ψεύτικοι φίλοι, ανεπαρκείς σύντροφοι και συναγωνιστές» 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ : Οι αιτίες που εμποδίζουν την πορεία για την απελευθέρωση και τη μεγάλη νίκη
Τα προβλήματα διοικητικής δομής του ΡΚΚ και η προσέγγιση στην τέχνη του
πολέμου 
Οι επιδράσεις της μη κομματικοποίησης στη διοικητική δομή 
Οι λόγοι για τους οποίους δεν αποκτήσαμε αποτελεσματική τακτική διοίκηση 
Τα προβλήματα δημιουργίας στρατού των ανταρτών και οι επιρροές της
κλασικής πολεμικής παράδοσης των Κούρδων 
Η σχέση και η αντίφαση ήρωα-διοικητή 
Η αντικρουόμενη σχέση του ανταρτοπόλεμου και της κλασικής πολεμικής παράδοσης των Κούρδων 
Τα προβλήματα στην εξέλιξη του αντάρτη που θα μας οδηγήσει στη νίκη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ : Ιστορικές αλήθειες και πραγματικότητες εναντίον του ψεύδους και της διαστρέβλωσης
Ο σεβασμός και η ορθή συγγραφή της Ιστορίας είναι η βασική αρχή της ηθικής 
Η ανήθικη πρακτική των Τούρκων στρατηγών  
Η αλήθεια θα λάμψει οπωσδήποτε 
Το ιστορικό της φράσης: «Δεν θα βάλω τους στρατιώτες μου να μεταφέρουν ψοφίμια», που είπε ο Παμούκογλου, είναι ομολογία της αποτυχίας των Τούρκων στρατηγών. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ : Η στρατηγική της νόμιμης άμυνας
Οι φυσικές και δικαϊκές βάσεις του δικαιώματος της άμυνας 
Άμυνα κατά των κυρίαρχων στρατών 
Η αλλαγή του προτύπου και η στρατηγική της νόμιμης άμυνας 
Σύστημα ανεξαρτησίας και κοινωνικής άμυνας χωρίς την ύπαρξη του κράτους 
Ο αντάρτης της νόμιμης άμυνας είναι ο αντάρτης της νίκης 
Η περίοδος υλοποίησης της στρατηγικής της νόμιμης άμυνας 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 

ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ  

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (Με αλφαβητική σειρά)
Ήφαιστος Παναγιώτης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων-Στρατηγικών Σπουδών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Ιακώβου Χρήστος, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) 
Καραγιάννης Ν. Ελευθέριος, Πρέσβυς ε.τ.
Μάζης Ιωάννης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Σαββίδης Παντελής, Δημοσιογράφος 
Στρατάκος Ευστάθιος, Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Διοικητής Γ΄ Σώματος Στρατού 

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ 
Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν

Το βιβλίο θα το βρείτε:
Εκδόσεις-Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, info@infognomon.gr

19 σχόλια:

  1. ΠΟΙΕς ηταν οι σχεσεις των Κουρδων με τους Ελληνες? και το λεω αυτο γιατι εχω διαβασει το βιβλιο της ποντιας "Ουτε τ΄ονομα μου" και εκει δεν ειχα και την καλυτερη εικονα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη, ο συγγραφέας κάνει λόγο και στο θέμα αυτό.
    Άρη, το βιβλίο τιμάται 25 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=280171

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβάζουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Χειλαδάκη. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ; ή Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

    Όλα αυτά απόκτησαν μια νέα διάσταση μετά τον πόλεμο του Ιράκ, όπου το Ισραήλ βρήκε για πρώτη φορά την ευκαιρία έχει άμεση επαφή με τους Κούρδους της περιοχής και να τους επηρεάσει άμεσα για τη δημιουργία μεγάλου προγεφυρώματος ελέγχου όλης της περιοχής.

    Σύμφωνα με μια μυστική αναφορά του ισραηλινού αξιωματούχου, μέλους της Ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας «Μοσάντ», Αμπραχάμ Τίλμεν, που διέρρευσε σε ορισμένα τούρκικα περιοδικά, όπως «ΝΟΚΤΑ» και Αϊντινλίκ», αρχή Σεπτεμβρίου 2004, αποκαλυπτόταν η ΑΓΟΡΑ τεράστιας έκτασης (540.000 στρεμμάτων και πάνω) από το Ισραήλ, στην περιοχή Ούρφα της Νοτιοανατολικής Τουρκίας για τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ γεωγραφικής ζώνης άμεσης επιρροής από το Ισραήλ.

    Πέρα απ’ αυτό, όπως αναφέρονταν στα δημοσιεύματα, οι ισραηλινοί σκόπευαν στη δημιουργία εδαφικών εστιών στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα μεγάλα ΦΡΑΓΜΑΤΑ του Τίγρη και Ευφράτη και στις επαρχίες Αντιγιαμάν, Μπατμάν, Ντιαμπακίρ, Γκαζιαντέπ, Κιλίς, Μαρντίν, Σιίρτ και Σιρνάκ, όπου, όπως αποκαλυπτόταν, ήδη κατείχαν 75.358 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δείχνοντας πως υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για τν εγκατάσταση του Ισραήλ στην περιοχή, μετά από ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με την τουρκική κυβέρνηση του ΕΡΝΤΟΓΑΝ…….

    Για το ίδιο θέμα, όπως ανάφερε η τούρκικη επιθεώρηση «Αϊντινλίκ», το Ισραήλ είχε αρχίσει να οικοδομεί το «ΝΕΟ ΙΣΡΑΗΛ» σε μια έκταση 186.000 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή της Ούρφας. Εδώ κτίζονται Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Κέντρο, καθώς και εκκλησίες και Συναγωγές, ενώ η πρώτη δαπάνη για τα έργα φτάνει τα είκοσι εκατομμύρια δολάρια.

    Η τουρκική κυβέρνηση του ΕΡΝΤΟΓΑΝ, όπως επισημαινόταν με ενδιαφέρων , είχε συνάψει συμφωνίες με το ΙΣΡΑΗΛ για την άδεια εγκατάστασης των ισραηλινών στην περιοχή και τη δημιουργία του «ΝΕΟΥ ΙΣΡΑΗΛ» στην νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ ο δήμαρχος της Ούρφας, Αχμέτ Μπαχτσιβάν, που εκλέχτηκε με τις τελευταίες εκλογές του Μαρτίου 2004 και ανήκει στο κόμμα του ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ε΄ναι ενήμερος και στηρίζει αυτές τις συμφωνίες.

    Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Μπαχτσιβάν κινούταν με ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ από τον ίδιο τον ΤΟΥΡΚΟ πρωθυπουργό, ΤΑΪΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ και μετά από τις μυστικές συμφωνίες που είχαν γίνει μεταξύ Τουρκίας Ισραήλ γι’ αυτή την περιοχή… Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος δήμαρχος έχει καταγγείλει δημόσια τη δραστηριότητα ξένων αποστολών και των ισραηλινών στην περιοχή.

    Το κολοσσιαίο έργο είχε χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τέσσερα χρόνια και, όπως αναφέρεται, οι πρώτες εμφανίσεις των Ισραηλινών ήσαν από το 1994, όταν είχε εκδηλωθεί για πρώτη φορά το έντονο ενδιαφέρων των Ισραηλινών για την περιοχή. Μάλιστα, λέγεται πως υπήρχε σχέδιο ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑΣ της Πρωτεύουσας Ούρφας από «Σανλιούρφα» σε «Γιαχουντί Ούρφα» , δηλαδή ΙΟΥΔΑΪΚΗ ΟΥΡΦΑ….
    http://diaggeleas.blogspot.gr/2012/08/blog-post_5.html

    Με αυτά τα νέα πόσο ελεύθεροι θα είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, όχι και Χειλαδάκη τώρα...Άντε να βάλουμε και Χίο και Βελόπουλο και Λιακόπουλο...Απλή αναφορά τούρκικων φυλλάδων και συρραφή όπως λάχει και βγάζουμε πιασιάρικα συμπεράσματα να ακούει η θειά μου και να κατοτριέται. Θα πάνε οι Ισραηλινί να εγκατασταθούν στηην Ούρφα και με άδεια του σουλτάνου....ποιοί; οι ισραηλινοί...καθίστε καλά ρε παιδιά...Σοβαρότης κάτω του μηδενός. Μην υποβιβάζετετ τούον τον ιστότοπο σε ...όλα στο μικροσκόπιο και σε... real fresh news...

      Διαγραφή
  5. Λόγω προβλημάτων με τις μηχανές αναζήτησης, αυτή είναι η διεύθυνση του άρθρου: http://hellas-diaggeleas.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα το πάρουμε. Τέτοια βιβλία με τόσο σπάνια και ευρεία πληροφορία, πρέπει να τα έχουν οι Ελληνες στη βιβλιοθήκη τους.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Αριστερά πάντα στήριζε απελευθερωτικά κινήματα λαών ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές των Αμερικάνων και της Δύσης. Η περίπτωση των Κούρδων όμως μπορεί να θεωρηθεί σαν τέτοια αν τελικά αποδειχθεί ότι από πίσω υπήρχε στήριξη των Αμερικάνων ;(βλέπε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιράκ).
    Θα δούμε ...
    Θα ήθελα να με πληροφορήσετε για τους τίτλους των βιβλίων από τις εκδόσεις σας σχετικά με την αντίσταση και τους αγώνες του ΕΑΜ , σχετικά με την προδοσία της δικτατορίας στην Κύπρο ή οτιδήποτε σε σχέση με την Κύπρο και τον Μακάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. >Η Αριστερά πάντα στήριζε απελευθερωτικά κινήματα λαών ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές των Αμερικάνων και της Δύσης<

    Σωστό. Μόνον ενάντια σ' αυτές. Ουδέποτε ενάντια σ' εκείνες των Σοβιετικών, παλαιότερα, ή των Κινέζων, πιο πρόσφατα (βλέπε Θιβέτ).

    Γι αυτούς (π.χ. Βουδαπέστη 1956, Βερολίνο 1953 και δεν συμμαζεύεται), η Αριστερά όχι μόνον έκλεινε τα μάτια, αλλά και τους κατακεραύνωνε από πάνω.

    Αν νομίσει κανείς ότι τα γράφω τα παραπάνω εις απάντησιν ενός γραφικού προβοκατορίσκου, ο οποίος έχει παρεισφρήσει εδώ, κάνει ασφαλώς λάθος.

    Πρέπει όμως να θυμόμαστε κάποια πράγματα, που ο παραπάνω έχει την καλοσύνη να μας υπενθυμίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. We continue to think that we do not want to further militarize the situation. We obviously understand that they [Turkey] have their national security interest as well, but we do not think that further militarization right now is the way to go,” Ventrell said.

    http://www.timesofisrael.com/turkey-flexes-military-might-as-washington-urges-restraint/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτός ο εξ αντικειμένου προβοκάτορας που είπε ότι ίσως το Κουρδικό κίνημα να είναι δημιούργημα των αμερικάνων, διότι στο Ιράκ έχουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, προφανώς δεν εχει ράδιο στο σπίτι του, διότι θα ήξερε πως η αυτόνομη κουρδική διοίκηση του Ιράκ αφορά το Μπαρζανί, δεν είναι για το κίνημα του ΠΚΚ και του Οτσαλάν.

    Εξ άλλου, το Κουρδικό κίνημα κάνει μαζικές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων. Εχει πια κινητοποιηθεί όλος ο Κουρδικός λαός. Ο ευώνυμος δεν το έμαθε, και μάλλον δεν είχε το ενδιαφέρον να το μάθει, κι ας σκίζεται για τους αγώνες των λαών.

    Μα...., καλά, το εξ αντικειμένου προβοκατόρικο εκείνο σχόλιο γράφτηκε εδώ και ένα μήνα. Ο Σκαλ έγραψε τόσα για το Κουρδικό, του δώσανε να εκδώσει κι ένα μεγάλο βιβλίο, μα...., αυτός ο μεγάλος φίλος των Κούρδων ακόμα να απαντήσει; Δεν ξέρει; δεν θέλει; αυτό ακριβώς θέλει;
    -.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε ποιόν αναφέρεσται Κε Κωνσταντά Χατζηκωσταράτσο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. στο σχόλιο πιο πάνω, του σχολιαστή "εξ ευωνύμων". μμ, νομισα πως ήταν σαφες.
    -.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. δυστηχως για τους κουρδους,εκαναν το μεγαλυτερο λαθος.συμαχησαν με τους τουρκους και τον μουσταφα ριζα(κεμαλ)τον εβραιο μπασταρδο που,το επαιξε και μουσουλμανος.τους εταξε λαγους με πετραχειλια και στο τελος εμειναν σκλαβοι των τουρκων,οπως ηταν τα τοσα πολλα χρονια.φυσικα ευθηνη φερνουν και οι ιδιοι.οι μεγαλες δυναμεις βλεπουν μονο τα στενα συμφεροντα τους.δεν συμαχεις,ποτε με τον εχθρο σου,θα την ξαναπατησεις.η ιστορια σε διδασκει.εν δυναμει,συμαχεις με τους εχθρους,του εχθρου σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παράκληση προς το ιστολόγιο. Όταν αναρτάτε (ξανά) παλαιές αναρτήσεις, καλό θα ήταν να γίνεται μία επισήμανση (π.χ. αναρτήθηκε ξανά την ... [ημερομηνία], ή "απ' εδώ" και σύνδεσμος). Είναι κουραστικό για τον χρήστη να ανοίγει τον σύνδεσμο της αναρτήσεως και να βλέπει ότι πρόκειται για επανάληψη.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου στο Κουρδιστάν, Κουρδικό κράτος δεν θα υπάρξει ποτέ (με τον έννοια που αντιλαμβανόμαστε το Κράτος) για έναν απλό λόγο. Οι Κούρδοι είναι Ινδοευρωπαίοι και υπάρχουν πανίσχυρα κέντρα και παράκεντρα εξουσίας τα οποία δεν θέλουν άλλο ένα Ινδοευρωπαϊκό κράτος στην Μέση Ανατολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πραγματικά δεν δίνω πεντάρα για τους Κούρδους, μακάρι ο πόλεμος αυτός να συνεχιστεί για 200 χρόνια ακόμα και να αιμορραγούν και οι Τούρκοι και οι Κούρδοι. Οι Κούρδοι είχαν την ιστορική τους ευκαιρία να γίνουν ανεξάρτητοι με την Συνθήκη των Σεβρών που προβλεπόταν ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος, αυτοί συστρατεύτηκαν με τον Κεμάλ και όχι μόνο αλλά σε όλες τις εθνοκαθάρσεις Αρμενίων και Ελλήνων πρωτοστάτησαν με φανατισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι Κουρδοι ζουν το 1821 τους και εχουν κερδισει τον παγκοσμιο θαυμασμο. Σε λιγα χρονια ειμαι σιγουρος πως στο Χολυγουντ θα γυριστει ταινια με τον τιτλο "Κομπανι", και οχι μονο. Μακαρι να δημιουργησουν το κρατος τους διοτι αυτο θα ειναι η αρχη του τελους της Τουρκιας. Απο κει και περα θα δουμε ποια θα ειναι η μορφη των σχεσεων γειτονιας που θα έχουμε. Εχουν προηγηθει οι βαρβαροτητες που εχουν διαπραξει εις βαρος των Ελληνων τοσο στην Ελλαδα οσο και στην Κυπρο. Δεν ειμαστε αδελφια και ελπιζω στο κρατος που θα ιδρυσουν να καταφερουν να κρατησουν λιγο μακρυα τη σκια του Ισλαμ, για να μπορεσουν να ειναι ανεκτικοι και συνεργασιμοι με τους μη μουσουλμανους γειτονες τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.